Despre slabit sau greutate optima in premenopauza – o alta perspectiva
Imi place sa inteleg nevoile tale – tu, care citesti articolele, newsletter-ele sau postarile pe care le fac pe social media. Mi se pare ca e important sa stiu ce iti doresti in legatura cu starea ta de sanatate si sa te pot sustine cat se poate de mult.
Si imi mai place sa te provoc sa iti doresti mai mult si mai bine pentru tine.
Aud deseori de la femeile din comunitate ca vor sa aiba o alta greutate, greutatea lor optima, la care probabil s-au simtit si cel mai bine din toate punctele de vedere.
Asa ca am decis sa scriu despre acest subiect acest articol in care sa vin cu cateva recomandari care sa te sustina pentru a ajunge unde iti doresti – tinand cont si de provocarile cu care vine premenopauza si menopauza.
Daca ma urmaresti de ceva timp, ai vazut ca eu nu prea vorbesc despre slabit. Vorbesc despre stil de viata sanatos, despre echilibru, despre hormoni, despre odihna, despre ingrijirea noastra in diversele etape prin care trecem – de exemplu inainte in post partum, in premenopauza sau in menopauza.
Slabitul nu e pentru mine, mai niciodata, un obiectiv in sine, ci doar un mijloc care sa ne ajute sa ne simtim asa cum ne dorim – in forma, energice si echilibrate.
Spun asta pentru ca mi s-a intamplat de multe ori sa fiu abordata de cliente care isi doresc sa slabeasca si nu mai reusesc sa fac asta fara sustinere (mai ales in premenopauza, menopauza) si nu de putine ori am gasit acolo dezechilibre hormonale, intolerante alimentare, probleme in procesul de detoxifiere etc. Slabitul era doar varful icebergului, dar era cel mai usor de sesizat. Dar abordarea corecta este sa rezolvam mai intai dezechilibrele din corp, sa invatam sa mancam sanatos si apoi greutatea se va regla si va ramane reglata. Este, de fapt, semnul ca al nostru corp a intrat in echilibru.
De ce vorbesc despre greutate optima si nu despre slabit
Pentru ca fiecare dintre noi are o „busola interna” care stie exact unde ii este corpului cel mai bine. Nu intru aici in subiectul memoriei celulor, care tind sa se intoarca la greutatea la care ai stat cel mai mult. Eu stiu ca atunci cand schimbi stilul de viata se schimba multe in creierul tau si in structura celulelor tale si poti sa ramai la noua greutate.
Atunci cand mananci sanatos si echilibrat nu vei fi in niciun caz supraponderal, mai ales dupa reglarea eventualelor dezechilibre existente, vei fi la GREUTATEA TA OPTIMA. Nu vei fi (musai) foarte slab si, daca acesta este obiectivul tau, dar nu este greutatea la care corpul tau se simte cel mai bine, acesta se poate atinge doar prin deprivari constante, cu un pret mare platit de sanatatea ta si doar pe TERMEN SCURT.
Care sunt pasii catre greutatea ta optima
- Sa iti intelegi exact nevoile si provocarile corpului tau:
- Instrumente de folosit: chestionar de sanatate si hormonal – simptomele tale, analize medicale
2. Sa reglezi problemele pe care le ai – acesta este un proces in sine, care se poate rezolva mai mult sau mai putin rapid
Acest pas implica:
a. sa inveti sa mananci sanatos si echilibrat – in pasi mici, pe care ii putem asimila si transforma in obiceiuri in viata noastra
b. sa inveti sa iti organizezi ziua astfel incat sa iti sustii hormonii si sa fii in acord cu ritmul circadian
c. sa incluzi in viata ta practici de gestionare a stresului
d. sa te misti in acord cu ce are corpul tau nevoie acum
e. D-abia dupa ce stii ce inseamna sa mananci sanatos si echilibrat, poti trece la anumite abordari mai riguroase pentru reglarea dezechilibrelor, care vor duce si la pierderea mai rapida a kilogramelor – ma refer aici la perioade de reset sau de detox, care includ perioade de eliminare care ne dau multe informatii importante despre corpul tau, care dau o gura de aer ficatului, colonului si nu in ultimul rand, florei tale.
Despre greutatea optima in premenopauza si menopauza
Aud deseori ca nu mai functioneaza acum ce a functionat toata viata.
Si e cumva firesc, pentru ca se intampla modificari serioase de hormoni – despre care vorbesc pe larg in mini cursul gratuit despre cum sa iti sustii hormonii si libidoul in premenopauza, care este disponibil aici.
Iata doar cateva dintre aceste modificari:
- estrogenul, progesteronul si chiar si testosteronull intra, de preferinta, usor in declin
- creste rezistenta la cortizol si la insulina
Doar aceste modificari pot face ca numarul de kg sa se acumuleze mai usor si sa plece mai greu. De obicei mixul de provocari este mai mare si, desigur, foarte personal.
De aceea iubesc medicina functionala si abordarea ei personalizata!
De ce trebuie sa tii cont pentru a-ti echilibra corpul si a pierde in greutate
Ce e recomandat ca sa pierzi in greutate:
- Consumi multe legume la fiecare masa
- Mananci fructe cu indice glicemic mai mic, cum sunt fructele de padure
- Consumi cereale integrale, mai ales fara gluten (orez, hrisca, quinoa, mei)
- Consumi si proteina vegetala, mai ales la masa de seara (mazare, fasole, linte, naut, bob)
- Bei suficiente lichide (apa, ceaiuri de plante etc)
- Consumi produse cat mai curate, mai ales cand vorbim despre proteina animala (carne, peste si oua)
- Mananci mesele la timp, echilibrate si balansate; avem grija sa ne mentinem glicemia cat mai stabila
- Esti foarte atenta la cum reactioneaza corpul tau la diverse tipuri de alimente, notezi pentru a putea face legatura intre produsele consumate si starea ta
- Dormi suficient
- Te ajuti de suplimente si plante
- Dintre lactate alegi mai ales chefir si iaurt (de preferinta bio)
- Consumi grasime variata, la fiecare masa:
- seminte (de in, susan, chia, canepa, de dovleac), nuci neprajite si nesarate (migdale, fistic, nuci braziliene, nuci de macadamia, nuci pecan, caju etc);
- uleiuri de prima presa variate (masline, canepa, in, avocado, ghee, unt de cocos, ulei de susan);
- consumi cu moderatie grasime saturata!
- ai grija la aportul de omega 3, care trebuie sa fie in raport de macar 1:4 cu grasimile de tip omega 6
- Consumi condimente din plin: patrunjel, marar, busuioc, turmeric, cimbru, oregano, menta, usturoi, ghimbir etc
- Indulcesti la minimum cu smochine, curmale, stafide, miere sau sirop de artar
- Faci sport adecvat pentru tine – macar 20 de minute de 3 ori/saptamana
Ce NU e recomandat ca sa pierzi in greutate:
- In niciun caz nu te infometezi!
- Nu numari caloriile, ci esti atenta la aportul de nutrienti!
- Elimini zaharul, produsele procesate si cereale neintegrale
- Nu prajesti alimentele
- Limitezi lactatele si consumul de gluten
- Limitezi consumul la cafea – 1/zi, dupa micul dejun
- Nu folosesti sosuri din comert
- Limitezi consumul de alcool – pentru rezultate mai rapide, alcoolul se elimina complet pana la echilibrarea corpului si a atingerea greutatii dorite; daca este foarte dificil, poti ramane la 2 pahare de vin alb/saptamana, baut cu multa apa
- Nu folosesti grasimi hidrogenate (gen margarina)
Portia optim echilibrata arata astfel:
- 40-50% legume (crude si gatite)
- 25% proteina de calitate
- 10-15% grasime (daca nu este inclusa in alimentul care vine cu proteina – de exemplu pestele sau carnea)
- 20-25% carbohidrat de calitate (integral si optim fara gluten)
Dupa cum vezi, sunt multe lucruri de care ar trebui sa tinem cont, si de aceea, acest proces este de multe ori, descurajant. Se incepe in forta, cu multe deprivari, pentru ca se doresc rezultate rapide, si se termina repede, pentru ca se ajunge la extenuare si infometare.
Tips & tricks pentru ca TU sa reusesti sa iti reglezi greutatea
- Ia-o usor! Politica pasilor marunti este cea mai buna in acest caz!
- Fixeaza-ti obiective mici – de exemplu „in aceasta saptamana voi manca in fiecare zi micul dejun in acord cu nevoile corpului meu”; iti poate parea putin, dar nu este, mai ales daca ai o provocare in a lua micul dejun, de obicei
- Fa-ti cumparaturi care sa te ajute sa ai la indemana produsele de care ai nevoie
- Gandeste-ti mesele in avans; spontaneitatea nu te ajuta sa mananci sanatos!
- Da din casa produsele nesanatoase
- Roaga-i pe cei din familia ta sa te sustina! Iti este mult mai usor cand partenerul tau nu mananca cartofi prajiti cu branza in fata ta!
- Gaseste un prieten care are acelasi obiectiv ca tine si faceti asta impreuna
- Cere sustinere: poate tu poti sa faci asta singura, dar ceea ce castigi cand lucrezi cu cineva este o variabila foarte importanta – TIMP. Un specialist cu a carui abordare rezonezi te va ajuta sa iti identifici eventuale dezechilibre ale corpului tau si iti ghida drumul pentru a ajunge la destitatie, invatand si care sunt cele mai bune alegeri pe care sa le faci pentru tine si pe viitor. In plus, iti este mai usor sa treci peste momentele grele atunci cand ai sustinere emotionala si cand esti „monotorizat” de catre acest consilier in care tu ai incredere.
Daca simti ca ai rezonat cu ce am scris pana aici si esti acolo unde esti pregatita sa faci schimbari de stil de viata, ca sa ai nu numai greutatea ta optima, ci si claritate mentala, libido si pofta de viata, programeaza AICI o discutie gratuita cu mine, ca sa ne cunoastem si sa vad daca si cum te pot ajuta (daca intervalele nu sunt disponibile, scrie-mi aici si gasim impreuna o solutie).
Si o sa mai pot manca vreodata ca inainte?
Multe femei, inclusiv dintre cele cu dezechilibre hormonale, ma intreaba acelasi lucru: si o sa mai pot manca vreodata ca inainte?
Daca acest lucru inseamna ca vei manca din nou gogosi, covrigi si lasagna ambalata fara sa te ingrasi si fara sa iti revina dezechilibrele, atunci raspunsul meu este ca NU.
Dar vestea buna este ca nu vei mai VREA, pentru ca te vei obisnui cu alte gusturi si vei aprecia altfel mancarea adevarata: niste legume tase la tigaie, cu condimente, cu un dressing de tahini cu lamaie si cu un peste savuros la cuptor. Stiu ca pare incredibil, dar asa va fi.
Exceptii se mai pot face, desigur, dar vei simti exact cum iti reactioneaza corpul dupa o prajitura de la cofetarie, din aceea gretos de dulce. Vei simti cum iti va lua energia si nu cred ca vrei sa te mai intorci acolo.
Te va da o astfel de masa „traditionala” peste cap? Slabe sanse, dar iti va strica, probabil, digestia si somnul, daca vei manca seara.
Pe scurt: drumul e lung, si asa e normal sa fie dupa ani de dezechilibre, nu e neaparat usor, dar merita din plin!
Si nu e vorba doar despre greutatea ta, ci despre SANATATEA ta si starea ta generala de bine si de energie. Un corp nehranit, slabit, unde inflamatia este ridicata, nu poate fi un corp sanatos. Si eu aproape ca ma bucur cand vad ca exista greutate in plus, pentru ca asta este un semnal de alarma care te „obliga” sa iei masuri. Este mult mai periculos pentru asa numitii „skinny fat” – cei care „arata bine”, nu se ingrasa, dar de fapt lucrurile nu sunt deloc ok pe dinauntru. Despre ei vom vorbi intr-un alt articol 🙂