Retete pentru echilibru hormonal – pasta de linte
O masa sanatoasa este o masa echilibrata care contine Proteina, Grasime si Carbohidrat.
Aceasta combinatie iti da nutrientii de care ai nevoie, iti stabilizeaza insulina si cortizolul si energia este eliberata mai lent.
De ce este important micul dejun
Prima masa a zilei, micul dejun, are un rol important pentru ca ea seteaza cumva corpul tau pentru ziua respectiva. Aceasta masa este cu atat mai importanta daca vorbim despre perioade in care esti obosita, si ma refer la oboseala cronica, care vine de obicei la pachet cu alte dezechilibre hormonale (tiroida, progesteron, estrogen etc). Stii diminetile acelea cand simti valul de ceata pe ochi – si care dispare, poate, pe dupa amiaza, cand ai un boom la capitolul energie. Practic, asta inseamna ca tu ai deficienta si exces de cortizol – adica atunci cand acest hormon ar trebui sa fie ridicat, pentru a te sustine la inceputul zilei, el este coborat si cand ar trebui sa se pregateasca sa se retraga, pentru a face loc melatoninei, el incepe sa „prinda aripi”.
Stiu si eu acea senzatie, si poate tocmai pentru ca am trecut prin ea si am fost nevoita sa o inteleg si sa o gestionez iti scriu asta acum.
Ce iti propun?
Iti propun o reteta simpla de mic dejun sau de gustare pe care o poti manca si in sarcina, fiind bogata in nutrienti, inclusiv in fier (mai ales daca lintea este corect gatita), si in post partum, daca nu exista intolerante la tine sau la cel mic sau pur si simplu cand vrei sa variezi de la micul tau dejun obisnuit.
Eu recomand intotdeauna sa schimbi tipurile de mese pe care le iei pentru a vedea cum te simti cu diferite abordari si pentru a alege ce ti se potriveste tie in acest moment.

pasta de linte
Pasta de linte rosie – mic dejun sau gustare
Ingrediente:
150 gr linte rosie spalata (sau direct fiarta din conserva)
5 rosii uscate
1-2 catei de usturoi
cateva fire de ceapa verde
1 lingura de tahini
patrunjel din plin
zeama de lamaie
busuioc
cimbru
sare
piper
ulei de masline sau de canepa
Lintea se lasa la inmuiat peste noapte. Dupa inmuiere se spala si se pune la fiert in aproximativ de 3 ori mai multa apa decat linte. Lintea rosie fierbe in aproximativ 25-30 de minute.
Dupa ce lintea a fiert, se scurge apa si se lasa putin la racit. Apoi se pun toate ingredientele intr-un blender si se amesteca pana devin o pasta fina.
Se poate servi cu paine integrala sau cu maia, cu crackers sau cu betisoare de legume (de morcov sau de apio bio, de exemplu).
Noua ne place foarte mult si o folosim si ca gustare si ca mic dejun, in functie de poftele pe care le avem.
De asemenea, eu recomand clientelor mele leguminoasele deseori, pentru ca au multe avantaje:
- reprezinta alternativa la proteina animala
- vin cu fibra de care avem nevoie
- vin cu nutrienti valorosi si sustin procele din corp, cum este si cel de detoxifiere
- sunt versatile
Pentru aceste motive, am inclus lintea ca aliment si in programul de 5 zile de detoxifiere care urmeaza sa inceapa in 9 martie. Despre Mai bine in pielea ta poti afla mai multe AICI.

O zi de curatare – exemplu de meniu
Sursa foto:edenfoods.com
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!
sună minunat rețeta, o voi încerca!
mulțumim!