Sugestie de cina pentru sustinere detox si echilibru hormonal – supa de fasole mung
Fasolea mung este printre preferatele mele, chiar daca nu este un aliment local. Si o sa vezi imediat de ce se intampla asta.
O recomand mai ales la cina, pentru a avea o masa satioasa si bogata in nutrienti, ceea ce ma intereseaza in mod deosebit atunci cand urmaresc sustinerea procesului de detox si, implicit, echilibrarea hormonala.
Despre procesul de detox si despre legatura lui cu starea noastra de bine, inclusiv cu armonizarea hormonilor nostri, am scris aici.
De asemenea, in 13-17 decembrie o sa tin o noua editie a programului de detox Mai bine in pielea ta. Sigur voi include si mung-ul in retetele pe care le voi propune, cu atat mai mult cu cat va fi o editie vegana.
Inscrierea in program este deschisa pana in 10 dec.
Detalii si inscrieri AICI.
Sa revenim la fasolea mung :).
Iata 5 motive pentru care iubesc fasolea mung:
- Este versatila, poate fi folosita atat in supa, curry sau salate
- Se pregateste usor – se inmoaie peste noapte si fierbe in maximum 30-40 de minute, ceea ce este super pentru un tip de fasole (membra in familia leguminoaselor)
- Este plina de nutrienti, fara sa vina cu aport mare de calorii:
- Atat macro-nutrienti: mai precis carbohidrati si proteina (contine inclusiv aminoacizi esentiali.
- Cat si micro-nutrienti: vitamine din complexul de B-uri, mai ales folat, cupru, fosfor, potasiu, magneziu, mangan, fier, seleniu, dar si antioxidanti.
- Ofera o alternativa la cele doar cateva tipuri de leguminoase disponibile la noi in tara (linte, naut, fasole, fasole adzuki, bob, soia, care este, oricum, un aliment foarte controversat).
Este important sa cunoastem leguminoasele pentru ca ele sunt principalele surse de proteina vegetala, si avem nevoie sa alternam sursele de proteina, chiar daca nu suntem vegetarieni. De altfel, eu recomand ca la cina sa consumam cat mai des alimente de provenienta vegetala, care ofera inclusiv proteina, si sa pastram produsele animale pentru masa de pranz.
- Este mai usor de digerat fata de surorile ei din aceeasi familie si, din experienta mea, mai ales corect gatita, provoaca rareori balonare.
Si acum este mai usor sa explic de ce o recomand in special pentru cina:
Ne dorim ca cina sa fie o masa echilibrata, care sa contina Proteina, Grasime si Carbohidrat, dar si usoara, care sa nu ne incurce sa avem o odihna eficienta si sa permitem corpului sa isi faca procesele de reparare si de curatare.
In acest context, fasolea mung se incadreaza perfect la ultima masa a zilei, oferindu-ne proteina si carbohidrat usor de digerat, care paraseste rapid stomacul si nu ingreuneaza procesul de digestie.
Aceasta armonizare a activitatilor noastre cu ceea ce se intampla in afara noastra – anotimpuri, ciclul zi-noapte, fazele lunii – este esentiala pentru a ne recapata energia si echilibrarea hormonala.
Despre racordarea la ritmul circadian am explicat mai multe in acest video.
Iata si retetea pe care o fac eu cel mai des in care includ fasole mung:
Supa de fasole mung:
Ingrediente pentru 4-5 portii
– 100 gr de fasole mung
– 2 morcovi
– 1 dovlecel
– 1 cartof dulce mic
– 1 radacina de patrunjel
– 1 ceapa
– 150 gr de baby spanac sau orice alte fruze verzi (pentru o si mai mare sustinere a procesului de curatare)
– condimente: turmeric, ghimbir, chimen, coriandru, sare, piper
– Lamaie
– Optional: rosii intregi in conserva (de preferinta bio)
– Ulei de avocado
Fasolea mung se spala si se lasa la inmuiat peste noapte. Dimineata se spala din nou si se pune la fiert in minimum 700 ml de apa. Trebuie sa fiarba aproximativ 30 de minute, pana devine moale
Intre timp se curata legumele si se taie cubulete (noua ne place sa taiem legumele mai mari). Spre final (cam cu 5 min inainte de stingerea focului) se adauga si condimentele, baby spanacul si un pic de ulei de avocado. Se mai lasa la fiert 2-3 minute, cu capacul pus.
Dupa ce s-a mai racit se adauga zeama de lamaie.
Supa poate fi mancata ca atare sau se poate mixa, sub forma de supa crema (in functie de consistenta dorita, se poate pastra toata apa in care au fiert legumele sau nu).
Pofta buna la echilibrare!