Cum este afectat somnul femeilor dupa 40 de ani si ce solutii exista – articol publicat pe Thrive Global Romania
Dacă ai trecut de 40 de ani și te confrunți cu probleme de somn ar putea fi (și) din cauza faptului că intri în premenopauză. Așa că te invit să citești mai departe despre cum premenopauza merge mână-n mână cu problemele de somn – și cum poți să susții schimbările apărute în viața ta.
De ce sa acordam atentie somnului?
Privarea de somn este una din marile probleme ale timpului nostru, care duce la multe complicații de care puțini suntem conștienți și despre care voi vorbi imediat.
Iata cateva dintre beneficiile somnului:
- menținerea sau chiar pierderea în greutate;
- îmbunătățirea memoriei;
- încetinirea procesului de îmbătrânire;
- reducerea problemelor de deficit de atenție;
- ținerea stresului sub control;
- reducerea nivelului anxietății și al depresiei, etc.
Beneficiile somnului ar trebui să ne convingă pe toți să ne acordăm orele necesare de somn în fiecare noapte, care să ne permită sa dormim eficient, pentru că nu doar câte ore am dormit contează, ci și dacă ne-am odihnit cu adevarat!
Care-i ideea cu premenopauza
Premenopauza este definită ca fiind perioada de până la zece ani care precede menopauza.
Ea vine cu modificări hormonale firești, dar care, în contextul unor dezechilibre deja existente sau al unui stil de viață care nu se mai potrivește nevoilor actuale ale corpului, pot avea un impact major asupra stării de bine a femeilor. Afectarea somnului este unul dintre aceste potențiale “efecte adverse” ale premenopauzei.
Iată câteva dintre modificările hormonale care influențează direct calitatea somnului:
- nivelurile mai scazute de estrogen și progesteron;
- creșterea nivelului FSH-ului (hormonul foliculostimulant);
- creșterea rezistenței la cortizol, hormonul stresului, care împiedică melatonina să-și facă treaba.
Cum iti dai seama ca esti în premenopauza
În caz că te intrebi cum știi că ești la premenopauză, menționez aici câteva dintre simptomele cele mai răspândite și te invit să-ți contorizezi numărul răspunsurilor afirmative:
- Menstruația ta este imprevizibilă, fie mai scurtă, fie mai lungă decât de obicei;
- Libidoul este scăzut;
- Ridurile sunt mai puternice;
- Oboseala e mai mare;
- Somnul e întrerupt;
- Greutatea ta e în creștere;
- Motivația e în scădere;
- Ai început să uiți;
- Simți că nu ai putere să schimbi ce ți se întâmplă.
Dacă ai zis de mai mult de cinci ori “da, da, exact asta mi se întâmplă”, sunt șanse mari să fii deja în premenopauză! Analizele hormonale de sânge te vor ajuta să identifici și în ce stadiu al premenopauzei ești. Cele mai relevante analize sunt FSH-ul, LH-ul, estradiolul și progesteronul. Poți citi mai multe despre acest subiect aici.
În această etapă, ovarele reduc producția de hormoni și asta se simte în corp. Pentru unele femei se simte ca o furtună neuroendocrină perfectă. Ai impresia că toate cele trei sisteme hormonale – ovarele, tiroida și suprarenalele – depun eforturi pentru a-ți tăia craca de sub picioare! Dar te asigur că nu este așa și că poți să faci (câteva) lucruri ca să fii bine!
Înainte de a discuta despre ce poți face ca să ai din nou un somn odihnitor, aș vrea să te invit să te gândești inclusiv la o schimbare de viziune: uită-te diferit la această etapă a vieții tale, fără teama că îmbătrânești și că devii neimportantă. Femeia intră în aceasta perioadă în arhetipul Reginei și devine mai stăpână pe ea, mai înțeleaptă și mai sexi, tocmai prin această feminitate asumată. Felul în care tu te raportezi la tine, ceea ce asociezi tu cu această perioadă se va reflecta cu siguranță în răspunsul din corpul tău.
Cum te sustii ca sa ai un somn sanatos in premenopauza
- Susține-ți nivelurile de estrogen și progesteron prin schimbările de stil de viață care să ducă la scăderea inflamației și prin suplimente de calitate! Poți afla mai multe despre ce poți face efectiv în acest sens din acest articol.