7 solutii ca sa fii bine la premenopauza
In week end am deschis o sticla de prosecco d-ala bun, organic, pe care l-am primit de Craciun de la o clienta care imi e tare draga.
Am scos un pahar frumos si am zis ca ne luam, sotul meu si cu mine, cateva momente sa ne relaxam.
In acest articol despre factorii care iti afecteaza echilibrul hormonal dupa 40 de ani ti-am povestit ca alcoolul este unul dintre acei factori care iti amplifica simptomele neplacute in premenopauza. Si stiu ca ti-am mai zis ca nici mie nu mi-e deloc pe plac aceasta informatie, si uneori, incerc sa o uit.
Ce s-a-ntamplat la scurt timp dupa prosecco?
Mi s-a-nfundat nasul!
A fost o reactie inflamatoare directa, de care uneori avem nevoie ca sa intelegem legaturile dintre ceea ce zicem/facem/mancam si felul in care ne simtim!
In acest articol iti spun despre solutiile pe care le ai la dispozitie pentru a-ti mentine hormonii echilibrati in premenopauza, pentru a avea libido, energie, claritate mentala si greutatea ta “aia buna”. Pentru ca exista SOLUTII!
1. Redu cantitatea de toxine la care iti expui corpul
- Foloseste produse de ingrijire din ingrediente naturale, pe care le recunosti cu usurinta atunci cand citesti eticheta: gelul de dus, deodorantul, samponul, pasta de dinti, sapunul etc (te uiti macar sa nu aiba SLS, parabeni si parfum)
- Foloseste produse de curatare organice sau le faci tu in casa din ingrediente precum otetul, bicarbonatul de sodiu si uleiuri esentiale; clatesti rufele de 2 ori si clatesti din abudenta locurile unde ai folosit produsele de curatenie
- Foloseste tampoane organice sau cupa menstruala
- Foloseste mai putine produse de make up si alege varianta lor “curata”
- Foloseste cat mai putine recipiente din plastic, si mai ales pentru alimente reci. In niciun caz nu le bagi la microunde, asta daca le mai folosesti, pentru ca nici microundele nu sunt sanatoase.
- Foloseste un filtru de apa pentru toata casa ta sau macar pentru apa de la bucatarie. In caz ca nu ai alta solutie, daca bei apa din plastic, atunci cand esti acasa, pune cu o seara inainte apa intr-o cana de sticla cu ghimbir, turmeric, frunze verzi sau fructe si legume bio
- Nu tine in mana pentru mai mult timp biletele de avion sau bonurile de casa
Despre xenoestrogeni poti sa afli mai multe din acest articol.
2. Consuma alimente organice
Acestea nu vin neaparat cu mai multi nutrienti, dar vin cu mai putine toxine. Daca nu poti consuma totul organic, te invit sa descoperi lista de Dirty dozen – poti cumpara organic cu prioritate acele alimente care au risc mai mare de a avea un grad mai mare de toxine.
Fructele si legumele neorganice pot fi decojite sau lasate pentru minim 10 min in otet sau lamaie cu bicarbonat.
3. Dormi suficient si cat mai devreme
Despre beneficiile somnului, precum cu tips & tricks ca sa iti iasa, poti citi mai multe in acest articol.
4. Acorda mai mare grija gestionarii nivelui de stres
Nu este specialitatea mea, dar o sa iti zic ce functioneaza pentru mine:
- Somnul suficient este un moment important, pasiv, e adevarat, de procesat stres
- Miscarea, mai ales in aer liber
- Lumina naturala
- Dansul
- Intalnirile cu prietenele mele
- Meditatia, terapia
5. Redu consumul de alcool si alege organic de cate ori se poate
6. Ai grija de flora ta intestinala
Flora intestinala are un rol extrem de important in absorbtia nutrientilor, sustinerea sistemului imunitar si in procesul de detox.
Primii pasi ar fi sa:
- iti indrepti atentia catre o alimentatie curata
- incluzi tehnici in viata ta care te ajuta sa reduci stresul
- reduci medicamentele pe care le iei, mai ales antibioticele si anti-inflamatoarele (consulta medicul inainte de a lua o decizie in acest sens)
- elimini alimentele pe care nu le tolerezi
Probioticele si prebioticele sunt esentiale cand vine vorba de sanatatea florei intestinale. Descarca AICI gratuit Ghidul pentru Flora Intestinala care include mai multe detalii despre probiotice, precum si 3 retete de probiotice pe care le poti pregati acasa.
7. Invita miscarea echilibrata in viata ta
Miscarea intensa creste nivelul de stres din corp, la fel si adaugarea unui tip de antrenament care nu iti place sau care nu este in linie cu ceea ce poate corpul tau acum. Incepe usor, chiar si daca te misti 10 minute in fiecare zi. Cum poti strecura 10 minute de miscare in ziua ta?
Alte recomandari legate de activitatea fizica la premenopauza:
- Creste treptat nivelul de activitate fizica.
- Alege antrenamente si activitati care iti plac.
- Combina miscarea cu plimbarile in aer liber pentru a te expune si la lumina naturala.
Totul se afla in stransa legatura. Cum poti combina aceste recomandari pentru a-ti fi mai usor sa le faci? Fara a simti ca viata ta devine o lista lunga de lucruri de facute, adaugate celor pe care deja le faci.
Hormonii se echilibreaza prin schimbarile de stil de viata. Nu astepta pana cand apar simptome pe care nu le mai poti ignora. Pregateste-ti corpul si mintea inca de pe acum pentru a te bucura de fiecare moment, chiar daca te afli la premenopauza. Se poate sa fii bine in pielea ta, sa ai energie si pofta de viata, indiferent de etapa in care te afli.
Ca acest ARTICOL LUNG sa nu devina doar “un alt articol” pe care l-ai citit, alege-ti macar 2 schimbari pe care le vei face chiar acum.
Si, ca sa pui un pic de presiune pe tine, da-mi reply si zi-mi ce ai ales sa schimbi:).
Rezultatele apar doar din pasi concreti!
Daca ai curiozitati despre premenopauza si despre cum sa iti sustii hormonii si libidoul, inscrie-te intre timp la mini cursul gratuit pe care ti l-am pregatit (daca nu ai facut-o deja)!
Iti spun acolo si povestea mea, si ce se intampla de fapt in aceasta perioada a vietii tale si iti ofer cateva solutii simple si usor de pus in practica pentru echilibrare, gandite special pentru deficitul de estrogen care apare dupa 40 de ani .
Toate acestea pentru ca tu sa fii shiny and beautiful si sa stii ce sa faci sa folosesti intelept avantajele cu care vine la pachet aceasta etapa a vietii tale. Ai auzit bine! Sunt si avantaje. 🙃
Inscrie-te la mini curs AICI si primesti instant la tine in inbox pasii de baza pentru reechilibrarea hormonilor tai!
Daca preferi sa urmaresti video sau podcast despre aceasta tema, o poti face aici: