Ce fac eu ca sa devin un practician mai bun?
Mie imi place fooarte mult ceea ce fac. Atat de mult incat am renuntat la un job in domeniul comunicarii, care imi placea si el. Dar ceea ce fac in prezent ma incarca asa cum citeam eu in carti ca se intampla atunci cand faci ceea ce iti place. In acest context e normal sa vreau sa fiu un practician mai bun, sa aflu mai multe, dar si sa reusesc sa transpun ceea ce aflu in informatii practice pentru cititorii si clientii mei.
Iata ce fac in acest sens:
- Fac constant research – din carti, din online, din studii. Foarte de ajutor imi sunt si podcast-urile, pentru ca pot sa (re)ascult si cand conduc sau fac alte lucruri care nu-mi solicita prea mult mintea, ci mai degraba mainile.
- Particip la evenimente gen conferinte, seminarii etc, care au loc atat online, cat si live. O parte dintre acestea au ca subiect nutritia si stilul de viata, altele sunt despre blogging, comunitate, marketing etc.
Un astfel de eveniment, la care imi doream demult sa ajung, este Digital Parent Talk (#DPT). #DPT este o comunitate de bloggeri de parenting, lansata de Ana Nicolescu, aka mamicaurbana.ro. Ana este si cea care, in urma cu 2 ani, a initiat intalnirile periodice in cadrul acestei comunitati. Intre timp DPT a crescut si s-a rafinat mult si, din perspectiva mea, contribuie la dezvoltarea blogging-ului de calitate din tara noastra.
Evenimentul cu nr. 16, la care am participat eu, a avut doua parti:
- Cine sunt in mediul online (speakeri au fost Cristina Otel – care este blogger, trainer, coach si mama, Ana Maria Ciobanu, editor DOR, mama si initiatoare a podcast-ului Mame, caruia bineinteles ca i-am dat subscribe, si fotograful Robert Marooni)
- Cum castig din blogging (speakeri au fost blogger-itele Bogdana Dobre si Andreea Retea si consultantul financiar Adrian Asoltanei)
Pentru mine au fost mai relevante discutiile din prima parte a intalnirii, care s-au referit la branding-ul personal, abordand teme precum cat dezvalui din mine pe blog, cum comunic online, cum ma diferentiez, ce valoare aduc prin ceea ce scriu. Asta probabil si pentru ca nici nu ma simt foarte confortabil sa vorbesc despre mine in online. Acest articol este scris, cumva, si ca o provocare de a iesi din zona de confort.
Opiniile au fost faine si pertinente, venind de la oameni cu experienta. Ceea ce am retinut in mod deosebit este importanta pastrarii autenticitatii ca blogger – nu poti fi cineva offline, si altcineva online -, si ideea ca nu detii adevarul absolut (spusa de Cristina Otel cu referire la public speaking, dar eu o preiau aici pentru ca cred cu tarie ca adevarul are mai multe fete si ca e necesar sa il auzim si pe cel care are o alta opinie decat a noastra).
Din partea a doua m-a atras interventia lui Adrian Asoltanei, pentru ca cred ca si eu am nevoie de mai multa grija in gestionarea banilor. Educatia financiara este un subiect care se discuta de relativ putin timp la noi in tara si eu mai am de lucru in acest sens. Daca si tu simti la fel, Ana are o serie de interviuri cu Adrian pe blogul ei, care sunt foarte interesante si care pot constitui un punct de plecare in reorganizarea veniturilor tale.
Sponsorul #DPT este Lidl si ii multumim pentru ca sustine astfel de initiative.
- In afara de invatare, mai trec si la fapte – caut constant surse de alimente curate, disponibile atat in supermarketuri, cat si la micii producatori sau online. Este usor de spus „cumpara carne organica”, dar este mai greu de implementat. Asa ca eu sunt mereu in cautarea unor alimente curate, nu neaparat organice, pe care sa le pot recomanda clientilor mei. Pentru ca sa ii invat si pe ei sa aleaga, merg si in magazine, plafare etc cu ei ca sa citim impreuna etichete si sa facem „studiu de piata” :).
- Testez diverse „retete”, diverse tipuri de pregatire a alimentelor si de conservare a lor, pentru a putea da recomandari care fac viata mai usoara. Sa mananci sanatos nu e usor pentru nimeni, pentru ca necesita planning, prioritizari si uneori anumite alegeri in privinta vietii sociale. Meniul pe care il aleg pentru familia mea si pe care il si recomand este unul care nu presupune mancare gatita indelung – rareori mai includ cate o tarta sau ceva asemanator – , pentru ca, trebuie sa recunosc, nici dupa atatia ani, gatitul nu ma incarca (nici nu descarca, dar prefer oricand sa fac sport, de exemplu, in loc sa gatesc).
- Ma „butonez” mai mereu pentru a ma regla, avand in vedere ca sarcina si primul an cu gemenii nu au fost perioade usoare, mai ales in contextul noptilor nedormite. Si eu am trecut prin anemie, oboseala intensa, hormoni care voiau sa o ia razna. Aplic pe mine mare parte din ceea ce recomand, pentru ca sunt practici in care cred. Cu unele am rezultate foarte bune, cu altele mai putin, insa asta nu inseamna ca ceea ce a functionat la mine merge musai si la tine si invers. O parte din aceste „butonari” le impartasesc pe grupul Mamelor cu pofta de viata. Nu imi este usor sa scriu pe grup, dar este un exercitiu pe care am pornit constient sa il fac, pentru a ma scoate din zona de confort, dar si pentru a putea sustine alte mame care trec prin provocari similare cu ale mele sau prin altele diferite.
- Zilele trecute ma intreba o clienta daca eu fac ceva din ceea ce i-am recomandat ei sa faca aditional curei de eliminare – pe scurt, daca fac exercitii de respiratie, bai cu sare epsom, yoga, brushing etc. Si a fost surprinsa sa auda ca da, fac. Am devenit eficienta (cred!) si reusesc sa le strecor in pauzele sedintelor individuale, intre gatit si scris sau seara dupa ce se culca copiii. Fac (aproape) zilnic ceva pentru mine, chiar daca asta inseamna doar 15 minute alocate constient mie.
- In restul timpului (sau in majoritatea timpului) sunt mama – experimentez tipuri de diversificari, in functie de copil, fac baite cu sare, alerg 3 copii ca sa le pun picaturi, i-as da cu ulei in nas in fiecare zi de iarna ca sa le scad sansele de a raci, dar nu-i prind, le sterg nasul, incerc sa nu-i imbrac gros si sa ii hranesc afectiv si efectiv: ) cat mai sanatos. Ah, si ne si jucam, suparam, amuzam si pupam. Dar despre asta citesti pe blogguri de parenting, care scriu palpitant despre viata cu copiii :).
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!