Lapte de migdale
Desi ingredientele pentru laptele de migdale sunt disponibile pe multe bloguri despre alimentatia sanatoasa, o sa le mentionez si eu, in speranta ca aceasta reteta simpla va ajunge la cat mai multe lume.
Laptele vegetal in general, si lapte de migdale in particular, caci despre el vorbim acum, nu este doar pentru vegani. Indiferent care este alimentatia ta, iti recomand sa incluzi produse cat mai variate – atat animale, cat si vegetale – si sa fii mereu deschis sa incerci lucruri noi, pe care sa „asortezi” gustului tau.
In plus, lapte de migdale pregatit in casa este si mult mai convenabil la pret si iti ofera garantia calitatii, pentru ca stii exact ce contine si cum este preparat..
Iata cat de simplu este: pentru un pahar de lapte de migdale (330 ml) ai nevoie de:
- 20 de migdale
- 1-2 curmale (sau orice alt indulcitor natural, gen stevia, sirop de agave etc; eu prefer curmalele pentru ca nu sunt deloc procesate, ci sunt 100% naturale)
- condimente: de exemplu scortisoara, un pic de cuisoare si vanilie naturala (praf sau betisoare)
Atat migdale, cat si curmalele ar trebui inmuiate, pentru a fi mai usor de digerat si pentru a le maximiza aportul de nutrienti (migdalele aproximativ 10 ore, iar pentru curmale este suficient si 2-3 ore).
De asemenea, daca il oferi bebelusilor, ar fi mai bine sa decojesti migdalele inainte de a le blendui (daca sunt inmuiate, se decojesc foarte usor, in cateva minute).
Aceste ingrediente se blenduiesc pana la omogenizare. Daca urmeaza sa il bei ca atare, iti recomand sa il filtrezi (exista si niste saculeti speciali pentru filtrarea diverselor tipuri de lapte vegetal, care se gasesc atat online car si in unele plafare si costa aproximativ 30 de lei). Si gata…sa tot ai nevoie de vreo 10 minute, cu tot cu decojirea lor!
Oricum, pulpa aceea este foarte gustoasa si plina de nutrienti si ar fi bine sa o folosesti la altceva: fie in cereale, in smoothie-uri sau la prajituri.
Daca il folosesti in smoothie sau pui peste el cereale, nu este neaparat nevoie sa il filtrezi (poate doar daca ai anumite afectiuni in care nu tolerezi pulpa de migdale sau daca nu preferi sa simti acea textura sau acel gust specific acestui preparat).
O parte din retetele de smoothie de pe acest blog vor folosi ca baza acest tip de lapte, ca sa ai de unde sa te inspiri.
Nu recomand fierberea lui, pentru ca ii cam omori nutrientii
Acum sa nu te astepti sa aiba gust de lapte – se numeste lapte de migdale pentru ca este alb :).
Intr-un pahar de bautura magica gasim vitaminele E si cateva B-uri, magneziu, mangan, cupru, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier, calciu, proteine, zaharuri naturale, acizi grasi nesaturati, si, daca pastram pulpa, si fibre.
De asemenea, scortisoara si cuisoarele sunt niste condimente binefacatoare, pe care ar trebui sa le consumam zilnic si care ne ajuta mult atat adaugand savoare preparatelor, cat si in multe afectiuni. Ele sunt antivirale si antimicrobiene – deci indicate atunci cand suntem raciti -, ajuta la reglarea glicemiei si a colesterolului, imbunatatesc digestia si sunt antiinflamatoare.
Daca esti la inceput, testeaza-ti gusturile, nu pune multe condimente (mai ales cuisoare), ci incearca sa afli ce iti place mai mult.
Daca ai intrebari, te rog sa imi scrii. Iti raspund cu placere!
Sursa foto: www.foodstory.ro
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!