Interviuri cu si despre mame: invitata Florina Badea
Imi e foarte draga aceasta rubrica din blog pentru ca mai aflam si noi mamele, una de alta, ce mai functioneaza si cum sa facem sa ne fie mai bine.
De data aceasta invitata este Florina Badea, pe care o urmaream si o admiram in online de mai mult timp. Acum Florina imi este si prietena, colaboratoare si sfatuitoare si ma bucur foarte tare pentru asta (si d-abia astept sa beau o cafea cu ea!)
Florina are 2 fetite blondute, de 3 ani si 9 luni si 11 ani – fetita surpriza si Fata cu Parul de Aur, cum le numeste ea :). De profesie educator, de formatie consultant comunicare si PR, Florina a facut trecerea in ultimii 5 ani catre domeniul health&wellness, odata cu crearea platformei educationale www.florinabadea.ro, recunoscuta in industria online printre cele mai influente in domeniul ”Stil de viata sanatos si sport”. Ca health&nutrition coach a sprijinit zeci de femei sa renunte la diete drastice si sa adopte un stil de viata sanatos, pe care sa il sustina pe termen lung. Proiectul Wellness Mama Challenge a fost nominalizat anul trecut la ”Webstock Awards”, la categoria Best Social Causes.
Pe mine raspunsurile Florinei m-au uns la suflet si insist mai ales asupra grijii pe care mamele ar fi bine sa o aiba de ele. Este si pentru mine o provocare acest aspect si in acesti 7 ani, de cand sunt mama, am inteles ca daca eu nu reusesc sa gasesc timp pentru mine, nimic nu merge bine acasa :). De aceea am si creat comunitatea Mame cu pofta de viata si insist mereu ca este despre MAME si muult mai putin despre bebelusi sau copii.
Si acum hai sa descoperim raspunsurile Florinei:
- Te-ai pregatit cumva sa devii mama? Daca da, cum? A fost diferit intre cele 2 sarcini?
Da, in prima sarcina am conspectat cartea lui Capraru. 🙂 In sala de nasteri am avut chiar un dialog agreabil cu medicii si asistentele pe tema respectiva. De altfel, in 2008 el si dr. Spok erau bibliile in materie de informatie. Cu cel din urmaeu nu am rezonat insa.
La cursuri prenatale nu am avut timp sa merg, munceam foarte mult. Si cam atat se facea pe vremea aceea. Mai erau forumurile de mamici, dar acolo am decis sanu mai intru, pentru camai mult mapanicam. M-a ajutat ca aveam 2 prietene, mame cu experienta. Amandurora le botezasem copiii si eram bineinteles apropiati. Cumva, copiii nostri sunt crescuti pe acelasi model. A trecut proba timpului si s-a dovedit un model bun. 🙂
Da, au fost diferite cele 2 sarcini. Cea de-a 2-a a fost foarte usoara si a trecut foarte repede. Eram eu deja alta persoana, mai pregatita din toate punctele de vedere, mai sigura pe mine si cu mai putine frici. Dar mult mai pregatita decat prima oara. Practic, in cei 7 ani dintre cele 2 sarcini am avut timp sa ma pregatesc pentru ultimul bebe. Iar la devenirea mea ca mama a contribuit, bineintes, primul meu copil. El m-a ”nascut” pe mine mama si ii sunt recunoscatoare pentru asta.
- Daca te-ai informat, simti ca acest lucru te-a ajutat?
Da, categoric, insa dincolo de teorie, tot practica te pregateste ca mama. Citesti despre baia bebelusului si despre alaptat, dar pana nu pui mana pe copilas, nu inveti sa ii faci baie. Si pana nu pui copilul la san corect si il simti ca suge, poti sa faci cate cursuri vrei. Insa categoric informarea e buna, te pregateste psihologic pe multe teme, ai ocazia sa descoperi ca ai multe intrebari, sa cauti si alta informatie, sa ai o comunicare mai buna cu medicul pediatru, sa treci prin propriul filtru diferite idei.
- Ce si cand ti-a fost cel mai greu ca mama?
Cand m-am intors la birou, dupa o perioada scurta de concediu de crestere copil. Plangeam dimineata cand eu plecam la birou si vedeam alte mamici la plimbare cu bebelusii (era vara). A fost o decizie grea, era in plina criza, ma temeam ca imi voi pierde jobul daca nu ma intorc, asa cum eram solicitata. Nu imi amintesc cu placere de perioada aceea. Dar am compensat din plin in perioada in care am inceput sa lucrez pe cont propriu, am simtit ca am recuperat si perioada aceea de prima oara.
- Ce anume te-a luat prin surpindere, ce nu a fost deloc cum te asteptai?
Copilul. 🙂 Toata lumea ma amenintase ca voi vedea eu cum va fi viata cu un copil. Cand colo, am dat peste o faptura dragalasa si cuminte, care nu voia decat laptic si sa doarma. 🙂 Adica a fost mai simplu din acest punct de vedere. Mai simplu la primul bebe decat la al doilea.
In rest, am fost eu destul de ingrijorata pe partea de sanatatea si ingrijire. Copilul era bine si eu il cercetam daca nu are vreo boala, ca era prea cuminte. Manca, dormea, era in grafic si eu tot ma ingrijoram. M-am surprins eu pe mine din acest punct de vedere. Parca nu mai eram eu cand incepeam sa ma ingrijorez irational.
- Ce crezi ca te-ar fi ajutat sa mai stii inainte de a fi mama?
Lucruri despre mine, ca femeie, cum o sa ma transform emotional, mai ales. Si cum sa am grija de mine, cum sa ma accept in noua forma si sa ma iubesc asa cum sunt. Cum sa fac sa nu mai fiu atat de dura cu mine si sa accept ca e omeneste sa mai si gresesti.
M-ar fi ajutat sa stiu ca exista un club al mamelor, un grup de suport, unde sa impartasim in mod ghidat toate nelinistile noastre. Ulterior, eu am fondat Mama Time Out, un concept in aceasta directie, dar au trecut multi ani pana sa ajung la aceasta nevoie. A trebuie intai sa depasesc bariera aceea cand am admis ca nu sunt perfecta ca mama si femeie.
- Eu, si de altfel si tu ☺, vorbesc pe site despre diverse lucruri pe care mamele le pot face pentru a avea pofta de viata. Tu cum stai la acest capitol? De unde te incarci un coach de sanatate?
Citesc, imi comand carti de afara mai mult, din online – site-uri internationale, de la alti coachi si medici de afara, de la medicii de aici cu care colaborez. Ma bucur de colaborarea cu tine. 🙂 Dar inspiratia vine si de la femeile cu care lucrez, din viata lor, a mea, din filme, calatorii. Ca sa ma incarc stau in compania mea, mai prind la mine in gradina niste momente de liniste cu mine. Ma plimb in jurul casei. Descopar retete noi, gatesc desert cat mai simplu si mai sanatos.
- Cum se imparte timpul tau acum, intre cei doi copii si celelalte activitati ale tale? Care sunt proiectele tale acum?
De cand a inceput izolarea, lucrez de acasa tot timpul si admit ca nu este atat de simplu. Dar pentru ca am si redus multe dintre proiecte, s-a echilibrat de la sine. La un calcul simplu la noi in cuplu, am decis ca eu ma voi ocupa cu prioritate de copii si de casa, in timp ce sotul va continua sa munceasca in afara casei si sa se ocupe de administrative – cumpaturi etc. Asadar proiectele mele de acum au ramas preponderent online si au legatura cu partea de crearea de continut pentru blog si consilierea pentru slabit si stil de viata sanatos, la cerere.
- Ce tip de informatii consideri tu ca o viitoare mama ar trebui sa caute prioritar inainte de nastere? Dar dupa nastere?
Atat inainte, cat si dupa, despre sanatatea ei si a copilului. Pentru ca ei 2 formeaza o echipa si daca unul nu e bine, nu e nici celalalt. Si pentru ca mami e adultul si ea conduce echipa, e datoare sa ramana bine din toate punctele de vedere. Mami trebuie sa se odihneasca cat mai mult inainte de nastere, dar si dupa aceea, cat de mult poate, mai ales in primele luni. Iar hrana sanatoasa sa fie prioritatea ei, ca sa poata fi energica si in forma. Sa faca, impreuna cu bebe, cat mai multa miscare. Si sa accepte orice ajutor i se ofera din afara la treburi casnice, ca sa nu se oboseasca din acest punct de vedere.
Inainte de nastere cred ca prioritare sunt informatiile legate de nasterea naturala si de alaptare, precum si de conditiile de nastere din spital. Dupa nastere, conectarea cu bebe si reconectarea cu sine sunt esentiale. Eu m-am descoperit deja o alta persoana dupa ce am nascut, un proces care a continuat pana azi, la aproape 4 ani de la ultima nastere.
- Ai un mesaj pentru mamele care sunt la inceputul acestui drum?
Sa aiba incredere in ele si in instinctul lor de mame. Instinctul nu ne inseala niciodata.
Sa nu se compare niciodata cu alta mama. Fiecare mama e unica si fiecare mama e cea mai buna mama pentru copiii ei. E tot ceea ce conteaza.
Sa doarma alaturi de puii lor cat de mult pot si sa ii poarte la piept atat cat acestia vor. Sa alapteze cat pot si cat vor copilasii.
Sa lase cartile deoparte si cursurile cateodata. Sa se uite la copil, sa il vada si sa il asculte. E cel mai simplu. Mamele sunt magice!