Ghid despre ingrijirea mamei in postpartum (partea a II-a)
In prima parte a articolului despre ingrijirea mamei in postpartum am vorbit despre ce sa faci imediat dupa nastere, despre importanta alimentatiei si a odihnei, despre lohii si despre constipatie.
Inainte de a continua cu recomandarile despre alte provocari cu care te confrunti dupa nastere, am considerat oportun sa cer si opinia unei moase, care a acompaniat multe femei pe acest drum frumos, dar si provocator al mamiciei. Iata ce sfat i-ar da moasa Irina Popescu unei proaspete mame:
Le incurajez pe mame sa isi exprime emotiile, sa planga daca au chef, sa socializeze cu prietenii sau sa isi ia pauze pentru somn ori de cate ori simt nevoia
„Cred ca e nevoie sa implicam partenerul cat mai mult in activitatile bebelusesti. Practic, in orice activitate cu exceptia alaptarii am putea implica la maxim tatal copilului. Nu ca sa ne ajute, ci ca sa co-parintim: sa participe activ la schimbarea scutecelor, la baita, la purtarea bebelusului, la orice nevoie are noul membru al familiei.
E important sa ne gandim si la ce nevoie avem noi, ca proaspete mame si cred ca in perioada de imediat dupa nastere uitam uneori de noi, coplesite de toate schimbarile prin care trecem.
Le incurajez pe mame sa isi exprime emotiile, sa planga daca au chef, sa socializeze cu prietenii sau sa isi ia pauze pentru somn ori de cate ori simt nevoia. Sa fie atente la ele, sa se asculte si sa spuna celor din jur ce anume le-ar fi de folos. Putem sa cerem un masaj, sau ajutor pentru cumparaturi, sau un fel de mancare gatit. Cei din jurul nostru vor fi fericiti sa ne ofere sprijinul de care avem nevoie, pentru ca de multe ori florile, jucariile zornaitoare, trusoul bebelusului, nu sunt neaparat cele mai necesare lucruri, dar sunt cele mai frecvente cadouri dupa nastere. Incercati sa va cunoasteti voi trei, noua familie si sa delegati tot restul grijilor catre „tribul” din jurul vostru.”
Irina Popescu tine cursuri despre nastere si postpartum la Naste cum simti, monitorizeaza sarcini si asista la nasteri, si sustine mama si dupa ce naste, atat cu sfaturi privind alaptarea, cat si cu examenul clinic al lauzei si al nou-nascutului. Irina este membru fondator al Clinicii de Alaptare, alaturi de dr. Ilinca Tranulis. In cadrul Clincii a fost lansat primul call center pentru sprijin in alaptare – 07ALAPTARE, unde te incurajez sa suni daca ai nevoie de sustinere pentru a-ti alapta bebelusul.
Durerile de dupa nastere
In zona pelviana
Acestea se datoreaza in principal faptului ca uterul isi revine la dimensiunile de dinainte de sarcina. Incep, in medie, cam la 12 ore dupa ce ai nascut, si dureaza pana la 72 ore. Sunt destul de dureroase, imi amintesc si eu asta, dar sunt normale si sunt spre binele tau. Ele pot dura pana la cateva saptamani, dar intensitatea lor nu va mai fi la fel de mare. Crampele sunt mai dureroase atunci cand alaptezi, pentru ca se elibereaza oxitocina, hormon care contribuie la contractarea uterului.
Ce poti sa faci:
- Respira profund si fa exercitii foarte simple de relaxare (asemeni celor dinainte de nastere)
- Foloseste perna electrica sau o buiota pentru a incalzi zona (sau sticle de apa calda)
- Daca te doare foarte tare, poti lua un antiinflamator (la prescriptia medicului sau moasei)
- Bea ceai de musetel si de catusnica
- Ia un supliment de magneziu sau de calciu si magneziu (de preferinta magneziu glicinat)
Daca te dor muschii dupa nastere, este ceva normal. Nasterea, cum am mai zis, echivaleaza cu alergarea la un maraton, asa ca e firesc sa te resimti.
Ce poti sa faci:
- Odihneste-te cat de mult se poate! Recuperarea va fi mai rapida astfel!
- Masajul dupa 1 zi de la nastere ajuta foarte mult pentru recuperare si relaxare
- Terapiile alternative, cum este cea cranio-sacrala sau bowen, pot ajuta mult, atat pentru mama cat si pentru bebelus
- Remediile homeopate pot fi si ele de ajutor; de obicei se recomanda Arnica Montana, dar cel mai bine ar fi, daca rezonezi cu homeopatia, sa discuti despre acest aspect inainte de nastere cu medicul tau homeopat
- Foloseste crema cu arnica, dar ai grija la ingredientele ei, de putine ori gasesti astfel de creme curate. Nu o pune direct pe rani.
- Fa bai in plante si sare epsom de indata ce medicul tau iti permite. Acestea sunt foarte de folos atat pentru a calma durerile musculare, cat si durerile perineului, cele cauzate de hemoroizi sau alte fisuri. De asemenea, baile reduc inflamatiile, previn infectiile si te ajuta sa te linistesti. Poti alege sa cumperi anumite mixuri deja preparate (e musai sa fie ingrediente cat mai curate, chiar organice, daca se poate) sau iata o recomandare din partea unui medic pe care il apreciez mult – Aviva Romm:
- 50 gr frunze de tataneasa
- 25 gr flori de galbenele
- 25 gr flori de lavanda
- 25 gr frunze de salvie
- 15 grame de pudra de smirna
- ¾ cana de sare de ocna nerafinata
Mod de preparare:
Se mixeaza toate ingredientele. Se pun la fiert 3,5l de apa. Cand apa fierbe, se adauga o mana din acest amestec. Se inchide focul si se lasa la infuzat 30 de min, dupa care plantele se arunca. Se adauga 1,5l din acest lichid la o baie, impreuna cu sarea. Restul se foloseste la o alta baie sau se pune intr-un recipient cu pulverizator si se pulverizeaza pe ranile de pe perineu. Se recomanda folosirea unui ceai timp de maxim 24h.
Restul plantelor se pastreaza in recipient inchis si se refolosesc urmand aceeasi retete. Acest mix este foarte indicat mai ales pentru primele saptamani dupa nastere.
Perineu si vagin
Zona perineului va fi cu siguranta afectata, chiar daca nu te-ai rupt sau nu ai avut epiziotomie. Gradul de afectare depinde si de cand de lungi au fost travaliul si expulzia. Doctorul Michel Odent spunea ca prima conditie ca sa se vindece rapid perineul este sa nu te uiti la el…cel putin dupa ce ai nascut si pana cand simti ca inflamatia a mai scazut. Eu ii dau dreptate, mai ales ca am avut una dintre nasteri lunga si cu o expulzie dificila si nu am stiut acest sfat atunci – m-am uitat si am considerat ca am tot dreptul sa ma vait si sa ma ingrijorez, stare care nu face decat sa incetineasca vindecarea.
Unele femei simt atunci cand urineaza un fel de arsura. Aceasta poate aparea din cauza unor mici fisuri ale pielii pe interiorul labiei, care se vindeca, de obicei, in cateva zile. Daca ai indicatie de antibiotic din partea medicului tau, te rog sa iei un probiotic de calitate pentru macar o luna dupa administrarea lui.
Ce poti sa faci:
- Odihneste-te cat de mult se poate! Stiu ca ma repet, dar asta e cheia. Indrazneste sa refuzi vizite, limiteaza-te la a primi doar persoanele cele mai apropiate, carora le poti spune deschis cum te simti si cu ce te pot ajuta. Evita, de asemenea, sa stai mult in picioare in prima saptamana dupa nastere.
- Gheata pusa pe perineu (gheata in prosop) ajuta mult la dezinflamare si ar trebui sa iti fie oferita din spital.
- Stai la aer curat si la soare. De cate ori se poate in zi, ofera-i si vaginului tau aceasta sansa J (stiu, si mie mi s-a parut ciudat cand am citit prima oara despre asta). Pune o aleza si stai cateva minute pe zi astfel, in fata unui geam (deschis, daca este cald afara) prin care bate soarele. Lumina si aerul ajuta mult nu numai la vindecarea perineului, ci si la vindecarea ranilor sanilor, sau, daca vorbim de bebelus, a inroselilor cauzate de scutec.
- Remediile homeopate pot fi de ajutor. Cum ziceam, daca rezonezi cu ele, pregateste-le dinainte de a naste.
- Foloseste perna speciala pentru protectia perineului
- Reia exercitiile de tip kegels – sper ca le-ai inceput inca din perioada sarcinii si iti recomand sa le continui o perioada indelugata si dupa nastere; ele imbunatatesc circulatia in zona perineului, contribuie la vindecare, dar si la revenirea musculaturii in zona vaginului. Aceste exercitii sunt indicate atat pentru nasterea naturala, cat si pentru cezariana, pentru ca zona pelviana este afectata nu numai de nastere, ci si de sarcina in sine.
- Spray pentru perineu – il poti cumpara gata preparat sau poti folosi ceaiul mentionat mai sus.
- Absorbante inghetate speciale pentru postpartum, de care eu nu am stiut cand am nascut, dar despre care am citit ca sunt foarte de folos mamelor. Iti recomand sa le faci inainte sa nasti si sa le tii in congelator.
Cum sa le faci:
- ½ cana de apa de alunul vrajitoarelor (hamamelis)
- 2-3 picaturi de ulei esential de lavanda (pur si de preferinta cu grad terapeutic)
- 1 lingura de gel pur de aloe vera
Ia cateva absorbante de flux intens, de preferinta organice. Toarna acest amestec in ele si lasa-le la infuzat cateva ore. Apoi strange-le si impacheteaza-le individual. Pune-le in pungute si lasa-le la congelator. Absorbantele pot fi infuzate si cu ceaiul special pentru baie, recomandat de Aviva Romm.
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!