Efectele ascunse ale dietelor restrictive si rapide si ce sa faci ca sa arati si sa te simti bine
Stii care e problema cu dietele restrictive si rapide?
Sunt de acord ca sunt atractive, mai ales ca promit rezultate rapide, iar numarul kilograme pierdute e mai mare decat durata zilelor de dieta. Cine nu isi doreste asa ceva?
E normal sa iti doresti sa scapi de kilogramele in plus intr-un timp scurt. Insa, nu vei mentine acele rezultate si e posibil sa intri in jocul dietelor, un joc care da dependenta. Apoi, stima ta de sine va scadea pentru ca nu ai reusit sa te tii de dieta in continuare sau ai ales sa revii la modul tau normal de a manca.
Problema dietelor este ca au ca singur obiectiv, si anume scaderea in calorii. Nu se pune accent pe calitatea nutrientilor. Mai concret, ajungi la infometare. Si poate spui ca te obisnuiesti cu senzatia de foame, ceea ce e complet adevarat. Totusi, la nivel celular foamea pentru nutrienti nu dispare.
Ce se intampla in corpul tau cand de infometezi?
Incepem cu efectul yo-yo. Acest carusel de pierdere in greutate si revenire la greutatea initiala, dinainte de dieta, de multe ori cu extra kilograme. Efectul yo-yo vine si cu alte efecte negative care se aduna de-a lungul timpului, fiindu-ti din ce in ce mai greu sa slabesti sau sa ai o relatie normala si sanatoasa cu mancarea:
– apetit crescut;
– un procent mare de grasime in corp;
– scaderea masei musculare;
– risc crescut de diabet si boli de ficat;
– risc crescut de boli cardiovasculare;
– sentimente de frustrare si stres crescut.
Dincolo de povestea kilogramelor, infometarea duce la oboseala si accentuarea dezechilibrelor hormonale. Ca femeie, incepi sa observi intarzieri de menstruatie sau absenta menstruatiei pe o perioada mai lunga. Toate din cauza lipsei de nutrienti.
Unele dintre aceste efecte nu sunt direct vizibile. Astfel ca, uneori, e greu sa ne dam seama din timp ca se intampla ceva in corp, ca sa putem lua masuri.
Cateva din efectele care nu sunt vizibile imediat, dar duc la probleme de sanatate si dezechilibre in corp:
– impactul asupra hormonilor, inclusiv insulina, hormonii de satietate si foame;
– felul in care functioneaza detoxifierea corpului.
Corpul nu mai are resursele necesare pentru a-si efectua procesele care se intampla in mod normal daca ii asiguram corpului nutrientii de care are nevoie.
Un comportament agresiv asupra corpului iti da satisfactia ca arati mai bine in costumul de baie, dar trebuie sa intelegi ca ceea ce resimti in corpul tau are legatura cu felul in care te-ai comportat cu el.
Dietele rapide si hipocalorice care iti promit rezultate pe termen scurt, vin si cu:
– un grad crescut de irascibilitate;
– dezechilibre emotionale;
– lipsa de energie;
– lipsa de rabdare.
Ce sa faci ca sa arati si sa te simti bine?
Primul pas care va crea rezultate imediate pentru tine, mai ales in nivelul tau de energie, dar si cand vine vorba de supletea corpului tau este sa limitezi dulciurile, rontaielile si alimentele procesate. Aceste alimente procesate vin cu putini nutrienti si duc la deshidratare. Aici intra si alcoolul care nu numai ca deshidrateaza, dar incurca functionarea corecta a corpului.
Cand esti deshidratata, rinichii tai incep sa retina mai mult sodiu si apa. Acest proces duce la acumularea de lichide in tesuturi, lasandu-ti corpul inflamat.
Al doilea pas este hidratarea. Un consum optim de apa iti va elibera corpul de inflamatie si te vei simti mai usoara si mai supla.
Al treilea pas este sa incepi schimbarile de stil de viata cu ce iti vine mai usor. Unele femei incep cu sportul. Dupa ce acesta devine parte din rutina, ele trec la alimentatia sanatoasa. Alte femei, prefera sa inceapa cu alimentatia si apoi sa adauge sportul.
Accentul cade pe echilibru. Obiectivul este sa te simti bine, sa ai vitalitate, energie si pofta de viata. Secretul este ca odata ce te simti bine, arati si bine.
Daca vrei sa vezi cum arata pentru mine un meniu echilibrat, recomandat mai ales mamelor obosite, alaturi de alte aspecte esentiale care tin de stilul de viata, te invit sa descarci GHIDUL gratuit pe care ti l-am pregatit.
Cat dureaza acest proces? Vreau sa intelegi ca schimbarea stilului de viata are loc in etape si poate dura pana la 3-4 luni pentru a crea o serie de obiceiuri. Schimbarile bruste duc la epuizare. Avem un corp perfect capabil de a se adapta, dar pentru a lucra pentru noi, are nevoie de timp si grija.
Inca un lucru pe care vreau sa il stii e ca schimbarea stilului de viata nu presupune schimbarea completa a ta. Ceea ce inveti si experimentezi in aceste etape e menit sa iti arate ce iti place sa faci si ce nu, pentru a construi stilul de viata potrivit tie.
Un truc rapid ca sa te simti bine – zambeste. Zambeste chiar acum. Cand zambesti, creierul tau produce substante ce lupta cu stresul si creeaza instant o stare de euforie. Iar aceasta stare de bine va fi reflectata si in modul in care arati.
Sa ai o vara minunata, plina de alegeri intelepte ce iti hranesc corpul, mintea si sufletul!
Mai multe despre acest subiect poti afla din emisiunea Fenomen social, in care am fost si eu invitata, in care s-a dezbatut exact aceasta tema.