Dialoguri cu si pentru mame – invitat Raluca Loteanu
Pot spune fara sa exagerez ca mamicia m-a transformat complet. Mi-a schimbat prioritatile, m-a facut sa ma bucur mai mult de viata si mi-a dat sansa sa devin un om mai bun.” Asa simte Raluca Loteanu despre mamicie. Si eu tare ma regasesc in ce spune ea.
Raluca este autoarea blogurilor RalucaLoteanu.ro (lansat in 2013, in timpul sarcinii) si PlayfulNotes.com (lansat in decembrie 2016, la scurt timp dupa ce s-a mutat in America). De 5 ani este mama lui Bogdan, calitate in care am si invitat-o sa imi raspunda catorva intrebari in cadrul sectiunii Dialoguri cu si pentru mame. Si ii tare multumesc ca a acceptat.
Din 2016, ea s-a mutat impreuna cu familia in California, iar la ceva timp dupa mutare, a decis sa transforme blogging-ul intr-un job full-time. Lucreaza de acasa pentru a putea fi alaturi de baietelul ei cat mai mult timp si este fericita sa poata face ceea ce ii place pe plan profesional. Recent a lansat primul ei magazin online (Playful Shop) cu resurse digitale care sa ii ajute pe parinti sa construiasca o viata de familie fericita si implinita.
1. Te-ai pregatit cumva sa devii mama? Daca da, cum?
In perioada sarcinii m-am preocupat mult sa invat cat mai multe lucruri despre transformarile prin care trece corpul in sarcina si dupa, despre dezvoltarea bebelusului, despre nastere si alaptare, dar si despre toate aspectele esentiale ale ingrijirii unui nou-nascut. Am mers la cursuri de puericultura, am citit mult si am discutat cu prietene care erau deja mame. Insa realitatea este ca in ciuda tuturor eforturilor mele, tot m-am simtit total nepregatita atunci cand Bogdan s-a nascut si a trebuit sa trec cu adevarat prin testul maternitatii.
2. Daca da, simti ca te-a ajutat faptul ca te-ai informat inainte?
M-a ajutat mult sa citesc despre nastere, alaptare si ingrijirea bebelusului pentru ca atunci cand au aparut dificultati am stiut ca ele sunt normale si asta mi-a dat mai multa incredere ca le pot depasi. Cel mai mare impact l-a avut tot ce am aflat despre alaptare inainte de nastere, pentru ca acele informatii m-au ajutat sa nu renunt atunci cand am trecut prin momente grele la inceputul alaptarii si asta a contat enorm atat pentru mine, cat si pentru baietelul meu.
3. Ce si cand ti-a fost cel mai greu ca mama?
Pentru mine maternitatea a fost mereu o calatorie cu suisuri si coborasuri. Am avut multe momente grele, de la nenumaratele nopti nedormite de dupa nastere, la revenirea la serviciu cand Bogdan avea doar 11 luni, la perioada tantrumurilor si tot asa.La inceput, cand Bogdan era bebelus, ma simteam deseori depasita de situatie. In timp insa am invatat ca fiecare etapa din viata lui vine cu noi provocari si imi este mai usor sa le accept, dar asta nu inseamna ca nu am si acum momente grele ca mama.
4. Ce anume te-a luat prin surpindere, ce nu a fost deloc cum te asteptai?
Sunt multe lucruri care m-au surprins de cand am devenit mama. Insa probabil cel mai surprinzator lucru a fost impactul pe care maternitatea l-a avut asupra mea din punct de vedere emotional. Nu mi-am imaginat niciodata ca rolul de mama imi va scoate la iveala atatea vulnerabilitati si emotii!
De cand sunt mama calmul si rabdarea mea au fost puse la incercare mai mult ca niciodata si a trebuit sa invat sa imi gestionez mai bine propriile emotii pentru a putea construi o relatie frumoasa cu copilul meu.
5. Ce crezi ca te-ar fi ajutat sa mai stii inainte de a fi mama?
Mi-as fi dorit mult sa fi stiut mai multe despre greutatile vietii de mama, despre dificultatile emotionale cu care majoritatea mamelor se confrunta, despre provocarile de a imbina rolul de mama cu cel de sotie si cel profesional. Se vorbeste prea putin despre aceste subiecte si cred ca daca am vorbi mai mult despre asta nu ar mai exista atat de multe mame care se simt singure si care sufera in tacere atunci cand rolul de mama le copleseste.
6. Cum simti ca te-a transformat mamicia? Ce s-a schimbat la tine?
Pot spune fara sa exagerez ca mamicia m-a transformat complet. Mi-a schimbat prioritatile, m-a facut sa ma bucur mai mult de viata si mi-a dat sansa sa devin un om mai bun. Ca parinti vorbim des despre cum noi ii invatam pe copii o multime de lucruri. Insa adevarul este ca deseori copiii ne dau noua cele mai pretioase lectii de viata! Eu am invatat multe de la copilul meu si din experienta aceasta a cresterii lui si sunt recunoscatoare pentru fiecare din aceste lectii.
7. Eu vorbesc pe site despre diverse lucruri pe care mamele le pot face pentru a avea pofta de viata. Tu cum stai la acest capitol? De unde te incarci?
Deseori pofta mea de viata vine chiar de la Bogdan, baietelul meu, care in fiecare zi ma face sa zambesc si ma molipseste cu bucuria si energia lui. O alta sursa de energie este calatoritul, care intotdeauna ma imbogateste sufleteste si imi da si mai multa pofta de viata. Am norocul sa pot calatori des si asta ma face foarte fericita! In rest, incerc sa imi acord un timp pentru mine in fiecare zi pentru ca stiu cat de important este sa imi reincarc bateriile! Asa ca strecor mereu in programul meu momente in care sa pot sa citesc, sa scriu sau sa urmaresc un film bun.
8. Cum s-a schimbat viata voastra de familie dupa mutarea din tara din punct de vedere al relatiei cu cei dragi ai tai – sotul si fiul tau, Bogdan?
Pentru mine primele luni de dupa mutare au fost destul de dificile din punct de vedere emotional si asta s-a reflectat si asupra relatiei cu sotul meu si cu Bogdan. Mi-a luat ceva timp sa imi regasesc echilibrul si sa ma obisnuiesc cu toate schimbarile din viata noastra. Insa dupa perioada asta mai dificila am simtit ca familia noastra a devenit mai puternica si mai unita. Petrecem foarte mult timp impreuna, am trecut impreuna prin o multime de experiente noi si simt ca ne bucuram mai mult de fiecare moment frumos petrecut in familie.
Viata aici, in Califonia, are un ritm mai domol si asta se vede si in viata noastra de familie. Ne plimbam mult prin natura, petrecem multe ore pe afara, luam cina impreuna in fiecare seara pe terasa si jucam jocuri pana se lasa intunericul. Sunt recunoscatoare ca avem sansa de a trai viata mai relaxat si mai putin “pe fuga” si cred ca asta are un impact foarte benefic mai ales asupra lui Bogdan.
10. Dar din punct de vedere al relatiei cu tine. Iti este mai usor sau mai greu acum – avand in vedere mutarea, dar si varsta lui Bogdan si proiectele tale – sa ai grija si de tine?
Pentru ca suntem atat de departe de tara si nu avem familia aproape, nu avem practic nici un ajutor in cresterea lui Bogdan. Nu este nimeni care sa stea cu el macar cateva ore in weekend pentru ca eu si sotul meu sa avem parte de timp liber. Abia din toamna asta Bogdan a inceput sa mearga la o noua gradinita cu un program mai lung si asta imi ofera mie ceva mai mult timp in care sa ma pot concentra pe proiectele mele. Asta se intampla insa doar de 3 ori pe saptamana asa ca de obicei petrec toate orele in care sunt singura lucrand. Dar imi place mult ceea ce fac, asa ca muncesc cu mare drag si imi face placere sa ma dedic proiectelor mele. De obicei “timpul pentru mine” (pe care incerc sa mi-l acord cat mai des) se datoreaza exclusiv sotului meu, care este foarte implicat in tot ceea ce tine de cresterea lui Bogdan. El este cel care preia din treburi pentru ca eu sa am parte de momente de relaxare si asta ma ajuta foarte mult! Inca invat sa am grija de mine mai mult si sa ma pun pe primul loc din cand in cand, dar simt ca lucrurile s-au imbunatatit mult in ultimii doi ani si sper ca va fi tot mai bine de acum incolo!
11. Cum se imparte timpul tau acum, intre familie si proiectele tale? Vrei sa ne vorbesti despre un proiect la care lucrezi si care iti este drag in mod special?
Fiind o mama care lucreaza de acasa nici o zi nu seamana cu alta. Uneori petrec o jumatate de zi in parc urmarind cum Bogdan se distreaza cu prietenii lui, alteori stau toate dimineata in fata laptopului (atunci cand el este la gradinita). Am sansa sa fac un job care imi place, insa asta implica si foarte multa munca. De multe ori sunt ultima care adoarme seara pentru a termina la timp proiectele la care lucrez si prima care se trezeste dimineata atunci cand Bogdan sare peste noi in pat :). Proiectul la care am lucrat mult in ultimele luni este Playful Shop, magazinul online lansat recent pe blogul meu in engleza. Mi-am dorit de mult timp sa pot lansa un magazin cu resurse digitale care sa le fie de folos parintilor si a fost o mare bucurie sa imi vad visul implinit! Magazinul este inca la inceput de drum si urmeaza sa includa tot mai multe produse pe masura ce ideile mele se vor concretiza in lunile viitoare, asa ca momentan lucrez zilnic pentru a duce mai departe acest proiect.
12. Ce tip de informatii consideri tu ca o viitoare mama ar trebui sa caute prioritar inainte de nastere? Dar dupa nastere?
In primul rand, cred ca viitoarele mame ar trebui sa fie foarte atente la sursa din care primesc informatiile. Sunt multe site-uri, forumuri si chiar “experti” care fac recomandari nepotrivite si este foarte important ca mamele sa aiba acces la informatie de calitate. Inainte de nastere cred ca esentiale sunt informatiile despre nastere, alaptare si primele saptamani acasa cu bebelusul. Dupa nastere cautarea de noi informatii va veni firesc pe masura ce apar noi etape in viata bebelusului.
13. Cat de mult a contat si conteaza comunitatea pentru tine ca mama? Daca e importanta, unde te conectezi cu alte persoane cu care rezonezi si care ar fi valorile dupa care te ghidezi din acest punct de vedere?
Pentru mine cel mai important lucru cand vine vorba de comunitate este sa fiu inconjurata de persoane oneste si cu o atitudine pozitiva. Imi este mult mai usor sa rezonez cu mame care aplica la randul lor parenting-ul cu blandete, pentru ca avem valori comune si ne confruntam cu dificultati similare. Insa sunt si mame cu care interactionez regulat si care nu impartasesc intotdeauna aceleasi principii in ceea ce priveste cresterea copiilor. De la fiecare dintre ele am lucruri de invatat si interactiunea cu ele m-a inspirat deseori sa fac schimbari care sa ma ajute sa fiu un parinte mai bun.
14. Ce te-a frapat ca fiind diferit in SUA in povestea asta a „motherhood”-ului?
Sunt doua lucruri care m-au frapat dupa mutatea in California. In primul rand, mereu mi-am imaginat ca americanii au un sistem de “child care” foarte bine pus la punct avand in vedere ca un concediu de maternitate aici dureaza doar 6 saptamani in mod normal. Asa ca am fost foarte surprinsa cand m-am mutat aici si am descoperit cat de greu este sa gasesti o gradinita full-time pentru copil, cat de multe gradinite au liste de asteptare de peste un an si cat de putine optiuni viabile exista atunci cand ambii parinti isi doresc sa lucreze. Deseori, daca nu exista bunici care sa se ocupe de copii, unul din parinti ramane acasa cu copilul si se dedica cresterii lui. Nu ma refer aici doar la primii ani de viata, ci inclusiv la varsta scolara. Este o situatie des intalnita in familiile cu venituri medii si peste medii si cumva este considerata o normalitate.
Al doilea lucru care m-a frapat a fost sa observ cat de diferite sunt stilurile de parenting in functie de nationalitatea parintilor si cum asta se reflecta in comportamentul copiilor. Noi locuim in Silicon Valley (California) si aici majoritatea populatiei este venita din toate colturile lumii datorita oportunitatilor pe care zona le ofera. Asta imi da sansa sa descopar multe abordari aparte in privinta cresterii copiilor si sa interactionez cu parinti de culturi si nationalitati diferite. Deseori aceste interactiuni vin cu lectii de viata surprinzatoare pe care nu cred ca le-as fi dobandit daca nu ne-am fi mutat aici.
15. Ai un mesaj pentru mamele care sunt la inceputul acestui drum?
Unei mame aflate la inceput de drum i-as spune sa se bucure de fiecare moment alaturi de copilul ei, sa aiba grija de ea, sa ceara ajutor atunci cand ii este greu si sa fie blanda cu ea insasi pentru ca este normal sa mai si greseasca uneori.
Raluca, iti multumesc pentru ca ai impartasit cu noi o parte din ceea ce simti si traiesti.
Iti reamintesc ca primul interviu in cadrul acestei sectiuni a fost cu stilistul Gabi Urda si il poti citi aici.
Foto credit: Camelia Stan Photography
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!