Ce nu ti s-a spus despre sindromul premenstrual, echilibrul hormonal si alimentatie
O mare parte din viata am avut sindrom premenstrual (SPM) si dureri mari la menstruatie. De la medicul ginecolog nu am primit ca solutie decat varianta anticonceptionale, pe care am refuzat-o, desi nu intelegeam prea multe despre implicatiile lor.
Acest articol as vrea sa fie un alt punct de vedere asupra SPM si, in mare parte, ceea ce voi scrie se aplica si pentru cicluri dureroase, abundente, cu cheaguri, dereglate etc.
Ceea ce am invatat foarte valoros in acesti ani este ca totul este in legatura in acest minunat corp al nostru. Emotiile, somnul, relatiile, alimentatia, starea generala – sunt un tot si principiul „unde dai si unde capra” 🙂 se aplica din plin in ceea ce priveste OMUL.
Ce as vrea sa mai stii, este ca ciclul tau, cu toate manifestarile lui, este una dintre cele mai importante „analize” a situatiei corpului tau. Cand corpul si hormonii tai sunt in echilibru si ciclu este regulat, cu un sindrom menstrual aproape inexistent, fara dureri de sani, de spate, fara cheaguri etc.
Cauze care dupa la agravarea SPM-ului dupa nastere:
-
-
- Lipsa somnului sau calitatea precara a acestuia – majoritatea mamelor ajunge sa fie in stadiu de oboseala cronica pana cand copilul implineste 1 an;
- Stresul – pe langa realitatea vietii de noua mama, stresul mai poate fi amplificat si de anumite momente mai delicate prin care trece mama alaturi de bebelus– alaptare dificila, reflux sever, colici, dermatite, etc.;
- Alimentatia mamelor – din cauza oboselii si a timpului limitat aceasta este de multe ori haotica, cu distante mari intre mese, cu multe gustari nesanatoase si cu consum ridicat de zahar.
-
Acesti factori duc si la deficiente nutritionale, inflamatie in corp, accentuarea eventualelor disbioze intestinale preexistente nasterii, oboseala cronica, dar si un mare efort pentru ficat in a-si face treaba. Ah, si daca tot suntem la acest subiect, aceleasi sunt si cauzele principale pentru care multe mame dezvolta probleme de tiroida in primul an de la nastere.
Dar hai sa vedem care sunt unele dintre cele mai des intalnite manifestari ale SPM:
- Schimbari bruste de stare
- Stare de tristete (chiar anxietate) sau de irascibilitate crescuta
- Dureri de spate sau de ovare
- Oboseala extrema
- Balonare
- Constipatie, urmata de diaree la menstra
- Migrene
- Dureri de sani
- Acnee
Suna familiar nu? Si eu, avand in vedere ca le-am experimentat atata vreme, le recunosc imediat. Cum nu imi respect corpul, cum ajung sa ma atentioneze cate un SPM mai „prezent”, nu ca pe vremuri, dar, daca as continua sa-mi fac de cap, sigur as ajunge din nou de unde am plecat.
Care sunt factorii care influenteaza SPM
Factorii care influenteaza menstra ta, deci inclusiv si exprimarea SPM sunt:
1.Inflamatia din corp
Stiu ca tot auzim despre inflamatie si poate ai ajuns sa crezi ca e ceva ce musai trebuie oprit pentru ca nu-ti face bine. In fapt, inflamatia este buna, deoarece este un proces de vindecare, dar trebuie „sa-si faca treaba”, apoi sa inceteze. Atunci cand persista, avem o posibila problema.
Ce se intampla la ciclu: inainte de menstra efectiva, estrogenul si progesteronul incep sa scada si corpul produce prostaglandine, care au efectul de a contracta muschii uterului astfel incat sa se curete de mucoasa creata pe parcursul acelui ciclu, daca nu esti insarcinata. Aceste prostaglandine sunt de 2 tipuri si cand nu exista un echilibru intre ele, unele dintre ele creeaza inflamatie sustinuta in corp. Acest dezechilibru tine de raportul intre grasimile de tip omega 3 – omega 6 pe care le consumi. Acesta ar trebui sa fie undeva la 1:3, iar el ajunge sa fie si 1:20 intr-o dieta standard occidentala. Proliferarea acestui tip de prostaglandine face ca durerea sa fie mai accentuata si uneori sa fie insotita de diaree, migrene, ameteli, stari de voma.
Inflamatia mai este sustinuta si de alimente care au acest efect in corpul tau. De cele mai multe ori vorbim despre zahar, lactate industrializate (mai ales branza), gluten (fara sa ai boala celiaca) si alte produse industrializate, care vin cu aport de toxine in corp.
2.Echilibrul estrogen – progesteron
Echilibrul dintre estrogen si progesteron este unul foarte important pentru starea ta generala si pentru sanatatea ta. Dezechilibrul poate aparea destul de usor si din cauza originii si genezei celor doua. Progesteronul il faci in cea mai mare parte DOAR daca ovulezi, deoarece se elibereaza odata cu spargerea foliculului si eliberarea ovulului. In schimb estrogenul vine din mai multe surse (este eliberat de ovare pe aproape toata durata menstrei, vine din fito-estrogeni, vine din xenoestrogeni, adica toxinele care in corp se comporta asemeni estrogenului tau natural, dar fara a avea beneficiile lui, si vine si din cantitatea de estrogen circulant, adica ce nu reuseste sa elimine corpul tau).
Astfel, se ajunge la ceea ce se numeste dominanta estrogenica, adica mai mult estrogen decat poate progesteronul „tempera”. Acest dezechilibru hormonal este extrem de raspandit si este unul dintre factorii care conduc la o serie intreaga de simptome si patologii: crestere in greutate, schimbari de stare, anxietate sau depresie, fibrom, endometrioza, chisturi, polipi, migrene, probleme cu tenul, etc.
3.Oboseala cronica si stresul
Stresul este unul din principalii „agresori” ai omului numit modern. Despre oboseala cronica si despre stres am scris pe larg. Ce vreau sa subliniez este ca atunci cand cortizolul este ridicat, adica fix ceea ce se intampla atunci cand esti stresata, lucrurile nu mai functioneaza corespunzator la tine in corp. Secretia de cortizol inseamna o stare de asediu permanent perceputa de creierul tau, care incepe sa se comporte ca atare – reduce functiile mai putin vitale (digestia, libido, etc), pentru a te mentine in alerta. In plus, se mai intampla ceva foarte interesant: cortizolul ocupa, tot pentru supravietuire, locul progesteronului sau al hormonilor tiroidieni in unele celule. Astfel, chiar daca acestia sunt produsi (si deci analizele tale ies bune!), ei nu reusesc sa patrunda in acele celule sa faca ceea ce se numeste hormon complex, adica sa se activeze. De aceea, orice echilibrare hormonala depinde si ar trebui sa inceapa cu scaderea nivelului de stres si „linistirea” cortizolului.
4.Starea florei tale
Despre microbiom se vorbeste prea putin, mai ales avand in vedere impactul imens pe care-l are asupra starii noastre de sanatate. Se pare ca Hipocrate avea dreptate: toate bolile incep in intestine si nu exista vindecare completa fara echilibrarea florei.
Cand flora noastra este echilibrata in intestine se produc neurotransmitatori, cu rol major in starea de bine (ma refer mai ales la serotonina si la dopamina, considerati hormoni ai fericirii), sustine excretia estrogenului folosit, ajuta la absortia nutrientilor, contribuie la transformarea hormonilor tiroidieni t4 in t3, scade riscul de a avea alergii sau intolerante si moduleaza procesul inflamator.
5.Functionarea procesului natural de detoxifiere si carentele nutritionale
Corpul tau dispune de toate mecanismele pentru a se putea curata de toxinele endogene si exogene. Dar, asa cum explic si aici, acest proces uneori mai are nevoie si de ajutor, mai ales in contextul in supraexpunerii la toxinele exogene, adica din afara corpului. Vorbim de mii de tipuri de toxine cu care intram in contact zi de zi.
Functionarea optima a procesul tau natural de detoxifiere depinde nu doar de echilibrul tau hormonal, ci si de starea ta generala de sanatate: (1) limfa trebuie sustinuta prin alimentatie curata si prin miscare, (2) ficatul trebuie sa pregateasca estrogenul folosit pentru a fi eliminat, (3) xenoestrogenii, acele toxine pe care le aduci in corp, trebuie si ei transformati si eliminati tot prin procesul de detoxifere. Acest proces natural depinde de nutrientii existenti in corpul tau si fara de care nu se poate defasura. Ai nevoie in special de vitamine din complexul de B-uri, magneziu, glutation, aminoacizi. In acelasi timp, un nivel nutritional optim este necesar pentru a sustine ansamblul de procese care fac ca aceasta masinarie complexa, numit CORPUL UMAN, sa functioneze.
Ce putem face pentru a ne reechilibra?
- In primul rand constientizeaza ca sta si in puterea ta sa fii in forma si sanatoasa si ca meriti sa faci acest efort atat pentru tine, cat si pentru cei dragi ai tai.
- Fii rezonabila cu perioada de echilibrare: corpul lucreaza in cicluri de 3 luni, uneori este nevoie de mai mult de atat, 6-9 luni. In acelasi timp, nu de putine ori am vazut rezultate bune la numai o luna de la momentul in care s-a inceput un efort constient si consistent de reechilibrare.
- Incepi sa mananci sanatos, satios si echilibrat. Asta nu inseamna sa mananci mai putin, ci curat si nutritiv.
In principiu e indicat sa consumi:
- carbohidrati complecsi – cereale integrale, quinoa, mei, orez, hrisca, ovaz;
- grasime (foaarte importanta pentru hormonii tai) – seminte de dovleac, de in, de canepa, de chia, susan, nuci de toate tipurile, oua, peste oceanic mic, uleiuri variate de prima presa, carne. In ceea ce priveste grasimile, conteaza sa fii atenta la aportul de omega 3 pe care il gasesti in cantitate mai mare in oua organice, peste oceanic, alge, in, chia.
- proteina variata – atat animala (carne, oua, peste), cat si vegetala (mazare, fasole, linte, naut, quinoa, etc.)
- multe legume – atat amidonoase (cartof) si semiamidonoase (morcov, cartof dulce, sfecla), cat si (mai ales) legume cu frunze verzi – in special cand esti in faza luteala a menstrei, adica intre ovulatie si menstruatie, deoarece te ajuta sa te cureti de excesul de estrogen existent in corp.
- Incearca sa dormi cat mai devreme, de cate ori se poate. Stiu ca atunci cand se culca bebelusul simti ca ala este timpul tau si ca ai nevoie de socializare, dar echilibrarea ta este mai importanta in aceasta perioada. Vei avea si timp de socializare, iti promit!
- Ai grija de flora ta. Mananca alimente fermentate, ia un supliment bun cu probiotice si hraneste-o zilnic cu legume!
- Ia suplimente de calitate. In functie de nevoile tale (definite de simptomele si analizele tale bineinteles) alege sa iei suplimente de calitate, plecand de la cele de care ai cea mai mare nevoie. Eu lucrez doar cu suplimente naturale si standardizate si am mereu in minte un plan de echilibrare, pentru a evita aportul ridicat de suplimente.
Am observat ca cele mai multe mame au nevoie de:
- magneziu, aminoacizi si B-uri pentru nivelul ridicat de stres prin care trec;
- fier, care uneori este scazut si aici recomand prudenta in alegerea suplimentului;
- vitamina D, deoarece cele mai multe persoane au un nivel suboptim la testari;
- omega 3, suplimentul pe care il recomand aproape constant, pentru ca este foarte dificil sa avem un raport corect omega 3 – omega 6 doar din alimentatie;
- probiotice variate si de calitate;
- plante adaptogene precum aswhaganda, rhodiola, vitex, cretisoara, busuioc, insa acestea sunt recomandate doar daca mama nu mai alapteaza.
Eu, de exemplu, am continuat cu un mix bun de prenatale cel putin un an dupa sarcina gemelara, cu pauze in care analizam daca mai am nevoie sa continuu cu ele sau nu. Chia si acum, la mai bine de 2 ani de la nastere iau diverse suplimente, pe care le rotesc in functie de analize si de simptomele mele.
In incheiere vreau sa te incurajez spunandu-ti ca poti sa revii in forma si ca te poti reechilibra dupa nastere. Aceasta reechilibrare inseamna si ca vei avea mai multa energie si ca vei putea ajunge, treptat, la greutatea ta optima. Asta ca sa-ti dau motive in plus pentru a te ocupa si de tine, nu numai de copilul care a aparut in viata ta.
Dupa cum observi, totul este interconectat in corpul nostru. Daca vrei sa iti recapeti energia si echilibrul hormonal si nu stii de unde sa incepi, poti sa descarci acest GHID cu recomandari si cu sugestii de meniu balansat pe 3 zile.
Acest articol a fost scris pentru platforma www.dupanastere.ro.
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!