Ce alimente conservam pentru iarna
Stii cum se zice: omul destept isi face vara sanie si iarna caruta.
Acum piata este plina de bunatati de toate tipurile, dar aceasta minunatie nu va mai dura foarte mult. Bunicile si mamele noastre munceau serios in luna august ca sa faca tot felul de conserve si sa puna muraturi. Noi nu prea mai replicam modelul pentru ca avem la dispozitie multe alimente si pe durata iernii, fie ca sunt pastrate in depozite speciale din vara, sau ca sunt congelate, ori facute in solare de la noi sau aduse de peste mari si tari.
Bon, nu faci zacusca, dar iata ce consider ca merita sa pui de-o parte de pe acum, atat pentru adulti, cai si pentru cei mici, mai ales daca incepi diversificarea pe toamna/iarna:
- Mazare si fasole pastai bio – fasolea o dau putin in clocot, o las sa se usuce si o pun in ambalaje mici
- Fructe: afine, mure, zmeura, coacaze, smochine, caise fara sambure, piersici, prune etc
Desigur ca poti congela ce iti mai place si ai la dispozitie din surse sigure, insa eu tin in mod special la fructele la padure. Aceste fructe trebuie spalate si lasate un pic sa se usuce, pentru ca atunci cand decongelam sa le putem folosi imediat. Sunt foarte faine de integrat in terciuri pentru cel mic sau pentru noi, adultii, sau in smoothie-uri. Fructele mai dulci tin si loc de indulcitor (de ex prune, caise)
- Superalimente, foarte bogate in vit C: catina si merisoare
Catina poate fi facuta si in combinatie cu miere (1 parte catina si 3 parti miere), lasata 7-10 zile si consumata ca atare.
De asemenea, ea poate fi congelata si decongelata in cantitati mici pentru suc, care este bun de consumat pe toata durata iernii si mai ales atunci cand simti ca racesti. Mie imi place sa fac combinatii cat mai simple, de exemplu mar, catina, un pic de ananas si un pic de ghimbir.
Merisoarele pot fi si ele fie congelate si consumate asemeni catinii, in sucuri sau smoothie-uri, daca ai un blender puternic. Mie imi place sa fac in aceasta perioada si apa de merisoare (cu sau fara afine), pe care o am timp de minim o luna si care ne pregateste pentru toamna si pentru colectivitate, pentru ca sustine o imunitate buna.
Cum se face apa de merisoare: e optim sa folosesti borcan mare de sticla, dar daca nu il ai la dispozitie nu renunta, poti folosi si un bidon de plastic de 5L. Eu nu sunt foarte exacta in retete, pentru ca nici nu este foarte important in acest caz. Pun cam 20-30% merisoare si restul apa curata si le las cam 1 saptamana sa-si faca de cap. Apoi bem zilnic din ea si in borcan completam cu apa. Poti completa cu apa pana cand merisoarele nu mai au culoarea initiala, semn ca au iesit toate bunatatile din ele si au ajuns la voi :). E optim sa il pastrezi mai la racoare, dar nici asta nu ne iese mereu si merisoarele nu se supara.
Desigur, aceasta este o lista scurta de alimente pe care sa ti le pregatesti de vara pentru iarna si mai ales alimente care iti sustin sistemul imunitar, pentru ca sunt foarte bogate in nutrienti de toate tipurile (mai multe despre ce poti face pentru a-ti aduce sistemul imunitar la nivel optim poti citi in acest articol). Tu poti conserva mai multe – fie prin congelare, fermentare, deshidratare – daca ai unde sa le depozitezi corect. Mi se pare important ca daca faci acest efort de conservare, sa alegi fructe si legume curate, coapte bine la lumina soarelui, pentru ca ele sunt pline de vitamine si minerale. Si da, este optim sa mancam proaspat, dar nu se poate mereu si aceste metode de conservare sunt niste ajutoare pentru noi, atat timp cat le folosim cu chibzuinta si le balansam corect in cadrul alimentatiei zilnice.