Sustinerea sistemului imunitar in contextul coronavirusului
Apararea puternica este cel mai bun atac
Cum aria mea de expertiza este stilul de viata sanatos, sper ca prin acest articol despre sustinerea sistemului imunitar sa pot si eu contribui, macar putin, la linistirea ta pentru ca iti poti consolida planul de aparare. Se scrie mult despre coronavirus in aceasta perioada si fiecare dintre noi atinge un oarecare nivel de panica, din varii motive – legate de sanatate, de incertitudinea economica si socio-politica etc.
Cel mai mare atu al acestui virus, daca pot sa spun asa, este raspandirea extrem de rapida. Dar persoanele cu un sistem imunitar puternic nu au simptome asa de violente si nici nu au risc de mortalitate. Ba dimpotriva, unii sunt purtatori, dar ei nu sunt afectati.
Pe scurt despre sustinerea sistemului imunitar
Noi avem 3 tipuri de armate in cadrul sistemului imunitar
-
Sistem imunitar innascut
- natural killer cells (NK cells), care provin din celula stem limfoida a maduvei osoase,
- celulele macrofage (celule de aparare in interiorul limfocitelor)
-
Sistem imunitar adaptativ
- celule de tip T, care se dezvolta in cadrul timusului
Vrem ca aceste “armate” sa fie cat de puternice se poate si de aceea sustinerea lor este cheie pentru sanatatea noastra.
Ce poti sa faci PENTRU SUSTINEREA SISTEMULUI IMUNITAR
1. Gestionarea stresului
Stresul este parte a functionarii sistemului nervos in ceea ce se numeste Fight or Flight. Este VITAL pentru a ne tine pe noi, umanitatea, in viata. Dar, un nivel permanent ridicat de stres pur si simplu blocheaza functionarea corecta a corpului. Pentru ca atunci cand esti in Fight or Flight creierul tau considera ca esti intr-o situatie de viata si de moarte si toate functiile nevitale sunt reduse la minimum – digestie, sistem imunitar, libido etc.
Am explicat in articolul „Oboseala cronica si alte probleme asociate” mai pe larg despre cum functioneaza creierul si corpul nostru in aceasta situatie. Ceea ce trebuie sa stii este ca STRESUL SLABESTE SISTEMUL IMUNITAR INTR-O PROPORTIE CONSIDERABILA.
Si expunerea continua la stiri despre impactul coronavirusului are exact acest efect. Chiar si pentru oamenii care sunt mai relaxati. Pentru ca puterea cuvintelor este enorma si are capacitatea de a schimba chimia corpului nostru.
Recomandari pentru gestionarea stresului:
- Fii precaut, dar redu “poluarea” de toate tipurile din jurul tau: inchide tv-ul, nu mai citi stiri teribiliste, vorbeste preponderent cu oameni care isi pastreaza optimismul.
- Afara este o primavara superba si noi nu mai reusim sa ne bucuram de nimic. Ancoreaza-te in ceea ce este bun si frumos in viata ta. Daca nu iti este foarte teama, iesi in natura, la lumina naturala, in padure, in grupuri mici, cu oamenii dragi!
- Mediteaza, roaga-te, respira profund, danseaza– fa orice te ajuta pe tine sa ramai in prezent.
2. Dormi suficient si EFICIENT
Somnul este CRITIC pentru sistemul nostru imunitar, si am explicat asta si in articolul despre importanta somnului. Melatonina, hormonul somnului, nu poate “intra in scena” daca hormonul stresului, cortizolul, este ridicat. Si asta inseamna ca chiar daca tu te culci la ora 22.30, poti sa nu dormi bine si sa te trezesti obosit. Mai ales daca inainte sa te culci ai mai citit o runda de stiri ingrijoratoare sau ai avut o discutie in contradictoriu cu cineva drag.
Aceasta melatonina este un puternic ANTIOXIDANT care are rolul de a repara disfunctionalitatile din mitocondrie cat timp tu dormi.
Recomandari pentru un somn eficient
Culca-te cat mai devreme, in jurul orei 22.30, si ai grija la igiena somnului – ceea ce faci cu o ora inainte de somn este foarte important! Si daca ai probleme grave de somn rezolvarea lor incepe inca de dimineata si depinde de expunerea ta la lumina, de mesele tale, de hormonii tai, de nivelul de stres etc.
Nu ignora aceasta problema, pentru ca de somnul tau depinde nivelul tau de sanatate!
3. Ai grija de echilibrul florei tale!
Sanatatea incepe in intestin, unde se afla si peste 70% din sistemul tau imunitar.
O flora debalansata inseamna printre altele:
- O eliminare ineficienta a toxinelor,
- O functionara deficitara a sistemului imunitar,
- O digestie deficitara,
- Dezechilibre hormonale,
- Expunere la intolerante si alergii.
Recomandari pentru o flora echilibrata:
- Redu stresul – are un impact major asupra florei tale,
- Redu alimentele procesate,
- Redu consumul de medicamente, mai ales antibiotice si antiinflamatoare, cand nu este ABSOLUT NECESAR,
- Consuma prebiotice – multe legume si leguminoase – si probiotice – muraturi in sare, chefir, hidromel etc,
- Ia probiotice periodic,
- Elimina alimentele inflamatorii si la care ai semne ca ai alergii sau intolerante: marile categorii de astfel de alimente sunt lactate, zahar, gluten, alcool, etc.
Mai multe despre cum sa iti mentii flora sanatoasa, precum si un ghid gratuit despre cum sa alegi probioticele si 3 retete hand made de astfel de bunatati gasesti in acest articol.
4. Alege o alimentatie sanatoasa si echilibrata
Special nu am inceput cu acest subiect – pentru ca pe celelalte de mai sus tindem sa le neglijam.
Ce inseamna alimentatie echilibrata si sanatoasa?
Intr-o fraza inseamna alimente preponderent de sezon, colorata, variata si preponderent locala. Despre alimentatia de toamna poti gasi detalii in acest articol.
Reducerea zaharului, a lactatelor, a alimentelor procesate si a glutenului fac MINUNI pentru corpul nostru, care are nevoie sa se curete de mucusul adunat peste iarna!
Mesele noastre trebuie sa includa:
- Proteina de calitate, animala si vegetala: peste de captura, carne, mai ales alba, ficat (pe care il mentionez mai ales in contextul acestui virus, pentru ca este foarte bogat in vitamina A si zinc) oua, mai putine lactate, leguminoase (naut, mazare, linte etc), cereale bogate in proteina, cum e quinoa
- Legume si frunze– din plin si mai ales de sezon: urzici, macris, leurda, spanac, stevie, fenicul, broccoli, conopida etc
- Carbohidrati de calitate: ovaz, mei, quinoa, hrisca, orez, bulgur si mai putin grau
- Grasime buna: unt (in cantitati reduse), nuci si seminte, avocado, peste oceanic, oua
- Fructe: mai ales cele care vin cu mai putin zahar, dar cu multi nutrienti – rodie, kiwi, afine, mure, zmeura, grapefruit, coacaze, merisoare.
Proteina animala este foarte importat sa fie organica!
Daca vrei sa afli mai multe despre ce ar trebui sa contina mesele tale pentru a avea energie si a nu lua in greutate, te invit sa urmaresti acest webinar.
Alte superalimente de prioritizat in aceasta perioada sau ori de cate ori simti ca trebuie sa iti sustii sistemul imunitar:
- Usturoiul, ghimbirul, citricele bio, cacao cruda, patrunjel, mai ales grapefruit si lamaia, turmeric, mancare fermentata, produsele stupului (propolis, polen crud si laptisor de matca), alimente bogate in vitamina C (catina, acerola, aronia, acai, afine), lemn dulce, masline curate, nuci braziliene, seminte de dovleac, pau d’arco, ceiurile verzi, alb, matcha, orz verde, germeni si vlastari.
Ca suplimente recomand:
- Vitamina D naturala, omega 3, probiotice, vitamina C naturala (luata mai ales in zilele in care te simti obosita),
- Cordyceps, rhodiola, astragalus, echinaceea, spirulina, chlorella.
Iata exemplu de un smoothie care sustine sistemul imunitar:
- ½ mango;
- 100 ml suc aronia;
- 1 bucata de ghimbir – cat de mare o suporti;
- 1 lingurita de turmeric;
- 1 lingurita polen crud;
- 150 ml apa calduta.
Daca vrei sa primesti in inbox-ul tau alte 5 idei de astfel de bauturi, inscrie-te AICI la newsletter!
5. Hidrateaza-te din plin!
Bea apa si ceaiuri caldute pe toata durata zilei. Totusi, aportul principal de apa trebuie sa fie in prima parte a zilei si te rog sa tii cont de acest aspect!
Ai grija la calitatea apei – incearca sa nu bei din plastic mereu. Filtrul poate fi o solutie pentru acasa, de exemplu. Poti completa aportul de lichide cu ceaiuri de imunitate, de pau d’arco, pentru sustinerea ficatului, ceai verde, ceai matcha.
Cafeaua nu conteaza ca lichid, ci dimpotriva, deshidrateaza!
6. Si miscarea contribuie la intarirea sistemului imunitar!
Chiar daca nu iesi afara, deschide geamul larg si fa miscare. Ideal pe muzica, ca sa te si binedispuna. Curatarea corpului nu functioneaza bine daca cea mai mare parte a zilei o petreci asezat.
7. Iubeste (-te pe tine si pe cei din jurul tau)
Ai grija de tine in fiecare zi – trece-te in agenda ta, cum imi place mie sa zic. Imunitatea se construiste zi de zi prin ceea ce alegem sa facem. Inconjoara-te de oameni care iti sunt dragi si invata sa spui NU persoanelor toxice din viata ta!
8. Limiteaza expunerea la toxine
Expunerea la toxine a atins in aceasta perioada cotele maxim cunoscute. Exista peste 85000 de chimicale industriale si corpul nostru este asaltat de ele!
Iata ce poti sa alegi pentru a limita expunerea la toxine:
- produse de curatat organice, sa faci curat cu manusi si sa clatesti cada, chiuveta, faianta etc foarte bine dupa spalare,
- cosmeticele doar din ingrediente naturale,pentru ca ele intra direct in sange, nemaitrecand prin bariera stomacului,
- alimentele bio, daca nu toate macar cele de pe lista de dirty dozen sa eviti sa le consume din agricultura conventionala,
- recipiente BPA free sau foloseste cu precautie recipient de plastic cu BPA– nu pune alimente calde in ele, nu le lasa alimente si apa la pastrat in ele etc.
Mai multe despre acest subiect am scris in articolul „Xenoestrogenii si echilibrul hormonal”!
9. Sustine-ti corpul prin perioade de curatare de cateva ori pe an!
Acestea au rolul de a sustine procesul natural de detoxifiere. De functionarea corecta a acestui proces tine in mare masura si sanatatea ta!
Am explicat in acest articol si in acest live despre beneficiile unei astfel de perioade, iar aici am explicat care sunt semnele care iti spun ca ai avea nevoie de o curatare!
Sa iti fie de folos, sa fim sanatosi si sa speram ca acest virus ne va reaminti sa fim mai buni, mai empatici si sa avem mai multa grija de casa noastra, Pamantul!
Surse foto:
- Unsplash
- Cosmetica organica