Obstacole in calea schimbarii stilului de viata
Decizia de a avea un stil de viata mai sanatos vine, de cele mai multe ori, in urma unei provocari pe care o primim noi sau cineva drag nou: de obicei o afectiune grava sau mai putin grava, dar cu siguranta una care sa ne impiedice sa ne traim viata cu pofta, asa cum imi place mie sa zic.
De putine ori noi luam aceasta decizie atunci când suntem 100% in preventie si pentru ca noi consideram ca daca nu avem o boala grava, atunci suntem sanatosi. Dar sanatatea nu inseamna numai absenta unei boli grave, ci inseamna sa ai energie, vitalitate, buna dispozitie, sa fii echilibrat hormonal si sa ai greutatea la care organismul tau se simte cel mai bine.
De putine ori noi facem legatura intre alimentatia pe care o avem si starea noastra generala, sanatatea pielii sau a aparatului reproducator sau starea sistemului nostru imunitar.
Atunci când luam decizia de a trece la un stil de viata sanatos pentru ca ni s-a intâmplat ceva mai grav, noua sau cuiva drag, suntem motivati, dar, de multe ori, suntem si extremisti. Luam decizii radicale de astazi pe mâine pentru ca timpul nu este prietenul nostru.
Eu as vrea sa ma refer astazi la cei mai norocosi, care pot schimba stilul lor de viata atât timp cât nu sunt gravi bolnavi, ci doar poate un pic devitalizati.
O sa va spun din capul locului ca, in afara unor situatii dramatice, nu cred in schimbarile bruste, intâmplate in cateva zile, nu cred in diete stricte – de fapt sunt chiar impotriva lor (cred in dieta atunci când ne referim la acest termen ca definind un stil de viata – si un stil de viata nu se poate modifica in câteva zile).
Care ar fi obstacolele care stau in calea schimbarii stilului de viata?
As pune pe primul plan propria noastra persoana. Unii dintre noi nu vor sa schimbe nimic din obiceiurile mostenite si nu accepta sa faca legatura intre micile probleme de sanatate (constipatia, cistita, gastrita, o stare generala de indispozitie) si viata pe care o duc.
Cred ca cu totii avem tipul acesta de personalitati in jurul nostru si, din pacate, nu ii putem ajuta cu nimic, decât cu propriul exemplu, pentru ca uneori cuvintele fac chiar mai mult rau.
Nimic nu se poate face in absenta propriei vointe – dr Morse spunea, de altfel, ca „nu exista boli nevindecabile, exista pacienti nevindecabili”. (Dr. Morse – “Sa traim sanatos, fara toxine”)
Trecand mai departe, catre obstacole carora le putem da si solutii :), as mentiona teama de a fi diferit sau nevoie de acceptare, pe care o avem cu totii.
Daca suntem intr-o colectivitate care nu este preocupata de a avea un stil de viata sanatos si alege sa consume mai mereu produse procesate, atunci noua ne va fi mai greu sa ne mâncam prânzul sanatos si poate sa rezistam tentatiei de nu incerca noile sortimente de ciocolata si biscuiti cu care suntem imbiati constant.
Citeste continuarea acestui articol aici
Articol publicat pe site-ul www.motivonti.ro
Sursa foto: archives.deccanchronicle.com
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!