Oboseala cronica: cauze si solutii
La anul o sa scap de oboseala cronica si o sa imi recapat energia – rezolutia mamelor in fiecare an 🙂
Dimineata ii vedeam zambetul si, desi era foarte devreme si ma trezisem de multe ori noaptea, ma inunda un sentiment de implinire – era primul meu copil, frumos, minunat…asa ca si al tau „:).
Ma obisnuisem cu starea de oboseala cronica, cu ceata pe care o aveam aproape mereu pe ochi – mai ales in prima parte a zilei. Mi se parea normal ca dorinta mea sexuala sa fie foarte scazuta – de unde sa ma am energie si pentru asta! – si mi se pareau normale multe alte mici, asa cum le consideram eu, disfunctionalitati. Ma gandeam ca o sa-mi revin mai tarziu. Si mi-am revenit, dar nu “de la sine”, asa cum mi-as fi dorit, ci printr-un efort constient, cu sustinere si cu multa informare.
8 ani mai tarziu vad aceasta stare de oboseala (cronica), la majoritatea mamelor cu care lucrez. Este aproape normala, avand in vedere presiunea pe care sarcina, nasterea si perioada de post partum o pun pe mama.
Simptomele de oboseala cele mai des intalnite:
- migrene
- dereglari hormonale mai mari sau mai mici (ciclu neregulat, dureri menstruale, PMS care iti da viata peste cap, chisturi ovariene, tiroida incetinita etc)
- probleme digestive: balonari, constipatie, diaree
- dificultati de a pierde kg in plus
- senzatia de a avea minte incetosata
- anxietate
- infectii urinare
- alergii si intolerante
Scriu acest articol ca sa iti spun ca nu e normal sa te simti asa, ca nu e vina ta ca ti se intampla asta si ca exista lucruri pe care le poti face ca sa iti fie mai bine.
Ceea ce numim simptom este de fapt rezultatul a ceea ce se intampla undeva in corpul nostru, a unor “root causes” cum le numesc medicii de medicina functionala.
Principalele cauze ale acestei stari de oboseala cronica sunt (1):
- stresul cronic mental si emotional: atunci cand atributiile tale zilnice nu se opresc niciodata, cand ruleaza constant in mintea ta chiar si atunci cand ar trebui sa se opreasca, motiv pentru care tu nu mai apuci sa ai grija de tine si sa dormi asa cum ai nevoie
- alimentatia: anumite alimente pe care nu le tolerezi sau anumiti nutrienti care lipsesc din dieta ta; probleme de management de insulina care se pot rezolva in mare parte printr-o alimentatie corespunzatoare
- probleme de flora intestinala: poate fi vorba de o “permeabilitate intestinala” sau de o disbioza, ambele cauzate de stres, de anumite medicamente alopate sau de consumul unor anumite alimente pe care nu le tolerezi
- incarcatura de toxine (din mediu, alimente, gospodarie sau din produse de propriul corp): aceasta se activeaza mai ales pe fundalul unui proces natural de detoxifiere care nu merge cum ar trebui, din cauza lipsei anumitor nutrienti din alimentatie sau a unor enzime
- anumite infectii tacute: noi sau reactivate, de obicei infectii virala la baza, care tin sistemul imunitar “in priza” si, drept urmare aceasta nu poate opri inflamatia (care, de fapt, are rol de vindecare)
Iata si explicatia stiintifica despre oboseala cronica:
Legatura intre stres, hormoni, emotii, imunitate si functii cognitive este demonstrata de o stiinta numita psihoneuroimunologie. In 1998, prof Robert Sapolski, de la Harvard, este printre primii care demonstreaza stiintific ca exista o legatura intre cele mentionate mai sus, precum si ca diferitele forme de stres induc o serie de manifestari la nivelul corpului uman. Acest lucru se intampla ca urmare a faptului ca stresul actioneaza sistemul primitiv de supravietuire, numit axa Hipotalamus – Glanda Pituitara – Suprarenale (HPS), care controleaza raspunsul corpului la acest stimul. Aceasta axa incepe in creier si se intinde in tot corpul, conectand sistemele nervos, imunitar, digestiv si circulator, cu ajutorul hormonilor, bacteriilor si nutrientilor din corpul nostru.
Disfunctionalitatile existente la una dintre aceste zone poate si duce la dezechilibre in celelalte zone, manifestate sub forma simptomelor amintite mai sus.
Axa HPS controleaza raspunsurile la stresul care dureaza intre cateva minute si cateva ore. Acest mecanism a tinut, practic, omenirea in viata, ajutand-o sa faca fata pericolelor cu care s-a confruntat pe cand omul traia in pestera. Cand acest mecanism care se mai numeste si “lupta sau fugi” este activat, functiile nevitale ale corpului, cum sunt digestia si reproducerea, sunt mult diminuate. Atunci cand ne ataca leul, corpul nostru face tot ce stie pentru a ne ajuta sa supravietuim – este crescut nivelul de zahar din sange pentru a avea energie pentru a fugi, circulatia sangelui este intensificata, exista o hipervigilenta la nivel mental adica tot ce simti tu cand esti stresata si te enervezi.
Problema este ca al nostru creier nu discerne intre situatiile reale de pericol si cele care nu ne pun viata in pericol – cum sunt atributiile de la serviciu, copiii, facturile, programul zilnic agitat. Asa ca, din cauza nivelului mare de stres caruia ar trebui sa ii facem fata aproape constant, acest mecanism de apararea ajuns sa fie mai mereu activ, atragand de aici o multitudine de dereglari ale organismului, printre care si cele de care discutam in acest articol.
Veste buna este ca noi am fost facuti ca sa ne fie bine. Corpul tau isi doreste sa intre in starea de echilibru si asteapta de la tine ajutor pentru a putea face asta.
Cand indepartezi cauzele care ii fac rau organismului tau, acesta “infloreste”.
Ce poti face, deci, ca sa reduci oboseala cronica:
-
In primul rand sa accepti ca e in regula sa te ocupi si de tine
Sa ceri sustinere de la cei dragi ai tai care te iubesc si vor sa iti fie bine. Accepta ajutorul chiar daca cei dragi nu fac toate cele asa cum le-ai face tu. Ai nevoie de timp si pentru tine si poti incepe cu 20-30 de minute in care sa te plimbi singura, sa faci miscare sau sa respiri. Pe parcurs poti mari acest interval si sa iti faci mai multe planuri departe de copil si care au ca scop relaxarea ta. Te vei intoarce acasa mult mai rabdatoare, mai iubitoare (daca se poate spune asta) si mai multumita.
-
Sa te concentrezi mai mult pe lucrul cu tine si mai putin pe aspectele care nu iti aduc un beneficiu direct
Gen de vazut seriale sau filme atunci cand copilul doarme. Stiu ca asta nu ma face foarte simpatica si imi poti spune ca asta te relaxeaza pe tine, dare eu ti-as sugera ca in acel timp – daca este ziua – sa alegi sa te misti sau sa lucrezi cu gandurie tale, si, daca este seara, fie sa incerci sa te conenctei efectiv cu partenerul tau sau sa DORMI. Nu uita ca vorbim de oboseala mare si ca terapia cea mai importanta pentru refacerea ta este
-
Sa respecti ritmul circadian si, mai ales sa te culci la o ora rezonabila!
Nu am cuvinte sa subliniez cat de important este sa te culci devreme, mai ales cand somnul de noapte nu este legat. Este ESENTIAL sa legi cateva ore de somn, sa prinzi macar un ciclu de somn profund neintrerupt, pentru a permite organelor tale sa se refaca, mai ales ficatului tau. Ficatul are peste 600 de functii, dar as mentiona aici faptul ca el este principalul responsabil pentru procesul natural de detoxifiere al corpului – asta inseamna ca el te curate de toxinele pe care le introduci prin alimentatie, prin produsele de curatare si de ingrijire, el te ajuta sa elimini hormonii obositi etc. Detalii despre procesul de detoxifiere poti citi in acest articol. Ceea ce as vrea sa retii este ca somnul este foarte important pentru sanatatea ta si ca trebuie sa fii si tu blanda cu tine pentru a-I cere corpului tau sa te sustina.
- Mai multe despre beneficiile somnului poti citi in acest articol.
- Despre ritmul circadian si importanta de a fi racordati la el pentru nivelul nostru de energie am detaliat foarte mult in acest material video
As vrea sa iti aduc aminte ca somnul te ajuta sa ai si mai putine pofte de dulce sau de sarat, pentru ca hormonii tai de foame si de satietate functioneaza mult mai bine atunci cand dormi suficient.
- Explic in detaliu acest mecanism si multe alte legaturi in video-ul de mai jos despre ALIMENTATIE si ENERGIZARE.
-
Hidratare suficienta, aproximativ 40 ml/kg/corp
Apa mijloceste enorm de multe procese interne si este vitala pentru sanatatea noastra. Probabil asta stii deja. As mai adauga ca apa este si sursa de toxine de care vrei sa scapi, si, de aceea, iti recomand sa renunti sa mai bei apa din sticle de plastic (pot exista exceptii cand esti pe drumuri, desigur) si sa optezi pentru un filtru de apa pe care sa il si testezi – acest lucru este foarte important si pentru copilul tau
-
Miscare
Sunt sigura ca stii deja ca miscarea este importanta pentru sanatatea ta, pentru sustinerea activitatii limfei, pentru oxigenarea celulelor, pentru postura ta – care a fost provocata in sarcina, dar si dupa, pentru ca bebe sta mult in brate sau invata sa mearga si are nevoie sa fie tinut de manute.
Desigur ca este mai bine sa faci sport in aer liber si sa urmezi un program. Totusi, asta poate fi un motiv pentru care sa nu te apuci de sport nici la 2 ani dupa ce ai nascut.
Recomandarea mea este sa faci sport oricand, sa incepi cu programe de 10-15 min, care macar sa te dezmorteasca. Poti face asta cand doarme bebe – imediat ce a adormit, nu te lasa “furata” de mesaje, facebook si alti “hoti de timp”.
Si sportul ajuta la buna functionare a hormonilor tai si e important sa stii ca daca esti obosita in niciun caz nu trebuie sa faci sport epuizant (gen cardio sau HIIT), ci mai ales pilates, yoga si poate exercitii moderate cu greutati.
-
Aer liber, lumina, soare
Soarele este vital pentru sustinerea tonusului si a poftei de viata. Este remediu important in depresie si anxietate si, in plus, te ajuta sa te conectezi la ritmul circadian si sa reglezi ciclul cortizol (hormon de stres, dar si “hormonal vietii”, care este mai ridicat ziua) si melatonina (care este hormone somnului, fiind ridicat pe parcurul noptii).
De asemenea, respiratiile profunde si miscarea in aer liber ajuta la oxigenarea celulelor si, drept urmare, la mai buna lor functionare.
-
Relaxare – meditatie, yoga, respiratie
Aceste tehnici sunt foarte importante cand nivelul de stres este ridicat pentru ca respirand adanc creierul tau primeste mesajul ca pericolul a disparut si poate reintra in starea normala numita “rest and digest”.
Nu iti trebuie 1-2 ore zilnic, ci macar 5-10 minute dimineata si inca 5-10 minute in cursul zilei. Daca alegi sa faci acest efort constient seara, la culcare, s-ar putea sa adormi inainte de a reusi sa respiri profund de macar 5 ori 🙂
-
Suplimente si plante
In oboseala recomand mai ales plantele adaptogene, cum sunt ashwaganda sau rhodiola, insa e indicat sa le iei dupa cum iti indica un terapeut sau un medic naturopat. De asemenea, este recomandat sa continui sa iei suplimente de calitate – adica din surse naturale, dar standardizate – si dupa ce ai nascut. Fiecare persoana este unica, deci este dificil de spus ce ar trebui sa iei tu, insa printre nutrientii de care avem cea mai mare nevoie sunt DHA si EPA, vit D, vitamine din complexul de B-uri, magneziu, fier, zinc, seleniu. In plus, probioticele, chiar sub forma de suplimente, ar trebui sa fie luate in cure de 3 luni cu pauza de 1-2 luni pana cand ai semne ca flora ta este echilibrata.
-
Limitarea expunerii la toxine
Pentru ca atunci cand esti obosita cel mai probabil si ficatul tau este obosit, este indicat sa nu il mai incarci cu toxine din exterior, pentru ca oricum trebuie sa te curate de reziduurile pe care le produce corpul tau. Astfel, te rog sa alegi:
- produse de curatat organice, sa faci curat cu manusi si sa clatesti cada, chiuveta, faianta etc foarte bine dupa spalare
- cosmeticele doar din ingrediente naturale, pentru ca ele intra direct in sange, nemaitrecand prin bariera stomacului
- alimentele bio, daca nu toate macar cele de pe lista de dirty dozen sa eviti sa le consume din agricultura conventionala
- recipiente BPA free sau foloseste cu precautie recipient de plastic cu BPA– nu pune alimente calde in ele, nu le lasa alimente si apa la pastrat in ele etc
-
Alimentatie
Minimum pe care il poti face, care stiu ca nu este putin, este sa mananci mesele la timp, echilibrate si balansate.
Daca nu stii ce inseamna mai exact o astfel de masa, care sa iti dea satietate, energie, dar nu si kg in plus, te invi sa urmaresti acest workshop, dezvoltat pe aceasta tema, pentru ca multe dintre femeile cu care interactionez se confrunta cu ea.
Te rog ca macar o masa pe zi sa fie mancata in tihna, mestecand constient. De asemenea, nu uita ca poti sa mananci impreuna cu al tau bebe, asta chiar ii confirma lui ca ceea ce ii dai este aprobat de tine.
Limiteaza la maximum produsele procesate – atat gen patiserii, cat si mezeluri, paste albe cu branza si carne si alte sosuri dubioase. Acestea nu iti aduc decat calorii goale si toxine care iti incarca si mai mult organismul si te arunca in caruselul “insulina sus – insulina jos”, obosind astfel si pancreasul.
Oboseala cronica si dereglarile hormonale
Pentru situatii in care pe langa oboseala apar si dureri de articulatii, de muschi, migrene permanente, ciclu intarziat sau dureros, probleme de functionare a tiroidei si altele atunci procesul este:
-
O perioada de curatare (de detox)
Aceasta poate dura intre 5 si 30 zile. In aceasta perioada se elimina marii alergeni (gluten, lactate etc) si avem mare grija la toate punctele enumerate mai sus. In plus, crestem consumul de legume (mai ales verzi) si fructe si alegem proteine si grasimi de calitate. O astfel de perioada sustine procesul natural de curatare al organismului si te va face sa te simti mult mai bine dupa, dand o gura de aer ficatului, dar si celorlalte organe de eliminare. Mai multe detalii despre o astfel de perioada am scris aici.
2. Diverse strategii de sustinere a starii de bine
S-ar putea ca pe parcursul perioadei de curatare sa descoperi ca anumite alimente nu iti faceau bine si nici macar nu stiai. Ar fi bine ca pe acestea sa le elimini o perioada (aproximativ 3 luni), timp in care sa urmezi un protocol de rebalansare de flora si de reparare a permeabilitatii intestinale, daca este cazul de asa ceva.
Concluzie despre oboseala cronica:
Trebuie sa iti spun ca doar un “push” urmat de o revenire la obiceiurile tale de dinainte nu este suficient pentru a-ti mentine starea de bine. Bineinteles ca pot exista si exceptii in alimentatia ta – o prajitura de calitate, o felie de cozonac -, dar 80% din dieta ta va trebui sa continua sa ramana una sanatoasa si echilibrata. Si asta pentru a fi in forma, pentru a avea pofta de viata, pentru a-ti pregati perimenopauza si menopauza, pentru a-ti trai viata cu plenitudine. Nu trebuie sa o vezi ca pe o deprivare, ci ca pe un stil de viata pe care ti-l adaptezi nevoilor tale, respectand cerintele corpului tau.
Poti urmari acest material video detalii despre alimentatie si nivelul tau de energie:
Ce vei afla mai exact:
👉 Care sunt mecanismele prin care alimentatia influenteaza nivelul de energie
👉 Despre hormonul cheie care iti impacteaza nivelul de energie.
👉 Aspecte esentiale pentru ca alimentatia sa iti dea energie: ce alimente sa consumi si in ce pondere – cu exemple!, despre low carb, fasting, proteina, fructe si superalimente
Bibliografie:
- Aviva Romm – „Adrenal and Thyroid revolution”