Despre alimentatia low carb pentru corpul tau de femeie
Riscuri, beneficii si recomandari
Daca vrei sa slabesti si esti interesata de starea ta de bine de ceva vreme, atunci sigur ai auzit de abordari nutritionale de tip low carb sau chiar keto.
Vezi cum cei din jurul tau obtin rezultate cu aceasta dieta si te intrebi daca nu cumva asta este solutia ca sa slabesti, sa ai energie si sa scapi de stresul din jurul alimentatiei. In acest articol, vei afla cum poti folosi alimentatia low carb in avantajul tau, tinand cont de corpul tau de femeie.
Vei afla:
- Care e diferenta dintre keto si low carb
- Cum te ajuta o alimentatie low carb
- Ce riscuri aduce acest tip de alimentatie
- Legatura cu pierderea in greutate
- Cum obtii mai multa energie – cu alimentatie low carb sau high carb
- Recomandari pentru a manca low carb intelept pentru corpul tau de femeie
Un element cheie pe care vreau sa ti-l impartasesc chiar de la inceput este ca recomandarile pe care urmeaza sa le citesti aici se adreseaza in special femeilor aflate la perimenopauza, adica cei aproximativ 10 ani de dinainte de menopauza.
Aceasta perioada vine cu un set specific de probleme, precum rezistenta la insulina, kilograme in plus, dezechilibre hormonale, libidoul scazut si cicluri neregulate.
In acest context, o alimentatie de tip low carb poate fi benefica, dar doar atunci cand reprezinta abordarea corecta ce se potriveste nevoilor propriului corp.
Hai sa stabilim pe scurt care e diferenta dintre keto si low carb.
Care e diferenta dintre keto si low carb?
Dieta keto este mult mai restrictiva decat cea low carb si presupune un consum foarte mare de grasimi, cam 70% din alimentatie, 20% proteina si restul carbohidrati, dar pana in 50 g carb pe zi.
Abordarea low carb nu este la fel de restrictiva, propunand un aport de 50-150 g carb pe zi.
Daca ma stii de ceva timp, stii ca nu sunt o sustinatoare a numararii caloriilor, a macronutrientilor si a cantaririi alimentelor, mai ales pentru femeile care nu au probleme grave de sanatate.
Singurul moment in care fac asta este pentru femei care au diabet sau care au rezistenta la insulina si care au nevoie de recomandari personalizate.
Pentru ca viata de mama este suficient de plina pentru a mai adauga si calcularea fiecarei imbucaturi.
Cum te ajuta o alimentatie low carb?
Principalul beneficiu al unei alimentatii low carb este scaderea insulinei. Insulina este cel mai important hormon in perioada de perimenopauza.
Alimentatia de tip low carb functioneaza cel mai bine cand ai dezvoltat rezistenta la insulina, deci in starile prediabetice sau diabetice.
Daca vrei sa afli care sunt semnele care iti dau de veste ca e ceva in neregula cu nivelul tau de insulina, le mentionez in live-ul despre alimentatia low carb, incepand cu minutul 20:22.
Reducerea rezistentei la insulina va declansa reducerea grasimii in exces, mai ales cea din zona abdominala, care are legatura cu rezistenta la insulina, dominanta estrogenica si estrogenul scazut.
Alte beneficii ale alimentatiei scazute in carbohidrati:
- scaderea nivelului de inflamatie din corp;
- cresterea sanselor de a echilibra flora intestinala;
- reglarea tensiunii;
- reglarea trigliceridelor;
- sustinerea mitocondriilor (uzinele energetice ale celulelor);
- sprijinirea suprarenalelor;
- scaderea riscului de boli neurodegenerative.
Beneficiile sunt incontenstabile, dar ca orice alta abordare oarecum restrictiva, poate veni cu anumite riscuri.
Cu ce riscuri poate veni alimentatia low carb?
Pe scurt, alimentatia low carb poate:
- afecta functionarea tiroidei;
- creste cortizolul, mai ales atunci cand faci trecerea brusc si cand esti extenuata sau ai anxietate;
- creste pofta de dulce;
- deregla menstruatia, din cauza consumului scazut de nutrienti si fibre;
- impiedica somnul;
- aparea oboseala.
Le explic pe larg in live-ul despre alimentatia low carb, incepand cu minutul 25:20.
Alte momente cheie in live:
La minutul 31:04 raspund la intrebarea „Este adevarat ca slabesc mai usor daca elimin carbul, mai ales la cina?”.
La minutul 32:40 iti povestesc despre cand folosesc eu alimentatia de tip low carb.
Cum obtin mai multa energie?
Exista 2 hormoni cheie care ne influenteaza nivelul de energie: insulina si orexina.
Ai aflat pana acum ca in prezenta rezistentei la insulina si a unei stari prediabetice sau diabetice, alimentatia low carb ajuta la echilibrarea insulinei.
Pentru a mentine niveluri optime de orexina in corp conteaza tipul si cantitatea de carb si proteina, precum si ponderea fibrelor si a amidonului rezistent.
Legat de stilul de viata, conteaza gradul de inflamatie din corp, nivelul de conectare si bucurie, compozitia corpului, cata miscare facem, dar si cum ne ajustam programul in functie de ritmul circadian.
Desi mi-as dori sa fie raspunsuri alb-negru, adevarul este ca suntem fiinte cu un organism mult mai complex, la care se adauga contextul extern, gandurile, interactiunile cu ceilalti, precum si alte elemente pe care trebuie sa le aducem in echilibru ca sa ne putem bucura de beneficiile alimentatiei.
Cu toate acestea, am cateva recomandari pentru tine ca sa te sustina cand vine vorba de alegerea aportului potrivit de carbohidrat din alimentatie.
Recomandari pentru a te hrani inteligent cu carbohidrati
- Pune legumele pe primul loc. Acestea trebuie sa existe din plin in alimentatia ta. Te ajuta aici sa te uiti la carbul net, adica sa scazi din numarul total de carb cantitatea de fibre.
- Acorda atentie pauzelor dintre mese (fasting). E important sa aloci timp corpului sa prelucreze alimentele consumate, fara a-l incarca in continuu din ora in ora.
- Tine cont de perioadele ciclului si coreleaza-le cu o anumita cantitate de carbohidrat:
- Foliculara – low carb.
- Dupa ovulatie – carb normal.
- Luteala – mai mult carb ca de obicei ca sa scazi considerabil pofta de dulce.
In live-ul despre alimentatia low carb, la minutul 38, incep sa detaliez aceste sfaturi ca sa afli de ce recomand legarea cantitatii de carb de fazele ciclului menstrual.
- Pune accent pe mese echilibrate. Farfuria ideala este 50% legume, 25% proteina, 25% carbohidrati. (Mai multe detalii despre cum arata farfuria ideala la minutul 40:38 in live-ul despre alimentatia low carb.)
- Colaboreaza cu un health coach sau nutritionist. Acesta te poate ajuta sa faci cele mai bune alegeri pentru tine, dar si sa preia sarcinile de calculare a carbohidratilor ca tu sa nu te mai stresezi sau sa iti pierzi timpul facand asta in fiecare moment.
- Alege alimente curate, integrale, neprocesate. Indiferent de ce alegi sa pui in prim plan in alimentatia ta, e important sa te asiguri ca alimentele sunt cat mai putin procesate, ca sunt integrale, din surse de incredere, cat mai aproape de starea lor naturala.
- Acorda atentie nevoilor tale personale. Observa cum te simti si tine cont de nevoile tale, fara a te lua dupa ce este la moda. E important sa fii atenta la cum faci alegeri in viata ta si sa ai o privire de ansamblu inainte de a merge intr-o directie sau alta.
Doar pentru ca e un trend si doar pentru ca pentru unii functioneaza, nu inseamna ca functioneaza pentru tine si mai mult decat atat nu inseamna ca trebuie sa te duci direct in extrema. Alege ce conteaza pentru tine ca sa fii bine, energica si cu pofta de viata.