Voi începe cu „de ce” – dacă în trecut, oamenii nu aveau atât de mult – prin mult mă refer atât la alimentație, cât și la responsabilități, stimuli, informații, produse de tot felul care îi îndepărtează de sine, acum trăim în era „prea multului”. Avem nevoie de mai puțin, de calitate și constant.
Postul intermitent, dar și alimentar, de exemplu, lasă loc corpului, îi dă o pauză necesară, ca să nu mai muncească atât de mult să digere, să facă, să gândească. În postul intermitent, de exemplu, care este o strategie care implică alternarea între perioade de alimentație normală și perioade de restricție calorică sau abstinență alimentară poate duce corpul în autofagie – proces celular esențial în care celulele organismului își reciclează și elimină componentele lor deteriorate sau nefuncționale. Autofagia joacă un rol important în menținerea sănătății celulare și în adaptarea la stresul metabolic sau la lipsa de nutrienți, contribuind la protejarea împotriva bolilor și la promovarea longevității celulare.
Când? Contrar așteptărilor, nu când suntem într-o perioadă de „prea-mult”, căci vom pune și mai multă presiune pe corp, pe minte. Postul îl recomand în perioade mai liniștite, când ai un program previzibil, dormi suficient și nimeni nu te presează în nicio direcție. Primăvara și toamna sunt două anotimpuri foarte bune pentru post, căci sunt două perioade cu abundență de verdețuri, legume și fructe.
Cui? Atât femeilor, cât și bărbaților. Dar pentru că expertiza mea este în zona de acțiune a echilibrării hormonale feminine, și mai specific a celor la premenopauză, pentru acestea recomand în primul rând postul, care să le susțină în detoxifiere și reconfigurarea traseului sineului pe drumul sănătății.
Durata postului poate varia da la persoană la persoană, în funcție de nevoile individuale ale corpului, de stilul de viață, de voință, chiar și de statutul social.