8 greseli care te costa atunci cand faci cumparaturi si cum sa le eviti
Descopera cateva greseli frecvente la cumparaturi, care-ti pot afecta sanatatea fizica si emotionala.
In urmatoarele 6 minute vei afla:
– De ce sa te gandesti de doua ori inainte sa cumperi alimente doar pentru ca sunt cu reducere.
– Care poate fi capcana etichetelor bio.
Te-ai hotarat sa mananci mai sanatos si vrei sa incepi cu o sesiune copioasa de cumparaturi. Toate bune si frumoase, dar cand tragi linie observi ca ai pierdut timp, bani si dorinta de a manca mai sanatos parca nu se materializeaza.
Iata cum poti rezolva aceste mici probleme ce pot avea un impact major asupra ta.
- Nu faci o lista de cumparaturi
O lista de cumparaturi te ajuta sa economisesti timp si bani, desi la inceput pare ca ai pierde timpul facand o astfel de lista.
Fara lista, vei colinda printre rafturi, asteptand sa stii cand dai peste un aliment de care crezi ca ai nevoie. De asemenea, risti sa cumperi prea multa sau prea putina mancare, ori ingrediente care nu sunt complementare pentru o masa echilibrata. Cand cumperi prea multa mancare, ajungi sa arunci mare parte din ea sau sa mananci mai mult decat ai nevoie, de teama sa nu se strice mancarea. Ba mai mult, poti chiar cumpara alimente pe care le ai deja in casa.
Cand cumperi prea putina mancare, e posibil sa te intorci la magazin, sa faci mai multe drumuri si sa cumperi rapid alimente de care n-ai nevoie pentru ca esti pe fuga sau, pur si simplu, alegi sa comanzi mancare, de cele mai multe ori fast-food.
Lista tine la distanta tentatiile, care nu mai sunt libere sa-ti sara in ochi cand ai un plan.
Solutia: Fa o lista smart, scanand ce ai prin casa deja si avand in minte ce retete poti face. Adauga pe lista toate alimentele pe care vrei sa le cumperi. Lasa loc de alimente proaspete care te atrag pe loc (legume si fructe).
- Nu cumperi alimente de sezon
Alimentele de sezon vin cu nutrienti specifici de care corpul nostru are nevoie. Ba mai mult, sunt mai ieftine si contin mai multi nutrienti biodisponibili decat cele congelate sau cele care vin de peste mari si tari. Sunt si mai gustoase, pentru ca se coc in mod natural. Corpul nostru are nevoi diferite in functie de anotimp. Alimentele de iarna ne sustin sistemul imunitar, vara ne hidratam mai mult si tot asa.
Solutia: Alege cate un aliment de sezon pe care sa il consumi la cel putin una dintre mesele tale zilnice.
- Faci cumparaturi pe stomacul gol sau cand ai mancat prea mult
Sigur ai auzit macar o data in viata sa nu mergi la cumparaturi pe stomacul gol. Daca faci asta, multe dintre alimente, unele la care poate nici nu te-ai gandit vreodata ca ai vrea sa le mananci, ti se vor parea apetisante. Tot felul de arome te imbie sa le incerci. Ambalajele parca sunt mai stralucitoare. Alimentele de la casa de marcat ti se vor parea de nerefuzat, mai ales ca trebuie sa mananci ceva, nu? Cand ai mancat prea mult, nu vei fi atrasa nici de fructe, legume si alimente integrale, ci vei ajunge sa cumperi mai putina mancare, intorcandu-ne la problema cu mersul la cumparaturi fara lista.
Solutia: Pregateste-te din timp cu o gustare care sa-ti calmeze foamea. Planifica drumul la cumparaturi din timp ca sa eviti sa mergi imediat dupa o masa copioasa.
- Nu citesti etichetele
Te uiti doar la numarul de calorii de pe ambalaj? E posibil sa pierzi informatii esentiale despre ceea ce mananci. Ai grija cum citesti numarul de calorii. De multe ori, crezi ca mananci in limite normale, dar apoi iti dai seama ca numarul de calorii mentionat era pentru o singura portie, iar pachetul continea mai mult de atat.
Informatiile de pe eticheta unui produs sunt acolo pentru ca tu sa iei decizii in cunostinta de cauza. Verifica ingredientele pentru fiecare produs ambalat, inclusiv produsele de patiserie. Acestea au ingredientele alaturi de eticheta unde este specificat pretul. Analizeaza intreaga eticheta, inclusiv ingredientele si cantitatile de nutrienti. Grasimi saturate, trans, continut de sodiu si zahar.
In ceea ce priveste ingredientele, acestea sunt notate in ordine descrescatoare, primul ingredient fiind folosit in cantitatea cea mai mare. De multe ori, in cazul ciocolatei, vei descoperi ca primul ingredient este zaharul.
Solutia: Citeste etichetele, mai ales cele ale produselor pe care le consumi frecvent. Un inconvenient, aici, ar fi ca nu vrei sa-ti pierzi timpul citind eticheta, dar nu va trebui sa faci asta de fiecare data. Cu timpul, vei ajunge sa triezi produsele si sa stii care sunt bune pentru tine si care nu. Merita sa faci asta, macar din curiozitate.
Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa alegi ingrediente sanatoase, te invit sa parcurgi acest webinar.
- Crezi ca alimentele scumpe sunt superioare calitativ celorlalte
Vreau sa-ti atrag atentia asupra unui comentariu pe care-l aud des cand vorbesc cu cineva care isi doreste sa aiba un stil de viata sanatos:
„E scump sa mananc sanatos.”
Desi inteleg ca efortul depus ca sa ai un stil de viata sanatos e un pic mai mare (trebuie sa alegi constient sa mananci sanatos), pretul n-are legatura cu calitatea alimentelor. Nu vorbesc aici despre restaurante renumite, scumpe sau ingrediente rare, precum caviar, scoici, trufe, foie gras si asa mai departe. Aceasta idee eronata vine din sfaturi precum consumul de alimente organice si din preconceptia ca tot ce e bun e greu de obtinut, dar si in urma aparitiei alimentelor etichetate drept superalimente.
Unele alimente organice sunt mai scumpe, dar a manca 100% organic nu este o cerinta a unui stil de viata sanatos. Sunt alimente pe care le recomand din surse organice, dar acestea sunt putine si nu-ti rup buzunarul. N-ai nevoie de seminte de chia, caju sau alte tipuri de astfel de alimente. Acestea sunt disponibile pentru varietate, dar nu sunt esentiale pentru sanatate. Exista surse autohtone cu care ne-am obisnuit de ani de zile, dar pe care le consideram prea ieftine si, in consecinta, lipsite de nutrienti. Pretul nu reflecta continutul de nutrienti al unui produs.
Solutia: Nu incerca sa mergi pe ce este la moda si sa crezi ca numai alimentele noi si exotice sunt bune pentru tine. Alege alimente proaspete, integrale, de sezon, cat mai aproape de forma lor naturala.
- Cumperi ce este la reducere
Produsele aflate la reducere (inclusiv 1+1 gratis sau pachete xxl) nu sunt intotdeauna cele mai sanatoase sau cele de care ai nevoie. Daca sunt reduse, nu inseamna, automat, ca ar trebui sa-si gaseasca loc in alimentatia ta. Cantitatile mai mari nu inseamna mereu mai ieftin. Uita-te la pretul pe unitate pentru ca, in general, pachetele mai mici sunt mai ieftine decat cele mari. Daca n-ai nevoie de cantitati duble, atunci ia doar cat iti trebuie.
Solutia: Intreaba-te daca ai fi cumparat aceste alimente daca n-ar fi fost la reducere. Aceasta simpla intrebare te va ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru tine.