3 factori esentiali pentru cresterea fertilitatii
Cand sotul meu si cu mine am hotarat acum cativa ani ca un bebelus ar fi bine venit in viata noastra, deja in jurul nostru multe cupluri aveau probleme in legatura cu acest subiect. Nu stiam cum va fi la noi si nici nu intelegeam exact care sunt factorii care contribuie la cresterea fertilitatii si la a naste un bebelus cat se poate de sanatos. Pe atunci inca consideram ca daca mananc un desert de dimineata e ok, pentru ca ard caloriile pana seara si ca este normal sa ai dureri mari la menstruatie. Probabil ca si tu crezi acelasi lucru si ca, la fel ca si mine acum cativa ani, nu vezi nicio legatura intre ele. Si nu le legi nici de candida ta recurenta sau de infectia urinara care nu iti da pace.
As zice acum ca daca ar fi doar caloriile care ne-ar supara dupa consumul unui desert procesat, nici macar nu ar fi o problema prea mare. Neajunsul unei alimentatii procesate, nebalansate – din care am ales ca exemplu desertul – am inteles eu dupa ani de studiu si de pus cap la cap informatii, este faptul ca produce inflamatie in corp si ca acesta nu mai functioneaza in parametri optimi. Ori o sarcina poate aparea atunci cand organismul nostru functioneaza bine, nu este stresat, nici de alimente, nici de alti factori (job, obiective etc). Si asta are foarte mult sens daca te gandesti ca organismul asociaza stresul cu niste momente de asalt in care viata iti este pusa in pericol – acesta era mecanismul de aparare pe cand omul traia in pesteri si se lupta cu animalele pentru a supravietui. Si cine vrea sa procreeze cand este asaltat de lei, nu? Atunci vrei doar sa supravietuiesti, drept urmare toate celelalte functii nevitale sunt suspendate (procrearea, digestia etc)
Ei bine, ca sa revin la povestea noastra, am avut nevoie de aproape 24 de luni pentru a ramane insarcinata cu primul nostru copil si asta fara sa avem probleme medicale deosebite. A doua sarcina, care a venit cand deja vietile noastre se schimbasera mult, nu s-a lasat deloc asteptata, ba chiar a dat nitel buzna peste noi :).
Iata care sunt cei 3 factori pe care i-am ales ca reprezentativi pentru a-ti creste fertilitatea, pe care si sotul meu si cu mine i-am integrat in viata noastra (e adevarat, nu peste noapte, ci in pasi mici, dar sustenabili):
-
Alimentatia
-
Managementul stresului
-
Somn
Sa le luam pe rand:
-
Rolul alimentatiei in cresterea fertilitatii
Rolul principal al hranei este sa ne hraneasca celulele, pentru ca acestea sa aiba resurse sanatoase de refacere si multiplicare. Vorbesc deseori despre nutrientii prezenti in produsele pe care le consumam si exista si un curent care se numeste nutritarianism. Acesta se refera la densitatea de nutrienti disponibili pentru caloriile pe care le consumam – adica macronutrienti – proteine, grasimi, carbohidrati – de calitate si micronutrienti – vitamine si minerale. Poti manca 500 de calorii si o multitutide de nutrienti – asa cum se intampla daca alegi o salata mare si o bucata mai mica de friptura, sau poti manca 500 de calorii dintr-un croissant, care iti aduce doar carbohidrati procesati, facandu-i astfel mai degraba un deserviciu corpului tau, care trebuie sa munceasca sa se curete si ramane si nehranit.
Ce ar trebui sa cuprinda alimentatia ta pentru a-ti creste fertilitatea:
- In primul rand ar trebui sa includa cat mai putine alimente procesate – mezeluri, croissante, briose, chips-uri etc. – si sa se bazeze pe alimente care sunt apropiate de starea lor naturala – legume, fructe, carne, peste, oua, lactate, cereale de calitate, nuci si seminte.
- Produsele consumate prioritar ar trebui sa fie de sezon si locale, pentru ca acestea sunt usor de decodat de catre corpul tau si vin si cu acei nutrienti de care ai nevoie in functie de sezonul traversat – ai pofta de pepene vara si de supe calde, cu carne si leguminoase iarna. Asta nu inseamna, insa, ca trebui evitat tot ceea ce nu este local. Poti profita intr-un sens bun si chibzuit de globalizare – avocado, nuca de cocos, chia si quinoa, sunt doar cateva exemple de superalimente care nu provin din Romania insa sunt disponibile pe piata de aici, care ofera consumatorului nutrienti multi si buni si calorii putine.
- Mancarea variata si colorata este un alt indiciu de farfurie corect balansata. O astfel de farfurie este una care vine cu o paleta larga de vitamine si minerale. Si, daca te lasi ghidata de gust, acesta te conduce si catre a combina corect alimentele pentru a se digera optim si pentru a profita la maxim de nutrientii prezenti in ele (de exemplu nautul si lintea „cer” lamaie – ele contin fier, care se absoare mai bine in prezenta vitaminei C)
- Combinatiile simple, de putine alimente si fara sosuri complicate sunt un alt secret pentru o digestie usoara. Stiu ca pastele cu branza si bacon iti pot parea gustoase, dar sunt un exemplu clasic de masa grea, care constipa si care vine cu calorii multe si nutrienti putini.
- Sursa mancarii este un alt aspect de care ar trebui sa tii cont, mai ales cand vorbim despre alimentele de origine animala. Acestea vin cu multe beneficii – grasimi bune, vitaminele A, D E si K, minerale pretioase, insa densitatea lor depinde de hrana animalului de la care provin. De aceea, eu recomand ca aceste produse sa fie consumate de la animale crescute liber sau macar hranite curat.
In privinta fructelor si legumelor lista de dirty dozen si clean fifteen reprezinta un ghid pentru a sti care sunt acele alimente care este bine sa fie de provenienta organica si care sunt acelea care necesita o cantitate mai mica de tratamente si pot fi consumate, drept urmare, si din agricultura conventionala.
Mult mai multe aspecte despre acest subiect gasesti in acest webinar pe care l-am dezvoltat exact pe aceasta tema – pentru ca este de baza atunci cand vrem sa facem trecerea la un stil de viata sanatos.
- In afara de ceea ce mananci, mai conteaza si maniera in care mananci. O parte a digestiei se face in gura si, de aceea, mestecarea corecta a alimentelor si inghitirea lor in momentul in care devin pasta, usureaza mult digestia de la nivelul stomacului si scade riscul de a te balona.
Pentru a mesteca e nevoie sa mananci la masa, constient nu pe fuga sau in fata laptop-ului. Atunci cand mananci astfel scad sansele de a manca mai mult decat iti trebuie, pentru ca esti in contact cu corpul tau care iti transmite exact cantitatea de hrana de care are nevoie. In plus, pentru a ne lega si de ceea ce urmeaza, daca mananci stresat, digestia nu prea are loc, si astfel corpul tau nu prea poate profita de nutrientii consumati la acea masa.
-
Stresul si impactul lui asupra cresterii fertilitatii
Este normal ca stresul sa faca parte din viata noastra si am explicat mai sus ca maniera in care organismul reactioneaza la stres a facut ca omul sa supravietuiasca pentru atata timp. Dar, acest mecanism care se numeste „lupta sau fugi”, activat de partea noastra de creier neevoluat (sistemul limbic), nu este gandit sa fie activat o durata mare de timp a zilei. Chiar daca nu ne mai ataca leii, stilul nostru actual de viata face ca gradul din stres din viata noastra sa fie ridicat. Ceea ce conteaza, insa, mai mult decat factorii de stres, pe care fiecare ii percepe diferit, este managamentul stresului – cum stim sa facem fata acestor factori prin mecanisme care functioneaza pentru fiecare dintre noi.
Din fericire exista multe tehnici care te pot ajuta sa combati stresul din viata ta si eu trec in revista mai jos cateva dintre ele. Alege ceea ce ti se potriveste, insa nu alege sa ramai pasiva, pentru ca organismul tau risca sa cedeaza in fata unui agresor constant. Iti dai seama ca despre o sarcina nici nu poate fi vorba atunci cand vorbim despre un cuplu care traieste „sub asediu”.
Iata cateva tehnici pentru a combate stresul:
- Identifica „agresorul” si incearca sa ii diminuezi prezenta in viata ta
- Incearca sa priveste situatia stresanta din alt unghi, relativizeaza
- In situatii de maxim stres sau chiar si preventiv, respira profund, abdominial; asta iti va „pacali” creierul, care va crede ca „atacul” a trecut si ca poate trece din modul simpatic, de supravietuire, in cel parasimpatic (numit si sistemul „rest and digest”)
- Fa-ti un obicei din a medita sau din a respira constient
- Petrece cat mai mult timp in aer liber, la lumina naturala
- Plimba-te descult in iarba sau pe malul marii
- Fa yoga, pilates, tai-chi sau orice tip de miscare care ti se potriveste
- Nu uita de lucrurile bune din viata ta. Noi avem acest obicei de a uita sa fim recunoscatori pentru multitudinea de lucruri bune din vietile noastre si tindem sa ne concentram, sau chiar blocam, pe ceea ce consideram ca ne lipseste
Managementul stresului este, poate, mai important decat alimentatia, pentru ca un corp aflat in stare de asediu nu digera, indiferent daca este vorba despre o masa din alimente curate, corect balansate, sau de junk.
-
Influenta somnului asupra cresterii fertilitatii
Am ales somnul ca fiind al treilea factor din aceasta lista pentru ca el are un rol extrem de important pentru reglarea unui mare numar de procese ale corpului nostru. Am scris separat un articol despre somn, pe care te invit sa il parcurgi. Reiau pe scurt din acel articol beneficiile somnului, care ne ajuta:
- sa iti mentii sau chiar sa pierzi in greutate (daca ai nevoie)
- sa iti imbunatatesti memoria
- sa reduci inflamatia din organism
- sa tii nivelurile glicemiei si al tensiunii sub control
- sa incetesti procesul de imbatranire
- sa reduci problemele de deficit de atentie, atat de intalnite in randul copiilor
- sa tii mai bine stresul sub control
- sa reduci nivelul depresiei
- sa refaci celulule afectate din corp
Bineinteles ca lucrurile sunt mai complexe de atat si ca sunt multe alte lucruri care conteaza, unele care stau in puterea ta si altele in legatura cu care nu poti face nimic. Recomandarea mea este sa te concentrezi pe acelea pe care le poti controla, pentru ca asta iti scade si gradul general de frustrare.
As vrea sa iti mai spun ca acesti factori influenteaza si sansele ca FIV-ul tau sa prinda si ca efectele adverse ale tratamentului hormonal pe care il faci sa fie diminuate.
Cum stii ca organismul tau este in echilibru?
Iata cateva semne dupa care te poti ghida:
- te trezesti energica si ai energie pe toata durata zilei; in plus, poti sa adormi si sa dormi noaptea
- nu ai infectii repetate (gen cistite etc)
- ciclul tau nu este dureros
- nu ai sindrom premenstrual
- pielea ta arata bine
- ai minim un scaun legat pe zi
- nu ai ovare polichistice, fibroame si alte afectiuni din acest spectru
- pielea si unghiile tale arata bine
Daca nu ai aceste probleme, sansele sa ramai insarcinata sunt foarte mari. Daca le ai nu este un capat de tara, ia-le ca pe un semn pe care ti-l da corpul tau pentru a-ti schimba stilul de viata.
Sursa foto: newkidscenter.com