Substitutia hormonala – cand, cu ce, ce mai putem face?
Daca te confrunti cu simptome care iti dau viata peste cap in premenopauza sau menopauza, sigur te-ai gandit sau medicul tau ti-a propus sa faci substitutie hormonala.
Si apoi au inceput intrebarile in mintea ta:
- dar daca-mi face rau la altceva?
- cat timp trebuie sa iau hormoni?
- ce pot sa fac altceva? Exista “altceva”, pentru ca nu prea ai mai auzit de alte solutii care sa te ajute sa te simti mai bine.
Ca functional health coach care lucreaza cu femei in premenopauza, aud deseori aceste dileme cu care se confrunta femeile.
Hai sa le luam pe rand si sa iti spun perspectiva mea – din experienta si mult studiu.
Cand este momentul sa apelezi la substitutia hormonala?
Atunci cand simti ca iti este foarte greu, cand ai ajuns acolo unde bufeurile, anxietatea sau irascibilitatea nu te lasa sa dormi, nascandu-se astfel un lant continuu de probleme in corp:
- iei in greutate, inflamatia este crescuta in corp, cortizolul fie este prea sus sau prea jos fata de cum ar trebui sa fie. Acesta, la randul lui, poate afecta insulina, pana la a se ajunge la rezistenta la insulina, chiar daca tu mananci cat de cat sanatos. Acelasi cadru este propice pentru hipotiroidie si dominanta estrogenica. Si astfel lantul cauzal formeaza un cerc vicios, care are ca efect exacerbarea simptomelor premenopauzei.
Mai multe despre aceste dinamici care fac sa simti asa intens aceste simptome poti citi AICI.
Deci cand iti e greu, e nevoie de sustinere – si hormonii fac parte din aceasta schema de potentiale ajutoare in mijlocul furtunii hormonale.
Care sunt avantajele si dezavantajele?
Avantajul principal este ca incepi sa te simti mai bine.
Iesi din hau, incepi sa poti dormi, sa ai claritate mentala si sa poti sa sustii schimbari de stil de viata care sa te ajuta sa iti imbunatatesti considerabil starea si sa ramai in starea aceea buna.
Dezavantajele sunt ca, fara o analiza corecta a starii corpului tau, in doza sau varianta sau combinatia cea mai adecvata pentru tine, acesti hormoni pot veni cu alte probleme de sanatate specifice in principiu dominantei estrogenice – de la fibroame, chisturi, din nou anxietate sau depresie, pana la cancer – mai ales de sani.
Ce sa alegi ca sa diminuezi efectele adverse
-
Primul pas in sustinerea hormonilor – o diagnoza corecta
Iti recomand ca mai intai sa testezi hormonii in zilele in care este cel mai relevant pentru tine – explic in acest articol care sunt acele zile.
Rezultatele obtinute trebuie interpretate prin prisma simptomelor tale si a valorilor pe care le-ai avut in trecut pentru respectivii indicatori.
2. Al doilea pas in sustinerea hormonilor
Optim ar fi sa incerci mai intai sa iti sustii hormonii – atat estrogenul cat si progesteronul, daca e nevoie – cu plante si cu schimbari de stil de viata.
Invata sa mananci asa cum au nevoie hormonii tai, sa dormi, sa faci miscare, sa te reconectezi la corpul tau, astfel incat sa dai o sansa corpului sa isi produca singur hormonii.
Mai multe despre asta poti citi AICI.
De exemplu, Elena, una dintre clientele mele, povesteste cum nu a mai avut nevoie de duphaston si corpul si-a reluat functia de ovulatie si productia de progesteron, la doar cateva luni dupa ce a facut schimbari considerabile de stil de viata pe care a continuat sa le mentina in continuare.
Citeste despre cum am lucrat impreuna AICI.
2. Al treilea pas in sustinerea hormonilor – substitutia hormonala
Desi este inca un debate destul de mare in legatura cu acest subiect, eu recomand sa folosesti hormoni bioidentici.
Sunt tot hormoni, vrei cu siguranta sa incerci doze minime si sa administrezi si progesteron si estrogen – ca sa se echilibreze unul pe altul si sa reduci riscurile terapiei de substitutie.
In notele de subsol am lasat cateva studii despre hormonii bioidentici – cu pro si contra, pentru ca tu sa alegi informat ce crezi ca e mai bine pentru tine.
Vreau sa subliniez ca nu e destul sa faci terapie de substitutie – e important sa iti sustii corpul, ovarele si suprarenalele sa isi reia functiile, pentru ca tu sa nu fii dependenta de substitutia hormonala ani de zile de acum incolo.
In concluzie:
Substitutia hormonala, de multe ori, ne ajuta sa ne simtim mai bine, fiind posibila prin intermediul hormonilor sintetici sau a celor bioidentici.
Iti recomand sa cauti un endocrinolog bun, care sa fie la curent cu ultimele studii si produse din aceasta arie foarte dinamica si care nu se gasesc neaparat pe piata din Romania
Totusi, de baza ar trebui sa ramana schimbarile de stil de viata si reglarea dezechilibrelor profunde din corp: echilibrarea florei, calmarea sistemului nervos, acestea impreuna permitandu-ti o absorbtie corecta a nutrientilor si a regenerare a corpului.
Acesti pasi ii parcurge fiecare femeie cu care lucrez. Despre abordarea mea poti citi mai multe AICI.
Bibliografie:
- A comprehensive review of the safety and efficacy of bioidentical hormones for the management of menopause and related health risks- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17217322/
-
The bioidentical hormone debate: are bioidentical hormones (estradiol, estriol, and progesterone) safer or more efficacious than commonly used synthetic versions in hormone replacement therapy? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19179815/
-
Bioidentical Hormone Therapy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3127562/
-
Bioidentical hormones: Are they safer?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/expert-answers/bioidentical-hormones/faq-20058460
Poti urmari aici video-ul si podcastul despre substitutia hormonala: