Cum sa alegi corect suplimentele care-ti sustin imunitatea
– De ce sa tii cont pentru a folosi inteligent suplimentele (de la brand-uri la dozaj).
– Care sunt suplimentele pe care le recomand pentru sustinerea sistemului imunitar.
In lucrul cu clientii mei, dar si in viata personala, alaturi de sot si de cei trei baieti, pun accentul pe preventie. Am descoperit pe pielea mea ca drumul catre tratarea unor simptome neplacute e mai anevoios decat acela de a imbratisa un stil de viata sanatos.
Asta nu inseamna ca nu te vei mai imbolnavi niciodata. Dar vei putea scurta timpul in care te simti rau si-ti vei ajuta corpul sa aiba mai multe sanse sa se refaca.
Hai sa-ti spun un secret! N-am crezut de la inceput in suplimente. Asta pana cand, odata cu sarcina gemelara pe care am avut-o, corpul meu a inceput sa aiba nevoi mai mari, pe care doar o alimentatie buna nu le acoperea. Si am decis sa ma informez mai mult. Dupa ce am trecut prin multe studii, carti si discutii cu medici din domeniul medicinei functionale, in care aveam incredere, am inceput sa experimentez cu suplimentele.
Nu aveam de gand sa recomand clientilor mei ceva despre care nu stiam daca si cum functioneaza. Practica mi-a aratat ca suplimentele aduc beneficii de necontestat, daca sunt folosite cu cap.
Incep cu o atentionare!
Inainte de a incepe sa iei suplimente, trebuie sa tii cont de urmatoarele:
– informatiile din acest articol nu inlocuiesc vizita la medic;
– cere sfatul unui medic, mai ales unuia specializat in naturopatie, in special daca stii ca ai afectiuni autoimune;
– suplimentele nu inlocuiesc un stil de viata sanatos.
La ce sa te astepti?
Suplimentele nu pot face minuni, in sensul ca le iei si gata, e in regula sa mananci fast-food sau alte alimente procesate, sa bei alcool sau sa n-ai grija de tine. Suplimentele sustin un stil de viata sanatos.
Calitatea vietii tale se poate imbunatati atunci cand te asiguri ca organismul tau primeste nutrientii si sprijinul de care are nevoie.
Chiar daca mananci bine, exista posibilitatea de a avea carente nutritionale. Asta pentru ca solul nu mai este la fel de bogat in minerale si pentru ca suntem expusi la mai multe toxine.
Corpul tau filtreaza aceste toxine in fiecare zi. Are mecanisme de aparare aflate pe pozitie. In acelasi timp, are nevoie de grija din partea noastra.
Ideea nu este de a folosi suplimentele pentru a suprastimula sistemul imunitar, ci pentru a corecta deficiente nutritionale, pentru a mentine un aport corespunzator de nutrienti si pentru a sustine anumite functii fiziologice, precum functia sistemului imunitar.
De ce sa tii cont cand iei suplimente?
- Testeaza.De multe ori, nu stim daca avem intr-adevar nevoie de suplimente. Asa ca ne bazam pe simptome, pentru a lua o decizie in acest sens. Daca ai posibilitatea, te sfatuiesc sa-ti faci analize de sange cel putin o data sau de doua ori pe an, precum si alte tipuri de teste. Mai ales toamna si primavara, cand corpul nostru are nevoie de mai multa sustinere.
Exista teste care indica nivelul de vitamine, minerale, acizi grasi din sange. Vei sti ce-ti lipseste si cum sa rezolvi aceste deficiente. Gaseste pe cineva care stie sa interpreteze rezultatele analizelor si sa le cumuleze cu simptomele pe care le ai, pentru a fi cu adevarat relevante pentru tine. Iata cateva astfel de analize: siderimia, feritina, hemoleucograma completa, magneziu seric, calciu, B12, folatul seric, acizi grasi omega 3 si omega 6, vitamina D de depozit, zinc, cupru, vitamina A, vitamina E, vitamina C
- Alterneaza brand-urile. Asa cum e important sa avem o alimentatie variata, cand vine vorba de suplimente, lucrurile stau la fel. Foloseste diverse brand-uri. Alege un tip de supliment, urmeaza doua-trei cure, apoi treci la altul. Poti reveni la cel dinainte dupa o perioada.
Iti recomand sa faci asta pentru ca fiecare dintre noi e diferit si absorbim nutrientii in mod diferit. Corpul nostru se obisnuieste cu aceleasi substante cu care vine in contact in mod repetat. Ba mai mult, daca intervenim din exterior, corpul se bazeaza pe acest extra suport si isi incetineste functiile.
- Ai grija la dozaj. Fii atent ca dozele sa fie potrivite pentru tine. Nu suplimenta mult si zilnic. Uneori, dozele prea mari suprasolicita corpul si apar dezechilibre. Vitaminele interactioneaza intre ele. Daca iei doze mari, atunci corpul va avea nevoie si de alti nutrienti pentru a procesa excesul. In loc sa iei doze mari deodata, pune accent pe perseverenta si, eventual, ia suplimentele mai des, dar in doze mai mici. E la fel de important sa faci pauza dupa o anumita perioada pentru a-i permite corpului sa ramana alert. Cel mai bine este sa te sfatuiesti cu un specialist si sa iei suplimente sub supravegherea lui.
- Informeaza-te. Alege produse standardizate. Acestea bifeaza multiple standarde de calitate. Important este sa nu te ghidezi dupa pret. Un produs mai scump nu este neaparat si un produs mai bun, asa cum nici suplimentele cele mai ieftine nu sunt si cele mai bune. Informeaza-te inainte de a lua o decizie. La indemana este sa citesti etichetele suplimentelor. Evita suplimentele care contin agenti de incarcare (amidon, dextroza, maltodextrina, gluten), coloranti artificiali, uleiuri hidrogenate, plumb, mercur, dioxid de titan, talc, silicat de magneziu.
Sa trecem la suplimentele pe care le recomand pentru sustinerea sistemului imunitar.
- Suplimente de deparazitare
Iti recomand sa incepi cu o deparazitare pentru intreaga familie, optim toamna si primavara. Poate crezi ca n-ai nevoie de asa ceva sau poate ca analizele tale sunt bune, dar parazitii nu apar intotdeauna la analize. Foloseste suplimente pentru deparazitare pentru a scapa de aceste microorganisme care afecteaza functia organelor si produc inflamatie in corp, dezechilibrand flora si afectand, astfel, celelalte sisteme.
- Probiotice si prebiotice
Sistemul digestiv este centrul sistemului imunitar. Probioticele si prebioticele sunt de baza pentru a sustine sanatatea sistemului nostru digestiv. Acestea restabilesc si mentin armonia florei intestinale. Astfel, corpul tau devine mai puternic. Daca n-ai luat niciodata probiotice si prebiotice sau n-ai mai suplimentat de ceva timp, incepe cu doze mai mici. Aminteste-ti sa iei aceste suplimente in cure. Daca ai probleme mari la nivelul sistemului digestiv, iti recomand analize de flora si sa te consulti cu un medic care vede vindecarea ta holistic.
- Vitamina C
Suplimenteaza cu vitamina C cand simti ca te ia o raceala sau cei din jurul tau sunt bolnavi. Vitamina C sustine productia de limfocite si activitatea fagocitelor, care ajuta la protejarea corpului de infectii. De asemenea, actioneaza precum un antioxidant intarind bariera protectoare a pielii. Iti recomand forma lipozomala sau tamponata. Uleiul de catina este si el o sursa buna de vitamina C.
Articolul a fost publicat pentru Thrive Global Romania. Citeste articolul integral aici.