Sterilet – avantaje si efecte adverse
Ce este steriletul?
Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este o metoda de contraceptie sub forma unui dispozitiv mic, asemanator literei T, care este introdus in uter de catre medicul ginecolog.
Tipuri
- Hormonal (conține progestin, o versiune sintetica a progesteronului)
- Non-hormonal (din cupru, nu conține hormoni).
Cum functioneaza
- Impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter si in trompele uterine;
- Modifica glera cervicala (acel lichid vascos si transparent secretat de celulele colului uterin sub actiunea estrogenilor) si creeaza o bariera in calea spermatozoizilor;
- Influenteaza endometrul, impiedicand fixarea oului.
Dar acest articol nu este pur informativ despre sterilet, pentru ca asta gasesti cu usurinta pe internet.
Vreau sa iti spun ce ma doare pe mine in legatura cu steriletul – si anume faptul ca de multe ori nu este propus femeilor de catre medic ca solutie contraceptiva, ci ca SOLUTIE la dereglarile hormonale existente.
Si vreau sa stii ca STERILETUL NU TRATEAZA PROBLEMA.
Nici fibromul, nici ciclurile foarte abundente.
El poate fi o varianta pentru aceste probleme pe termen scurt, daca e groasa tare problema. Dar acest timp scurt are rolul sa iti dea ragazul sa rezolvi inflamatia si dominanta estrogenica – pentru ca despre asta e vorba – prin stil de viata.
Desigur ca steriletul are si beneficii:
Beneficiile DIU
- are actiune indelungata
(DIU hormonal poate fi folosit pana la sase ani, iar cel de cupru pana la 12 ani).
- Este 99% eficient in prevenirea sarcinilor nedorite (atentie insa: nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala)
- Nu este foarte costisitor
- Nu interfereaza cu actul sexual, nu necesita pregatire, creste spontaneitatea
- Poate fi folosit de femei de diferite varste (de la adolescenta pana la menopauza).
Dar are si efecte adverse despre care multe dintre noi nu stiu. Desigur ca acestea nu sunt prezente la toata lumea, dar pot afecta pana la 30-40% din procentul femeilor care folosesc un DIU.
Efecte secundare ale DIU
Ca toate celelalte metode contraceptive, steriletul are si el efecte secundare. Cele care provoaca ingrijorare in randul femeilor sunt perforatia uterina – steriletul gaureste peretele uterin – si/sau expulzarea – dispozitivul iese din uter din greseala.
Sa le luam pe rand:
1. Perforatia uterina
Da, un dispozitiv invelit in plastic sau cupru care trece prin peretele uterului tau este la fel de grav pe cât suna. Si dureros. De asemenea, poate duce la cicatrici, organe deteriorate, infectii, infertilitate sau chiar interventii chirurgicale serioase. Riscul pare sa fie mai mare pentru femeile care alapteaza, asta daca perioada postpartum nu era si asa dificila…
Totusi, perforarea apare mai cu seama in timpul montarii DIU decat ulterior (dupa ce a fost inserat corect, steriletul nu “migreaza” si nu trecere de unul singur prin peretele uterin). Asadar, daca te hotarasti sa folosesti un DIU, atunci e OBLIGATORIE montarea lui intr-un cabinet ginocologic, de catre un specialist.
Rata de perforare este de aproximativ 1 din 1.000 de DIU inserate. Risc scazut, e adevarat, dar care poate fi eliminat in totalitate daca steriletul este pus corect, la specialist.
In primele zile dupa montarea lui crampele si o sangerare usoara sunt absolut normale.
Totusi, durerea excesiva, sangerarea abundenta sau imposibilitatea de a simti cele doua fire de extractie ale steriletului (acestea il vor ajuta pe medicul ginecolog sa iti scoata ulterior dispozitivul) sunt semne ca s-ar putea sa fi aparut perforatia. Cand vine vorba de DIU, daca banuiesti ca ceva nu este in regula, anunta-l imediat pe medicului tau.
2. Expulzarea — Uterul tau respinge DIU
Expulzarea poate aparea dupa montarea DIU atunci cand uterul tau decide ca steriletul „nu are ce cauta în casa lui” 😊.
DIU de cupru este asociat cu un risc de expulzare de 3-10% in primul an. Steriletele hormonale vin cu o rata de expulzare de 3-6% in primul an.
Unele femei sunt mai predispuse la expulzare decat altele: cele cu menstruatii puternice si dificile (menoragie) sau incredibil de dureroase (dismenoree) ori femeile postpartum.
Care sunt simptomele expulzarii?
Crampele mult mai puternice decat cele din timpul menstruatiei, sangerare abundenta, spotting continuu, secretii vaginale neobisnuite (miros, textura, culoare modificate), durere sau disconfort in zona abdomenului inferior.
In toate aceste situatii, ideal ar fi sa consulti medicul si sa faci o ecografie transvaginala pentru a verifica unde este pozitionat in acel moment DIU.
Am pomenit anterior despre reacțiile adverse mai rare ale steriletului, acum sa vedem care sunt efectele secundare ale acestuia in functie de tipologie.
1. Efecte secundare ale DIU hormonal
Menstruatie neregulata
Cel mai frecvent efect secundar al steriletului hormonal este menstruatia neregulata. Si clar nimanui nu-i place asta! Desi poate ai auzit ca DIU hormonal anuleaza menstruatia pe parcursul folosirii lui, acest lucru se intampla la doar 6-20% dintre femei, in functie de cantitatea de progestin din DIU.
In primul an de utilizare steriletul hormonal poate cauza menstruatii mai lungi (59%), sangerari in afara menstruatiei (pana la 52%) si spotting (23-31%).
Toate aceste simptome sunt destul de des intalnite, dar pentru linistea ta discuta cu ginecologul ca sa te asiguri ca totul decurge normal.
Risc de cancer mamar
Un studiu publicat in Journal of Medicine New England si care a analizat 1,8 milioane de femei cu varste intre 15 și 49 de ani a conchis ca femeile care folosesc contraceptive hormonale – aici fiind inclus si steriletul – au un risc de a dezvolta cancer mamar cu 20% mai mare fata de femeile care folosesc forme non-hormonale de contracepție (prezervativul, metoda calendarului sau DIU non-hormonal).
Scaderea libidoului
Libidoul are mare legatura cu un flux sanatos de hormoni si ceea ce se intampla in cazul steriletului hormonal influenteaza menstruatia. Sunt medici care vorbesc despre faptul ca ciclul menstrual nu este modificat prin administrarea continua de progesteron, dar sunt si doctori care explica faptul ca ciclul menstrual, de fapt, nu mai are loc – la fel ca in cazul pilulelor contraceptive. Eu rezonez cu acestia din urma, pentru ca pur si simplu o eliberare constanta de progesteron pe tot parcursul lunii nu este fireasca – noi eliberam progesteron doar dupa ovulatie – adica doar aproximativ jumatate din ciclu menstrual.
Scaderea libidoului este un simptom care apare deseori la premenopauza, fara sa fie NORMAL.
Afla din acest articol ce alte simptome iti dau de veste ca esti la premenopauza si ca ai nevoie sa iti sustii hormonii, ca sa ai din nou vitalitate si sa iti tii energia sexuala sus.
Depresie
Depresia (si anxietatea) sunt frecvent raportate la contraceptivele hormonale, DIU hormonal nefiind o exceptie. Daca ai un istoric familial de depresie, poate ar fi bine sa iei în considerare alternative non-hormonale de contraceptie.
Blocarea energiei sexuale
Diverse infectii care apar pentru ca fluidele nu circula cum ar avea nevoie in zona pelviana
-
Efecte secundare ale DIU de cupru
Menstruatii dificile, dureroase si/sau abundente
Un beneficiu al steriletului de cupru este ca vei continua sa ai menstruatie, ceea ce inseamna ca iti vei putea monitoriza ciclul natural, iar functia hormonala nu este suprimata, asa cum se intampla in cazul contraceptivelor hormonale. Dezavantajul este insa ca menstruatia poate fi mai dificila, cu sangerari mai abundente si crampe mai pronuntate.
Unele dintre aceste simptome se reduc sau scad în timp, dar nu mereu.
O predispozitie spre anemie poate face necesara administrarea de suplimente cu fier, iar daca ai deja menstruații dificile (menoragie) sau foarte dureroase (dismenoree), atunci poate ar fi de dorit sa alegi alte metode contraceptive.
Toxicitatea cauzata de cupru
In anumite cazuri – foarte rare ce-i drept – femeile care au un sterilet din cupru prezinta niveluri mai mari al acestui metal în sange.
E adevarat ca situatiile de toxicitate cauzata de cuprul din DIU au fost raportate la femei care aveau deja probleme de sanatate sau cel putin anumite predispozitii care au favorizat “intoxicarea” cu acest metal. Totusi, daca ai boala Wilson (o afecțiune genetica care impiedica organismul sa metabolizeze cuprul) sau alergie la cupru atunci iti este interzisa folosirea acestui tip de DIU.
Boala inflamatorie pelvina
Femeile care folosesc steriletul din cupru au un risc mai mare sa contacteze boala inflamatorie pelvina (BIP), decat cele cu DIU hormonal. BIP este o afectiune in care uterul, trompele uterine si/sau ovarele se infecteaza, cu simptome ca febra, dureri de burta, dureri in timpul actului sexual, secreții vaginale urat mirositoare. Semnele unei astfel de infectii se manifesta in general in 2-3 saptamani de la montarea steriletului si trebuie tratate cat mai repede pentru a nu se complica.
Blocarea energiei sexuale
Diverse infectii care apar pentru ca fluidele nu circula cum ar avea nevoie in zona pelviana
In concluzie, poate ca esti printre femeile care se simt bine cu sterilet si asta-i fain.
Dar, daca e acolo sa-ti regleze hormonii, sa stii ca doar stilul de viata poate face asta. Dispozitivul intrauterin doar acopera ceea ce clocoteste in tine.
Informeaza-te, asculta si podcastul in care vorbesc despre sterilet – vezi link mai jos – si retine ca ai puterea sa fii energica si sa ai libidoul crescut si greutatea ta cea mai buna, dar asta implica PREZENTA TA IN VIATA TA.
Daca te preocupa subiectul echilibru hormonal, hai in comunitatea de facebook unde povestim zi de zi chestiuni pe acest subiect sau inscrie-te la newsletter-ul meu.
Click pe video ca sa afli care sunt avantajele si efectele adverse ale steriletului, in asa fel incat sa alegi cea mai buna metoda contraceptiva pentru tine in premenopauza.
Aici poti asculta podcastul din care afli punctul de vedere medical oferit cu generozitate de dna. doctor ginecolog Szidonia Lacziko.