Zilele trecute mi-au cazut ochii pe acest studiu si am decis sa pun lupa pe legatura dintre schimbarile hormonale din premenopauza si bolile neurodegenerative, mai ales Alzheimer.
Ce ar trebui sa stii este ca pana de curand, femeile nu au facut parte din studiile clinice, considerandu-se ca nu sunt in esenta diferite de barbati si ca ce ce aplica pentru ei, se aplica si pentru femei. Wrong!
Asa ca, s-a crezut ca femeile sunt mai expuse la boli neuro doar prin prisma faptului ca traiesc mai mult.
Ce ne arata foarte clar acest studiu:
✔️femeile sunt de 2 ori mai expuse decat barbatii la a dezvolta Alzheimer
✔️riscul de a dezvolta Alzheimer este dublu fata de riscul de a dezvolta cancer mamar
✔️primele semne de Alzheimer incep la femei atunci cand sunt mai tinere, comparativ cu primele semne aparute la barbati – chiar in anii de tranzitie catre menopauza.
✔️hormonii steroidieni, mai ales estrogenul, sustin activitatea creierului
Desi conexiunile intre hormoni si sanatatea mentala sunt inca la inceput, un lucru este sigur: estrogenul are un cuvant important de spus in activitatea creierului femeii.
Ce poti sa faci in preventie:
- sa iti sustii nivelurile optime ale hormonilor, chiar si in premenopauza, prin stil de viata.
- Te poate ajuta acest episod de podcast despre sustinerea estrogenului in premenopauza.
- pe langa alimentatie si somn, sa te ajuti cu suplimente de calitate – le povestesc in podcast si mentionez si aici Black cohosh
- sa faci analizele hormonale macar la 2 ani ca sa vezi care este trendul hormonilor tai si sa poti sa actionezi din timp
- sa colaborezi cu medici/terapeuti care lucreaza cu hormoni bio identici – daca ai nevoie de sustinere (pentru ca este o diferenta semnificativa intre hormonii sintetici si cei bio identici).
O alta resursa pe care o poti accesa, daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect este cartea dr. Lisa Mosconi – The XX Brain (care a facut parte si din echipa de cercetatori care a condus studiul despre care vorbim azi).
Intelegerea felului in care functioneaza corpul tau te ajuta sa stii cum sa te sustii sa fii bine si in premenopauza si dupa aceea.
Photo by Robina Weermeijer on Unsplash