Sanatate de(-o) vara
Joi, 11 iunie, am participat la evenimentul „Sanatate de(-o) vara” organizat de fetele dragute de la Parenting PR, Ana si Ioana, care a avut ca tema, dupa cum putem intelege destul de usor din denumirea sa, pregatirea pentru sezonul estival in cadrul unui stil de viata pe care ni-l dorim sanatos si echilibrat.
O sa va spun cum a fost pentru mine aceasta experienta: m-a bucurat initiativa lor, pentru ca avem nevoie de astfel de intalniri de unde sa ne luam informatie de calitate, si m-a mai bucurat prezenta numeroasa la eveniment si faptul ca doamnele prezente acolo, majoritatea mame, au participat activ si erau la curent cu multe din subiectele luate in discutie.
Vara este un anotimp superb, de beneficiile caruia putem profita la maxim, daca suntem corect informati. Dm. Dr. Ruxandra Constantina a vorbit, printre multe alte subiecte interesante, despre neplacerile cu care vacantele si iesirile la piscina pot veni – din acest punct de vedere vara este sezonul in care putem face multe tipuri de infectii – de tract urinar, la nivelul stomacului etc -, ne-a povestit despre trusa de vacanta, din care nu ar trebui sa lipseasca esentele de tea tree, eucalipt, propolis – care sunt dezinfectati naturali.
Printre temele pe care eu le-am abordat se numara vitamina D, mai precis maniera optima in care putem sintetiza aceasta vitamina-hormon atat de importanta, responsabila si cu imunitatea noasta, cu sanatatea oaselor si muschilor – prin expunere la soare, indulcitorii mai mult sau mai putin naturali, bioritm, si un exemplu de o zi de meniu echilibrat de vara.
Pentru ca este foarte important, am sa reiau si aici, pe foarte scurt timp, informatia referitoare la vitamina D: momentul optim pentru vitamina nu este dimineata sau seara, ci exact intervalul acela de care noi ne ferim pentru ca soarele arde cu putere (si chiar sper ca asa faceti, pentru ca faceti bine!), adica intre orele 10 – 15. Nu, nu va indemn sa stati la soare in tot acest interval, nicidecum, ci doar un sfert din timpul in care voi stiti ca va inrositi (adica aprox 5-10 min, in functie si de pigmentul pielii voastre), expunandu-va o mare parte din corp, fara crema pentru protectie solara si asta doar de 2-3 pe saptamana. (sursa: www.youtube.com – University Lecture: The D-Lightful Vitamin D for Health by Michael F. Holick). Vitamina D, astfel secretata, se mentine in organism 4-6 saptamani, deci pe sfarsit de vara putem face provizii pentru zilele mai reci (dar atunci marim durata de expunere la soare).
In ceea ce priveste indulcitorii, eu ii recomand pe cei naturali si neprocesati – adica smochina, curmala, banana, stafida etc. Intr-adevar, zaharul brut, brun, melasa, siropul de agave, de artar etc sunt mai in regula decat zaharul alb, dar sunt tot procesati. Subliniez ca nu trebuie sa ne relaxam si sa ii consumam in cantitati mari pe niciunul dintre acestia – naturali sau procesati – pentru ca au cu totii neajunsuri si provoaca dezechilibre in organism (adica un dulce raw vegan este mult mai sanatos decat unul care contine zahar si faina alba, insa nu inseamna ca putem manca mult mai mult). Provocarea este aceea de a ne reseta – daca e vorba de adulti – gusturile si de a ne obisnui sa ne luam glucidele in primul rand din fructe proaspete. „Desertul” este un obicei nesanatos, care da dependenta, ne imbolnaveste si, in plus, mancat dupa masa ingreuneaza digestia.
Fructele si legumele de sezon cu care va tot bat la cap sunt ajutoarele noastre de nadejde care ne sustin pentru a face fata schimbarilor anotimpurilor – la acest aspect se refera bioritmul. Nu intamplator vara avem atat de multe fructe si legume: inima si intestinul subtire sunt foarte solicitate si au nevoie pentru a o functionare optima de mancare usoara, nesolicitanta. Profitati la maxim de fructele de padure, mai ales de afine, care sunt antiinflamatorii si antivirale – deci perfecte pentru infectiile la care suntem expusi vara – si pline de antioxidanti si vitamine. Congelati cate o caserola de afine, de zmeura, de catina si de merisoare, pentru a va bucura de ele si lunile de ierna.
Ceea ce nu am apucat sa zic la intalnire este indemnul de a merge desculti cat mai mult in timpul vacantelor noastre, pe iarba sau pe plaja. Noi am fost facuti sa atingem cu talpa pamantul atunci cand mergem si astfel sa fim intr-un schimb de energie cu solul, care sa ne curete de incarcatura negativa.
Pentru ca in weekend am fugit si noi la bunici, la curte, sa mai descarcam energie negativa, laptele de orez oferit de cei de la BioLogistics ne-a prins foarte bine la micul dejun (de obicei acasa in preparam noi). Tot de la Biologistics recomand batonul de cereale si ciocolata, care avea ingrediente in regula – dar nu pentru fiecare zi, ci doar pentru atunci cand nu aveti la indemana fructe proaspete si uscate si nuci – principalii nostri „furnizori” de glucide.
De asemenea, probioticul Lactacare de la Actavis mi s-a parut intersant de luat in seama, pentru ca dm Laura Dan, brand manager Actavis, a povestit despre studiile care au aratat ca acest probiotic supravietuieste aciditatii stomacului si ajunge „viu” in intestinul subtire. Eu incerc sa imi iau pro si pre bioticele din alimentatie (consum muraturi si multa ceapa si usturoi), ceea ce va recomand si voua, dar daca aveti mucoasa intestinala afectata sau trebuie musai sa luati antibiotice, va incurajez sa luati neaparat un probiotic. Eu am pe cine sa testez Lactacare si o sa va zic si cum a fost.
Am mai primit o carte de retete vegetariene din toata lumea oferita de Sian Books, din care in aceasta saptamana as vrea sa pregatesc orezul integral cu ceai verde si alge, inspirat, bineinteles, din bucataria asiatica, care mie imi place destul de mult (reinterpretata, putin europenizata 🙂 ).
Cum am zis si la eveniment, nutritia nu este suficienta pentru a fi sanatosi. Avem nevoie de un tot, care incepe, asa cum a mentionat si Ana, cu iubirea de sine, cu iubirea fata de cei din jurul nostru, si se continua cu miscare, somn bun si un mediu in care sa ne simtim bine (nu atat nepoluat la propriu, ci mai ales la figurat).
Multumesc Anei si Ioanei pentru invitatie si pentru initierea acestei serii de evenimente dedicate femeilor si familiei pe care „Parenting PR” le sustine. Ele au ca punct de plecare campania „Esti unica, alege personalizat!”, din care ma bucur foarte tare ca fac parte.
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!