Premenopauza: ce simptome prezinta si cum pot fi gestionate – Ce se intampla doctore
Premenopauza este perioada anterioar menopauzei – cea care pregateste corpul pentru aceasta noua etapa din viata unei femei. Debuteaza de obicei dupa varsta de 40 de ani si vine la pachet cu scadere treptata, naturala, a hormonilor sexuali – progesteron, estrogen si uneori si testosteron. Etapa dureaza 5 pana la 10 ani si aproximativ 80% dintre femeile care traverseaza aceasta perioada pot experimenta o serie de simptome mai dificil de gestionat, precum: fluctuatii ale ciclului menstrual, care variaza intre a fi mai scurt sau mai lung, cu sangerari mai abundente sau dimpotriva, cu fluxul mult mai redus, bufeuri, oboseala, anxietate, ceata mintala sau kilograme in plus.
Ce este premenopauza?
Premenopauza este fereastra de timp pe care si-o la corpul pentru a se pregati de etapa menopauzei si postmenopauzei – atunci cand ciclul menstrual se opreste definitiv. In aceast perioada, progesteronul este primul dintre hormonii sexuali care intra in declin, urmat apoi, uneori la distant de cativa ani, de estrogen. Aceste diminuari ale hormonilor sexuali au efect la nivelul intregului corp si pot provoca simptome neplacute pe care le asociem premenopauzei.
Aceasta perioada normala din viata frecarei femei incepe cu aproximativ 10 ani inainte de menopauza. Ea poate avea manifestari mai vizibile sau mai putin vizibile.
Idea este ca nu ar trebui sa vina cu un disconfort major in viata femeilor, pentru ca este un pas firesc.
lata câteva strategii de echilibrare hormonala pe care Claudia Buneci, functional health coach si consilier de echilibru hormonal, le-a testat si de aceea le recomanda cu încredere:
-
Gestionarea stresului:
In premenopauza, femeile au nevoie sa isi faca timp pentru a avea grija de ele, daca si doresc sa se simta in continuare bine. Este important sa ne amintim ca ingrijirea de sine este la fel de necesara ca si grija pentru familie si prieteni. Corpul raspunde la povestea pe care fiecare dintre noi si-o spune, asa ca este foarte important cum ne vorbim si ce ganduri hranim. Terapia de toate tipurile, plimbarile, dansul, intalnirile cu oameni dragi, rasul, bucuria sunt instrumente foarte valoroase pe care fiecare femeie ar trebui sa si le aduca in mod constient in viata ei. In premenopauza corpul ne da semne, prin simptomele pe care le primim, ca este nevoie sa ne regandim si reorganizam felul in care ne traim viata.
-
Mentinerea unui stil de viata activ:
Putem opta pentru orice tip activitati, antrenamente combinate cu miscarea cu plimbarile in aer liber pentru a beneficia si de lumina naturala. Incepem usor, chiar si 10 minute in fiecare zi si crestem treptat nivelul de activitate fizica. Exercitiile fizice ne pot ajuta sa controlam greutatea, sa dormim mai bine si pot ajuta de asemenea la prevenirea problemelor de memorie.
- Alimentatie sanatoasa:
Ceea ce mancam are un impact mai mare decat realmente constientizam asupra starii noastre de bine. Ca recomandari simple pot spune ca face o mare diferenta sa mancam alimente cat mai putine procesate, cat mai apropiate de forma lor naturala. O alimentatie echilibrata inseamna si o hrana variata, care furnizeaza, fara batai de cap, toti nutrientii de care avem nevoie. Mesele echilibrate, suficiente, dense nutritiv reduc poftele alimentare. De asemenea, ar fi foarte indicat sa renuntam la fumat si sa limitam consumul de alcool si cafea.
Poti citi intregul articol pe site Ce se intampla doctore.