Pofta de dulce: cele 3 cauze principale care o genereaza si cum sa o domini (I)
…si despre pasii de urmat pentru a tine pofta de dulce sub control
Nu mai e un secret ca zaharul este principala tinta a poftelor. Natura lui care creeaza dependenta face ca pofta de dulce sa fie greu de lasat in urma. Daca luam in considerare faptul ca zaharul este adaugat in atatea alimente, atunci poti crede ca e imposibil sa scapi de pofta de dulce.
Asa sa fie, oare?
Daca ma urmaresti de ceva vreme, stii ca una dintre cele mai bune strategii pentru a obtine echilibrul este de a afla cauzele care stau la baza comportamentului pe care vrei sa il schimbi.
In acest articol, vorbim pe larg despre cauzele poftei de dulce.
Vei afla de unde vine, ce o declanseaza si ce poti face ca sa scapi de pofta de dulce.
Ce este pofta alimentara?
Pofta este o dorinta intensa pentru un anumit tip de aliment. Pofta este modul prin care corpul ne spune, de fapt, de ce are el nevoie. Fie ca vorbim de un nutrient lipsa, de o emotie pe care nu stim cum sa o gestionam sau, pur si simplu, de un dezechilibru intern.
De ce e pofta de dulce atat de nociva?
Iata cateva aspecte de care sa tii cont:
- Expertii considera ca zaharul este factorul principal care duce la obezitate si boli cronice, cum ar fi diabet de tip II.
- Cand mananci alimente care contin zahar adaugat, creste riscul de a lua in greutate si de a dezvolta grasime viscerala. Acest tip de grasime se gaseste in zona abdominala si este periculoasa pentru sanatate pentru ca se infasoara in jurul organelor limitandu-le functiile vitale.
- Consumul excesiv de zahar poate duce la hipertensiune arteriala si inflamatie, astfel creste riscul de afectiuni cardiovasculare.
- Vorbeam in acest articol despre cauzele acneei. Iar zaharul este una dintre ele. Dulciurile cresc glicemia rapid. In acelasi timp, pancreasul secreta mai multa insulina pentru a readuce echilibrul. Acest proces creste productia de sebum si inflamatia, putand duce la dezvoltarea acneei. (1)
- Inflamatia, obezitatea si rezistenta la insulina sunt factori ce contribuie la aparitia cancerului.
- Sucurile si dulciurile au fost asociate cu un risc crescut de depresie. (2)
- Sunt studii care arata ca pielea poate imbatrani prematur atunci cand consumam alimente procesate si alimente cu zahar adaugat. Dar nu numai. Aceasta imbatranire prematura se intampla si la nivel celular. Asta inseamna ca interiorul corpului imbatraneste fara sa ne dam seama. (3)
- Dulciurile iti dau energie pe moment, dar ti-o fura la fel de repede. Zaharul scade eficienta sistemului imunitar ducand la risc crescut de infectii.
Tot despre impactul zaharului si a „toxinelor” asupra sanatatii noastre am vorbit, pe larg, si in acest articol.
Acum ca stii cam la ce sa te astepti cand consumi dulciuri in exces, hai sa trecem la treaba. In continuare vom analiza cauzele poftei de dulce ca sa stii cum sa-ti creezi o strategie de succes pentru a scapa de pofta de dulce.
Care sunt cauzele poftei de dulce?
Am grupat cauzele in 3 mari categorii ca sa iti fie usor sa le identifici. Desi majoritatea sunt legate intre ele, dupa cum o sa vezi.
I Cauze fizice ale poftei de dulce
A. Lipsa de nutrienti
De multe ori, pofta de dulce vine din lipsa unui nutrient sau a unui cumul de nutrienti. Este maniera in care corpul stie sa ne comunice aceasta lipsa.
De cele mai multe ori este vorba de cateva minerale, printre care mentionez magneziu, zincul, calciul, cromul sau fierul. Unele dintre acestea intervin si in procesele prin care se gestioneaza hidratarea celulelor noastre.
Atunci cand exista si problema unui aport redus de apa, pofta de dulce este si mai pronuntata, pentru ca deshidratarea poate declansa pofta de dulce si foame. (4)
Un aport insuficient de fibre poate, de asemenea, duce la sporirea poftelor de dulce si la cresterea senzatiei de foame. (5)
B. Mesele debalansate
Gandeste-te la dietele disociate!
Aceste diete dezechilibreaza organismul. In momentul in care organismul nu primeste toti macronutrientii de care are nevoie in cantitati variate, atunci va cere extra. In urma unui studiu efectuat pe femei, a fost stabilita legatura dintre mesele debalansate si pofte. Participantele la studiu care aveau o dieta saraca in carbohidrati au avut de-a face cu o pofta crescuta de dulce. (6)
C. Nerespectarea ritmului circadian
Racordarea la ritmul circadian presupune respectarea rutinelor specifice pentru perioada diurna si respectiv pentru cea nocturna a zilei. De felul in care integram acest flux in viata noastra depind enorm de multe procese din coprul nostru.
Am vorbit despre ritmul circadian si importanta lui pentru nivelul tau de energie in acest live.
Reiau si aici cateva dintre aspectele care depind de acest ritm circadian:
- nivelul de energie
- poftele de peste zi
- reparatia celulelor noastre, si mai ales a mitocondriei
- nivelul de anxietate
- felul in care putem gestiona stresul din viata noastra
Ca sa detaliez putin despre pofta de dulce, atunci cand dormi mai putin eficient decat ai nevoie, corpul secreta mai putina leptina (hormonul satietatii) si mai multa grelina (hormonul foamei). (7)
D. Disbioza – candida; absorbtie deficitara nutrienti
Disbioza, adica o crestere anormala a bacteriilor „rele” din tractul digestiv, provine, de regula, din consumul de alimente procesate, din cauza stresului sau a administrarii de medicamente.
Ca sa ma refer la subiectul de astazi, aceste bacterii „rele” se hranesc preponderent cu zahar si dandu-ti tie o pofta din ce in ce mai mare de dulce. Se creeaza, astfel, un cerc vicios, pentru ca acest consum crescut de dulce alimenteaza aceste bacterii rele permitandu-le sa prolifereze. De aici si pana la inmultirea candidei, de exemplu, nu mai e decat un pas. Candidoza va actiona ca un fel de burete in prezenta zaharului, absorbind cat mai mult si crescand. Iar nutrientii de care corpul tau are nevoie nu vor ajunge unde trebuie.
In plus, din cauza acestei disbioze, absorbtia corespunzatoare a nutrientilor este afectata. Asta inseamna ca, admitand ca tu mananci hranitor si balansat, organismul tau nu poate beneficia de acesti nutrienti si, incet, incet, te vei simti anemica si lipsita de energie.
Si stii de ce iti va fi pofta atunci, nu?
De zahar, desigur!, pentru ca simti nevoia sa primesti un boost rapid!
Si povestea continua!
E. Probleme cu glicemia/insulina
Multe pofte alimentare provin dintr-un dezechilibru glicemic. Dupa cum vorbeam mai devreme, cand corpul primeste zahar, glicemia din sange creste. Corpul secreta insulina pentru a readuce glicemia la un nivel normal. Daca glicemia scade prea mult, atunci apare nevoia de a manca din nou pentru a-ti creste energia. Si tot asa. Intri intr-un cerc vicios care iti alimenteaza si mai mult pofta de dulce.
Cand acest montagne-russe este perpetuat ani de zile, pancreasul tau incepe sa oboseasca si poti intra mai intai intr-o stare prediabetica. Unul dintre semnele prediabetul este faptul ca nu mai pierzi usor in greutate. O analiza care iti spune mai exact pe unde te afli, este cea de insulina (nu glicemie, atentie!). Daca totul e in regula la tine, valoarea insulinei tale nu depaseste jumatatea inferioara a valorilor de referinta!
II Emotionale
A. Stresul
Fie ca vorbim de evenimente stresante, persoane, locul de munca sau simplul fapt ca nu iti faci timp pentru tine, toate acestea contribuie la cresterea poftei de dulce.
Persoanele stresate au mai des pofta de dulce, iar asta se datoreaza si dezechilibrului hormonal: nivel ridicat de cortizol, nivel ridicat de glicemie, nivel scazut de orexina, hormonul responsabil cu energia, nivel scazut de serotonina si de GABA etc. (9) Aici vezi cum fiecare aspect cauzator este legat. Un element din exterior produce o reactie in interior de natura emotionala care provine din producerea excesiva sau insuficienta a anumitor hormoni. Dar cauza principala este factorul extern care a declansat raspunsul emotional.
B. Ceva in viata ta care te dreneaza
Atunci cand exista un drenor in viata ta – job stresant, relatii nemultumitoare, neimplinire care te macina – acesta este un mare consumator de energie, la propriu – pierzi nutrienti, fara a face nimic, pentru ca STRESUL reprezinta un mare consum pentru corp.
In acest context, ai pofta de dulce si pentru a-ti alina suferinta, dar si pentru ca este o sursa primara de carbohidrat, care este sursa cea mai importanta pentru energizarea corpului.
C. Asocieri cu recompensa si cu alinarea – dependenta de dulce
Starea de spirit poate declansa pofta de dulce. (10) De exemplu, atunci cand esti trista, suparata, poti alege sa mananci ceva dulce care te alina. Astfel, incepi sa asociezi dulciurile cu o stare de bine, o stare care te ajuta sa scapi de trairile negative.
De multe ori, dulciurile sunt folosite pe post de recompensa. Un exemplu ar fi promisiunile facute copiilor ca sa manance tot din farfurie, spunandu-le ca vor primi ceva dulce la sfarsit. Suntem obisnuiti sa sarbatorim cu dulciuri, iar asta declanseaza anticiparea de a consuma alimente care stimuleaza pofta de dulce.
Aceste asocieri sunt stocate in creier si asta face ca formarea unor noi obiceiuri sa fie atat de grea.
Pentru a reusi se recomanda inlocuirea acestor obiceiuri cu altele noi, mai sanatoase!
D. Diete severe in trecut
Daca ai tinut diete severe, corpul a inregistrat acele „traume” cand el s-a simtit infometat si incorsetat. Si, de cele mai multe ori, dietele, mai ales cele severe, sunt sabotate de corp si transformate in „binge eating”. Aceste extreme duc la dezvoltarea unei relatii total nesataoase cu mancarea, cu corpul tau si cu felul in care tu te simti cu tine.
Nu o sa detaliez despre acest subiect. Totusi, merita mentionat ca in cazul unor dezechilibre emotionale puternice, pentru a-ti facilita transformarea stilului de viata, poate fi de mare ajutor sa colaborezi si cu un terapeut, pe langa un coach de nutritie.
E. Obiceiuri si context social
Avem stilul de viata al celor mai apropiate 6-8 persoane din viata noastra!!
Daca iti doresti sa schimbi stilul de viata si chiar reusesti, riscul sa te intorci in maximum 1 an la vechile obiceiuri este aproape de 100%, daca contextul social nu se schimba!
Pur si simplu nu putem adopta obiceiuri noi, intr-o masura considerabila, si ramane in „aceeasi bula”. Disonanta este prea mare si nu o putem gestiona!
Nevoia de acceptare si de conectare sunt mai mari decat dorinta de a-ti schimba stilul de viata!
Despre cauzele hormonale ale poftei de dulce si despre solutiile ce o domina gasesti detalii in partea a 2a a acestui articol.
Bibliografie
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24743309/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28420091/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23803882/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11396693/
- https://repository.tcu.edu/bitstream/handle/116099117/11348/Stockman__Mary-Catherine-Honors_Project.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23479616/; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15602591/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11070333/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4302707/