Alimentatia de toamna pentru energie si imunitate puternica
„Mami, vezi, bate vatul afara. A venit „doamna” ” – zicea unul dintre copiii mei acum ceva ani, savurandu-si ceaiul si uitandu-se pe geam!
Acum „doamna” inseamna pentru toti 3 ca mai e putin pana la zilele lor de nastere! Si ca noi suntem cu un an mai intelepti :)!
Pentru mine inseamna extra stres pentru ca cei mici se reintorc in colectivitate si creste expunerea la diverse tipuri de virusi si bacterii si, bineinteles, si la covid (despre sustinerea imunitatii in contextul coronavirusului vorbesc pe larg in acest articol). Asa ca ma activez ca sa am mai multa grija de ai mei si de mine…d-asta imi place preventia, pentru ca scade riscurile de a fi des bolnav si de a fi grav bolnav. Pana acum la noi a functionat strategia aceasta si acest lucru ma motiveaza sa continui.
Si acum hai sa vedem ce sa facem cu stilul de viata toamna, care si-a intrat deja in drepturi!
Diminetile si serile sunt chiar racoroase si nevoile nutritionale ale corpului nostru s-au schimbat si probabil ca deja ai obserat acest lucru.
Dupa bogatia de legume si fructe care ne-a rasfatat toata vara, acum, odata cu venirea toamnei, trecem de la legume care s-au copt, in cea mai mare parte deasupra solului (rosii, ardei etc), la cele care cresc in subsol – cartofii, morcovii, telina, pastarnacul, radacina de patrunjel – asa-numitele radacinoase.
Totusi si in acest sezon suntem binecuvantati cu o multitudine de legume gustoase, asa ca trebuie doar sa facem un efort sa renuntam la salata de rosii si ardei, si sa trecem usor catre salatele de varza cu morcovi si telina sau cele de sfecla. Tot toamna este sezonul prazului, al conopidei si al brocoliului, gasim din nou mazare, iar ciupercile pot fi baza unor mancaruri delicioase.
In ceea ce priveste fructele, trecem de la pepeni si piersici catre mere de toamna, struguri, prune, merisoare, pere, smochine, gutui – surse pretioase de vitamine si minerale, care ne intaresc organismul pentru a face fata iernii.
Merisoarele contin o cantitate foarte mare de antioxidanti, care stiti deja ca lupta cu radicalii liberi din organism, saruri minerale de magneziu, potasiu si calciu. De asemenea, merisoarele fac minuni in tratamentul infectiilor urinare, mai ales atunci cand sunt asociate cu o nutritie corecta, fara alimente procesate.
Tocmai de aceea va recomand apa de merisoare, care se obtine foarte usor – intr-un borcan de 5l de apa puneti aproximativ 2 kg de merisoare si lasati-le la macerat cateva zile (maxim 2 saptamani). Puteti, de asemenea, sa adaugati si afine. Apoi bautura magica care tine departe racelile este gata de consum. Secretul este ca apa scoasa se poate inlocui pana cand merisoarele se albesc. Atentie – apa de merisoare este energizanta, asa ca nu beti seara pentru ca s-ar putea sa va strice somnul!
Grasimile ni le putem lua atat din carne de calitate cat si din uleiuri presate la rece si diverse tipuri de nuci, care toamna ne daruiesc o noua recolta. Alegeti nuci, migdale si alune din tara noastra, de preferinta in coaja si pastrati-le astfel pana la momentul consumului. Acizii grasi polinesaturati pe care ii gasim in aceste produse, care sunt darul lor cel mai de pret pentru noi, sunt foarte volatili si in contact cu aerul si lumina se deterioreaza.
Preferatul meu in acest sezon este dovleacul, pe care il putem folosi atat ca atare – un pic copt, sau in mancaruri – alaturi de linte, de exemplu sau in supe creme de dovleac, cat si deserturi (diverse budinci, briose simple sau in combinatie cu cereale de dimineata). Culoarea lui intensa indica faptul ca este o sursa foarte buna de nutrienti – vitamina A, potasiu si fibre. Samburii de dovleac consumati cruzi combat parazitii si e bine sa ii consumam tot timpul anului. Parazitii sunt mai periculosi decat credem, nu numai pentru copii ci si pentru adulti, si de aceea recomand o cura de deparazitare pentru toti membri familiei de doua ori pe an cu produse naturale.
Sfecla este un aliment care ajuta enorm la functionarea organismului, detoxifiind ficatul si combatand anemia. Bucurati-va de sfecla cat mai mult in sezonul rece si includeti-o in salate atat cruda cat si un pic coapta sau in sucurile proaspete pe care vi le pregatiti.
Tot la functionarea ficatului ajuta si ridichea alba si cea neagra, telina si ghimbirul.
Si pentru ca vorbim despre ficat si despre sustinerea detoxifierii naturale, toamna este si momentul in care urmarea unei perioade de curatare este foarte bine venita. Explic AICI cum stim ca avem nevoie de o curatare si cum ar trebui sa ne simtim dupa ce am avut o atentie deosebita pentru alimentatia si stilul nostru de viata, in general.
Revenind la ingredientele de toamna, condimentele mai puternice sunt din nou bine venite – cuisoare, usturoi, turmeric, nucsoara, cardamom -, acestea incalzesc organismul si dau un gust foarte bun, bogat mancarurilor.
Ce trebuie sa retineti este ca, daca folosim intelept bogatia toamnei, avem la indemana uneltele care sa ne ajute la intarirea sistemul imunitar si la preventia oboselii specifice sezonului rece. Tot pentru sustinerea sistemului imunitar puteti folosi in aceasta perioada echinaceea, care are eficacitate dovedita impotriva racelilor frecvente.
In concluzie, pentru a avea o toamna cu energie si sistem imunitar puternic si a te pregati corespunzator pentru iarna:
- consumati cat mai multe legume si fructe – si smoothie-ul ne ajuta in mod deosebit in acest sens, pentru ca ne permite sa punem in el si alimente care ne plac mai putin si care, in combinatii potrivite, au un gust placut
Iata exemplu de un smoothie care sustine sistemul imunitar:
- ½ banana;
- 100 gr afine;
- 1 bucata de ghimbir – cat de mare o suporti;
- 1 lingurita de turmeric;
- 1 lingurita polen crud;
- 150 ml apa calduta.
2. faceti miscare in aer liber
3. reduceti consumul de alimente procesate, mai ales de zahar, care inhiba functionarea celulelor de aparata
4. ajutati-va cu suplimente de calitate: omega 3, produsele stupului, vitamina C, vitamina D, poate un complex bun de B-uri si magneziu
6. urmati o perioada de curatare, daca, simtiti ca aveti nevoie
7. relaxati-va si savurati ultimele zile cu soare din acest an!
Voua cum va e in aceasta toamna?