Ghidul premenopauzei – articol publicat pe Magic FM
Este o etapă care sperie multe femei, insa chiar nu ar trebui privita ca un „baubau”!
Te infiori numai cand auzi cuvantul „menopauza“? Te inteleg. Lipsa de informare a dus la perpetuarea unor mituri, cum ar fi acela ca menopauza vine cu simptome foarte neplacute pe care nu poti decat sa le accepti. Ca o sa-ti dispara libidoul, o sa te ingrași, nu o sa poti face nimic in privinta bufeurilorsi tot așa. Privește acest articol ca pe o calatorie in timp.
Iti propun sa incepem cu cativa ani inainte de menopauza, din perioada numita premenopauza sau perimenopauza. Ca si cum te-ai intoarce in momentul de dinainte sa apara simptomele neplacute sau sa ajungi sa nu-ti mai recunoști corpul. Este perioada in care poti lucra la preventie. Gestionarea simptomelor asociate premenopauzei si menopauzei incepe din momentul in care iti dai seama ca citești acest articol nu din intamplare, ci pentru ca vrei sa faci o schimbare.
Spre final, vei gasi o serie de recomandari. Te vor ajuta sa te simti mai bine imediat, dar vreau sa iti spun adevarul:
nu te aștepta la rezultate radicale peste noapte.
Corpul tau are nevoie de grija si rabdare pentru a intra in echilibru, pentru a trece lin prin premenopauza si pentru a intra intr-o noua etapa din viata ta cu bratele deschise. Acest lucru este posibil cand te pregatești corespunzator.
Ce este premenopauza?
Premenopauza este o perioada absolut fireasca din viata oricarei femei si reprezinta perioada premergatoare terminarii fazei reproducatoare. Asta nu inseamna ca viata ta sexuala s-a terminat, ci ca pur si simplu nu mai faci copii.
Premenopauza poate sa apara cu pana la 10 ani inainte de a intra la menopauza.
De regula, incepe in jurul varstei de 45 de ani sau mai devreme (30, 35 de ani), cand corpul este extenuat, stresatsi nu are nutrientii necesari pentru a sustine ovulatia.
Simptome asociate cu premenopauza:
- cicluri neregulate, fie o data la 45 de zile sau la 15 zile, fie o luna da, o luna nu
- kilograme in plus, deși nu ti-ai schimbat stilul de viata
- bufeuri noaptea, cand nu ai suficient estrogensi corpul nu ajunge sa matureze foliculul ovarian
- oboseala mai mare ca de obicei
- anxietate mai pronuntata
- libido scazut
Mai multe despre solutiile pe care le ai la dispozitie pentru echilibrare poti gasi in acest articol.
Deși aceste simptome sunt considerate normale, nu inseamna ca trebuie sa traiești cu ele.