Ingredientele unui proces de echilibrare hormonala – Povestea colaborarii mele cu Nina Sofian
Vreau sa continuu astazi seria articolelor-marturie despre cum se desfasoara colaborarea mea cu femei ca tine care doresc sa faca o schimbare in viata lor (si nu, nu este doar un cliseu), femei care inteleg ca este ok sa ceri indrumare si realizeaza cat de importanta este calitatea vietii in premenopauza si in general.
Am inceput aici aceasta serie de articole, cu povestea Elenei M., mamica in varsta de 39 de ani, iar podcastul il poti asculta aici.
Povestim astazi cu Nina Sofian, cu care am lucrat ceva mai mult de un an, si aflam impreuna ce se intampla pe parcursul colaborarii, cum lucram, ce rezultate se pot obtine, cum te simti pe „drum”. Aflam mai ales ca totul este un proces in care suisurile, dar mai ales coborasurile sunt mai mult decat firesti.
Ai inteles perfect: intr-o poveste cu multi de „up” este in regula sa fii uneori si „down„.
Nina are 44 de ani, este mama a doi baieti gemeni de 11 ani, este psiholog, psihoterapeut si coach si lucreaza cu femei si cu ea insasi de mai multi ani.
Nina, iti multumesc mult pentru deschidere si vulnerabilitate – stiu ca nu ne este usor noua, celor care ghidam procese, sa aratam partea in care si noi la randul nostru cerem indrumare si primim suport.
De ce a venit Nina catre mine initial?
Eu si Nina ne-am cunoscut pe holurile unei emisiuni in care am fost amandoua invitate si m-a abordat pentru ca nu se simtea bine in corpul ei, resimtea o senzatie de greutate, de balonare, avea menstruatii usor dereglate, nu dormea foarte bine si o deranjau cele 3-4 kg in plus pe care ea considera ca le are.
Ce incercase inainte?
In trecut lucrase cu nutritionisti ca sa dea jos cele cateva kilograme in plus care o deranjau, sperand ca prin dietele primite sa isi rezolvele si celelalte probleme de care pomeneam mai sus. Rezultatele pe partea de slabit au aparut, dar nu au avut efect si pe partea de oboseala, balonare, menstruatii intarziate.
Asa ca Nina a decis sa are nevoie de o alta abordare, una care sa lucreze holistic, integrativ. Facea de asemenea meditatii, reconectari, plimbari in natura, tehnici de respiratie.
De asemenea, cand ne-am cunoscut, lua Duphaston (progesteron sintetic) de doua luni, iar analizele si simptomele o plasau undeva la premenopauza.
Cu Nina am inceput procesul de reset hormonal mai repede pentru ca era pregatita pentru asta. Fiindca tinea post cand am pornit treaba in martie, am decis impreuna sa continuam pe acest drum o vreme si sa analizam daca duce in directia buna. Raspunsul a fost ca nu, postul nu era cea mai buna solutie pentru Nina, asa ca am aplicat un detox personalizat cu sustinere pe ficat si hormoni.
Ce schimbari a observat Nina pana prin iulie?
A inceput sa se simta mai bine, mai usoara, baloanarea s-a redus, nu mai avea picioarele la fel de umflate, i-a crescut libidoul si si-a reluat ciclurile ovulatorii (i-a revenit ovulatia).
Apoi, cum era vara, a venit si… vacanta la mare.
Care vacanta de obicei ne scoate din rutina (lucru bun de altfel), dar ne scoate si din rutina benefica si ne expune la excese si tentatii: nopti in care ne culcam tarziu, un pahar-doua de vin, inghetate si alte minuni de dulciuri. In general, o relaxare ce implica si faptul ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate 🙂 .
Pentru ca primul ciclu din vacanta a venit in continuare ok, Nina a continuat cu exceptiile.
Mai e nevoie sa spunem ca in scurt timp echilibrul s-a destramat?
Nu e ca si cum toata munca a fost in zadar – informatiile si constientizarea erau acolo – dar lucrurile nu mai functionau la fel de bine ca in cele 3-4 luni dinainte.
Si cum orice situatie negativa are si plusurile ei, acesta a fost momentul in care Nina a inteles ca ALEGEREA ÎI APARTINE:
poate sa se simta naspa in propriul corp si se poate resemna cu asta SAU poate sa tina cont de semnalele corpului ei sa faca doar acele alegeri care ii sunt benefice, nu sa se autosaboteze.
Da, stiu si inteleg ca uneori focusul asta pe tine e obositor si vrei sa slabesti frâiele cateodata.
Sunt in aceeasi barca cu tine, cea care nu iti permiti prea mult let go, ca se nasoleste treaba si apoi muncesti dublu sa repari ce s-a stricat.
Si eu testez limite in continuu, dar nu merge sa fac asta prea des.
La fel si Nina. Pentru ca starea ei din martie pana la vacanta de vara era exact ce isi dorea, si-a gasit resursele interne sa se reapuce de treaba in octombrie si prin februarie si-a revenit.
Lectia invatata: nu persista in a face exceptii!
Fiecare femeie are o doza diferita de „exagerat”, unele dintre noi pot sa se abata mai mult de la reguli, alte mai putin sau deloc. Eu sunt in tabara „mai putin spre deloc”, deci te inteleg: procesul poate fi coplesitor si poate parea ca nu ai dreptul la nicio pauza, dar rezultatele – iti garantez! – sunt mereu pe masura eforturilor.
Cum e cu somnul?
Somnul si calitatea lui sunt foarte importante in programul meu – poate chiar mai importante decat alimentatia.
Nina a avut o revelatie legata de beneficiie somnului in luna februarie, dupa ce o perioada si-a propus sa mearga la somn intre 22:00 si 22:30 si sa doarma cel putin opt ore.
Ce a observat? Ca dimineata se trezeste fara sa fie nevoie de alarma, ca starea ei este mult mai buna, energia este sus, a topit mult mai usor cele cateva kilograme luate la Sarbatorile de iarna. Lucrul la partea cu somnul a fost tocmai bucatica ce a echilibrat balanta, iar concluzia Ninei (si a mea de altfel) este ca degeaba mananci sanatos daca NU DORMI cum trebuie.
Alte momente de „a-ha” din programul Ninei
Stii cu siguranta la ce momente ma refer: acele sclipiri care te fac sa spui „aha, asta e!, e logic! stiam asta, dar mai aveam nevoie sa o aud o data” sau „wow, e simplu ca buna-ziua, oare cumde nu m-am gandit ca ar functiona?”.
Pentru Nina, inafara de partea cu importanta somnului, alte momente de „a-ha” din program au fost:
- ce faci iti influenteaza mereu starea (in bine sau fix invers, depinde de alegerile tale). Un exemplu simplu, pana si cremele pe care le aplici pe piele sau parfumurile pe care le folosesti pot influenta pe termen lung echilibrul corpului tau.
- poti sa te simti ca la 20-30 de ani, chiar daca ai trecut de 40, doar aplicand anumite reguli de viata care se dovedeste ca functioneaza pentru tine.
- e de ajutor si de dorit implicarea restului familiei in proces.
Pe scurt, ce s-a imbunatatit in viata Ninei in urma programului:
Asa cum ea insasi povesteste, plusurile pe care Nina le-a dobandit in urma parcurgerii programului sunt:
nivel crescut de energie, o stare pozitiva, claritate mentala, este mai activa, cu idei si initiative proaspete, aspect imbunatatit al pielii, calitatea somnului, nivel optim al libidoului.
Bineinteles, orice proces de „crestere” vine si cu doza aferenta de opozitie, de rezistenta la schimbare. Si e ok sa fie asa. Totul e sa intelegi ca pentru orice schimbare TREBUIE SA FII PREZENTA IN VIATA TA, sa iti asumi ca alegerea iti apartine.
Daca vrei sa afli perspectiva Ninei legata de program si de lucrul cu mine, te invit sa asculti episodul de podcast in care povestim despre cum i-a fost experienta alaturi de mine.