Detoxifierea – proces natural sau sustinut? (partea I)
Detoxifierea este un subiect controversat – unii specialisti propun cure de detoxifiere si altii spun ca in niciun caz nu avem nevoie de asa ceva pentru ca suntem echipati cu tot ce ne trebuie pentru a ne face singuri aceasta curatare interna.
Care este realitatea in legatura cu detoxifierea? Se intampla de la sine sau putem face si noi ceva?
Corpul nostru este, intr-adevar, minunat construit. El are un mecanism complex de curatare, in care sunt implicate mai multe organe, dar ficatul are rolul cel mai important. Acest lucru este deja un fapt dovedit stiintific.
Totusi, sunt doua aspecte de care trebuie sa tinem cont:
- Cantitatea de toxine la care noi suntem expusi in prezent este foarte mare si multi dintre noi nici macar nu suntem constienti de unde vin „pericolele”
- Pentru ca procesul de detoxifiere sa aiba loc, organismul nostru are nevoie de anumiti nutrienti care vin din alimentatie in principal. In lipsa acestor nutrienti si sub avalansa de toxine la care este expus corpul nostru, procesul de curatare are de suferit.
Voi explica cum se desfasoara detoxifierea naturala.
Organele implicate in detoxifiere
Cum ziceam, ficatul munceste cel mai mult in acest proces, insa, nu ar putea duce acest proces complex singur la bun sfarsit.
Celelalte organe implicate sunt pielea, rinichii, colonul, intestinele, plamanii si chiar si creierul.
Pielea este cel mai mare organ de eliminare, dar si de absorbtie
Tot ce se pune pe piele se absoarbe direct in sange si nu mai trece prin bariera stomacului si a ficatului. Pe de alta parte, prin piele se elimina multe toxine prin procesul de transpiratie.
Rinichii filtreaza sangele si elimina toxinele prin urina
Asta in timp ce colonul are si el un rol foarte important pentru ca pe aici toxinele pregatite pentru a fi excretate sunt insotite de fibre si scoase afara din organism, prevenind astfel recircularea lor.
Posibilitatea ca toxinele sa reintre in circuit
Daca usile de iesire sunt blocate – prin constipatie, de exemplu – toxinele reintra in circuit, obosind suplimentar corpul. De aceea, este important sa ne asiguram ca avem un aport bun de lichide si de fibre, provenite in special din legume, cereale integrale si seminte, pentru a ne putea curata.
Fazele detoxifierii
Detoxifierea – Faza I
„Faza I presupune transformarea substantelor chimice nocive in substante mai putin periculoase, precum si pregatirea lor pentru o excretie mai usoara. Printre aceste substante chimice se afla si hormonii folositi, care ar trebui sa fie eliminati. Un rol important in aceasta faza il are familia enzimelor citocromului P450. Acestea sunt situate in mare parte la nivelul membranei celulelor hepatice si faciliteaza reactiile de oxidare, reducere si hidroliza care modifica structura moleculara a toxinelor. Rolul cel mai important al Fazei I este să converteasca acesti compusi liposolubili in unii hidrosolubili, folosind oxigen si enzime. Deficiențele nutritionale, toxicitatea prin metale grele, boala hepatica, anumite medicamente si chiar anumite alimente pot afecta Faza I prin reducerea activitatii enzimelor P450. Pentru ca oxidarea are un rol important in Faza I, productia de radicali liberi de oxigen creste, iar ficatul trebuie sa aiba un suport antioxidant serios pentru a preveni afectarea celulara”, explica medicul Cristina Hanganu pe blogul ei.
Este important de stiut ca metabolitii intermediari din Faza I sunt mai periculosi decat toxinele in starea lor dinainte de „procesare”. Tocmai de aceea, daca ficatul nu primeste suportul nutritional de care are nevoie pe parcursul acestui proces complex, parte din aceste toxine vor fi stocate in tesutul adipos pentru siguranta noastra si vor fi indepartate de acolo cand vor exista nutrientii necesari pentru procesarea lor. Dislocarea lor in lipsa acestora si fara suportul celorlalte organe de eliminare, asa cum se poate intampla in urma unor cure dure de detoxifiere, de exemplu, poate duce la recircularea lor in organism, fara a-i putea elimina, deci provocand mai degraba efecte nocive, in final.
De aceea nu este indicata o cura „dura”de detoxifiere, in care organele de eliminare sa nu fie pregatite anterior sau care nu asigura corpului nutrientii necesari despre care voi vorbiin continuare.
Detoxifierea – Faza II a (Conjugarea)
In Faza a II-a compusii intermediari rezultati in Faza I sunt legati de molecule cum sunt glutationul, glicina sau sulfatul pentru a crea substante non toxice care pot fi eliminate prin bila si urina. Si in aceasta faza sunt produsi radicali liberi si de aceea este necesar in continuare aportul ridicat de antioxidanti, proveniti din alimentatie si suplimente de calitate.
Alimente care sustin procesul de detoxifiere
Toate elemente mentionate anterior – enzime, glutation, glicina, sulfat, antioxidanti – sustin procesul de detoxifiere si provin din alimentatie. Alissa Vitti, autoarea cartii „The woman code”, sustine ca sunt 2 prejudecati importante in legatura cu detoxifierea:
- Ca majoritatea considera ca pentru a-ti face detoxul trebuie sa te infometezi
- Ca se face 1-2 ori/an
De fapt, asa cum este deja dovedit stiintific, este important sa ne hranim, dar, cu siguranta, conteaza si ce alimente consumam.
Sunt anumiti nutrienti care fac ca aceste 2 faze ale detoxifierii sa aiba loc, dar si ca produsele rezultate in urma lor sa fie excretate in afara corpului (asa numita faza a III-a). Mai este important, de asemenea, sa existe un echilibru intre cele doua faze, pentru ca daca, de exemplu Faza I este prea rapida – din motive genetice sau care tin de alimentele consumate – , este foarte posibil ca acestea sa fie greu de procesat in Faza a II-a si sa fie retrimise in organism.
Nutrientii cheie in Faza I sunt folatul, calciu, vitaminele B3, B6, B12, A, C si E. Cele mai bune surse pentru acestea sunt fructele, legumele, cerealele integrale consumate dupa inmuiere si organele de animal. Acestea din urma vin cu cea mai mare concentratie de nutrienti, in special cu folat, vitaminele A, B12, B6 si E.
Faza a II-a necesita aminoacizii glutamina, glicina, taurina, cisteina care provin din proteine. Dupa Faza a II-a, de toxinele neutralizate se leaga anumite proteine care ajuta la excretarea acestora. De aceea, pe langa fructe si legume pe care le asociem cu usurinta cu procesul de detox, avem nevoie si de proteina variata si de calitate.
Detoxifierea necesita si sulf si seleniu, pe care le gasim in oua, peste, nuci braziliene, in legumele din familia cruciferelor (broccoli, kale, varza, conopida, bock choi etc), in ceapa si in usturoi.
Poate ca organele animalelor si usturoiul nu sunt exact alimentele la care ne-am gandi ca ar sustine procesul de curatare, dar iata ca au si ele un rol important.
Am mentionat nevoia de antioxidanti in ambele Faze – acestia sunt reprezentati de vitaminele A, E si C, de seleniu si zinc, de glutation, si de alti produse precum resveratrol (provenit din struguri), curcumina (din turmeric), acidul elagic (din fructele si legume), capsaicina (din ardeiul iute) etc.
As mai vrea sa mai fac o mentiune referitoare la toxine: acestea nu sunt doar exogene, adica aduse de noi in corp prin alimentatie si stilul de viata, ci sunt si un produs endogen, rezultat al tuturor proceselor care se desfasoara in corpul nostru pentru ca noi sa fim in viata. Corpul nostru ar trebui sa se descurce cu toate acestea, pentru ca, asa cum ziceam, a fost echipat cu mecanisme complexe de curatare.
Cand acest mecanism nu functioneaza insa foarte bine, el poate genera probleme care nu par direct legate de acest subiect precum balonarea, acneea, infertilitatea sau fertilitatea scazuta, migrenele, durerile de articulatii etc. Cu siguranta exista o legatura intre ele si, asa cum explicam si in acest articol, cauzele sunt de obicei multiple si interdependente.
Detoxifierea – Concluzii
Desi procesul natural de detoxifiere se desfasoara zilnic, este foarte indicat sa avem cateva perioade pe an in care sa ii acordam o atentie deosebita, mancand mai curat si preponderent alimente care sustin acest proces. Aceste „cure” sunt recomandate mai ales primavara si toamna, cand avem abundenta de legume si fructe. Totusi, o astfel de perioada este bine venita de cate ori ne simtim mai obosite, cand pielea ne este incarcata, menstruatia vine cu diverse tipuri de provocari (este prea lunga, prea scurta, prea abundenta, ai PMS accentuat etc), suntem balonate, avem infectii frecvente, avem dureri de articulatii, nu pierdem greutatea in exces trecand la o alimentatie echilibrata etc.
Daca doresti sa faci acest lucru fiind ghidata de un specialist si alaturi de alte femei care au aceleasi obiective ca si tine, atunci te invit sa afli mai multe despre programul de sustinere a detoxifierii de 5 zile pe care l-am conceput.
Acesta este bazat pe alimente integrale, care vor forma impreuna un meniul bogat in nutrienti, echilibrat si, cel mai important, gandit pentru pentru a-ti sustine procesul natural de curatare.
Pentru ca sa iti fie cat mai S I M P L U, eu iti ofer meniul si retetele cu cateva zile inainte de inceperea programului.
In plus, programul presupune o evaluare a fiecarei participante, care va completa un chestionar general si unul hormonal. Meniul este acelasi pentru toate participantele, dar acolo unde este cazul, voi veni cu completari personalizate pentru a te sustine cat de mult se poate pentru a obtine cele mai bune rezultate de la acest program (sau cu adaptari la un meniu vegan).
Aceasta este opinia Mihaelei, participanta intr-o alta sesiune a acestui program:
„Cred ca viata noastra și tot ce reprezentam ca fiinta, trebuie sa se armonizeze cu tot ce avem în jur !
Pana sa te cunosc, Claudia, nu m-am gandit la toate acestea! Prinsa in rutina zilnica nu am sezizat agresiunile la care eram expusa! Și nu era vorba de mine, de felul meu comportamental de a fi, ci de corpul meu sau mai bine zis de personalitatea lui!
Datorita tie am descoperit ca mi-am neglijat total relatia cu necesitatile reale ale corpului meu!
Datorita tie am descoperit ignoranta la care l-am supus si am invatat necesitatea de a fi prietenoasa si iubitoare fata de mine și de a-mi stabili rigori fata de alimentatie, miscare, apa, aer, lumina…
Programul tau este, in fapt, o lecție despre viata cea adevarata si datatoare de bucuria de a fi!
Iti multumesc cu admiratie pentru ceea ce faci, gandești si doresti sa ne transmiti!
Te imbratisez si sper sa-mi simti satisfactia, recunostinta si noul tonus!”
Iata la ce fel de transformari te poti astepta dupa doar 5 zile:
- Sa iti creezi cateva obiceiuri sanatoase pe care sa le integrezi in viata ta
- Sa te simti mai usoara – fizic si mental
- Sa iti cresti nivelul de energie
- Sa iti intelegi poftele si sa stii cum sa le gestionezi
- Sa inveti tehnici simple de management al stresului
- Sa reduci balonare
- Sa incepi sa slabesti
- Sa dormi mai bine
- Sa scazi inflamatia din corp
- Sa faci primii pasi catre reglarea unor dereglari hormonale
- Sa iti imbunatesti digestia
- Sa ai urmatoarele menstruatii mai regulate si mai usor de suportat
- Sa nu mai ai migrene in perioada urmatoare
Vrei sa vezi cum arata o zi de meniu de curatare, care sustine procesul natural de detoxifiere?
Inscrie-te AICI la newsletter si vei in inbox-ul tau Meniul de curatare de o zi!
Ce e de retinut despre detoxifiere:
- Detoxifierea naturala se desfasoara constant in corp, indiferent de ceea ce facem noi, altfel nu am supravietui
- Poti si chiar este recomandat sa ajutam zilnic acest proces natural prin alegerile pe care le facem
- Este indicat sa urmarim semnele corpului nostru si cand simtim ca are nevoie de extra ajutor, sa il dam – in acest caz, acest ajutor inseamna o perioada care poate dura intre 5-20 zile de mancare mai curata, cu focus pe alimente care sustin procesul natural de curatare si care va duce la imbunatatirea starii tale generale.
Surse de informare:
- https://www.hindawi.com/journals/jnme/2015/760689/
- https://avivaromm.com/how-detoxification-works/
- https://drcristinahanganu.blog
- https://www.altmedrev.com/archive/publications/3/3/187.pdf
- Alissa Vitti, „The woman code”