Despre estrogen in premenopauza – dominanta estrogenica, simptome si solutii
Astazi vorbim despre estrogen, dintr-un alt punct de vedere decat am facut-o pana acum.
Exista mai multe tipuri de estrogen si, in functie de momentul in care te afli in viata, vei avea unul care este mai predominant.
- Estrona (E1) este principalul estrogen dupa ce incetam ciclurile si intram la menopauza.
- Estradiolul (E2) este estrogenul din anii nostri fertili.
- Estriolul (E3) este dominant atunci cand suntem insarcinate.
Care sunt rolurile estrogenului in corp
Estrogenul determina proliferea in corp – face sa ai solduri rotunde, sani sau buze carnoase.
De asemenea, are un efect de netezire a pielii, motiv pentru care il vei gasi in unele creme topice anti-aging… desi nu ti-as recomanda sa folosesti asa ceva in afara supravegherii medicului.
Dar estrogenul este mult mai important decat doar felul in care aratam.
- Este protector al sistemului nostru cardiovascularsi al inimii noastre.
- Niveluri suficiente sunt necesare pentru sanatatea si rezistenta oaselor.
- De asemenea, joaca un rol crucial in mentinerea creierului nostru sanatos si in functionarea lui optima.
Pe parcursul ciclului menstrual, estrogenul are rolul de a sustine constructia mucoasei endometriala.
Practic la menstra, daca nu ai bebelus, endometrul tau se curata. Acest lucru este foarte important in timpul ciclului nostru de reproducere, deoarece organismul se pregateste astfel pentru o potentiala sarcina.
Estrogenul care stimuleaza endometrul fara o menstruatie care sa urmeze poate duce la diverse probleme hormonale – cum este si cancerul endometrial. Dar iti poti testa nivelul de estrogen si, cumulat si cu alte teste si simptome, poti intelege gradul de risc la care te expui.
De asemenea, poti face diverse ajustari la stilul tau de viata pentru a restabili ovulatia si pentru a-ti sustine revenirea menstrei.
Cand sa testezi estrogenul
- Pentru faza foliculara cel mai bun interval sunt zilele 3-5 din prima zi cu sange rosu.
- Daca vrei sa evaluezi raportul intre progesteron si estrogen, atunci testarea are loc de obicei in zilele 19-22 ale ciclului sau optim la 7 zile dupa ovulatie.
Nivelul mai scazut de estrogen, care apare deseori in premenopauza, da batai de cap multor femei care se apropie sau au trecut de 40 de ani. Despre acest subiect am scris aici.
Nivelul ridicat de estrogen – asa numita “dominanta estrogenica” poate fi ceea ce se afla in spatele sindromului premenstrual, iritabilitatii si cresterii in greutate.
Din pacate, acest pattern nu se vede in analizele clasice si ne ajuta mai mult simptomele sa il identificam (mai sunt si alte analize comprehensibile de hormoni, care inca nu sunt prezente in Romania).
Simptomele excesului de estrogen:
- umflarea si sensibilitatea sanilor
- dureri de cap, migrene
- caderea parului
- menstruatii abundente si dureroase
- modificari fibrochistice ale sanilor
- chisturi
- fibrom
- schimbari ale dispozitiei
- retentie de apa
- cresterea in greutate
- sindromul premenstrual (PMS)
- sindromul ovarelor polichistice (PCOS)
- tulburarea disforică premenstruală (PMDD)
- sindromul premenopauză (PS)
- experienta perimenopauzei/menopauzei cu simptome severe
- endometrioza
- acnee
- cancerul de san etc.
Cauzele obisnuite care contribuie la dominanta estrogenica?
- Excesul de estrogen – de exemplu, hormonii din alimente, xenoestrogenii, pilulele contraceptive, grasimea corporala)
- Capacitatea deficitara sau dezechilibrata de detoxifiere/eliminare a estrogenului – de exemplu, niveluri scazute de vitamine din complexul B, o dieta saraca in nutrienti, ficat gras, constipatie, consum de cafeina, activitate ridicata a beta-glucuronidazei)
- Insuficienta de testosteron
- Insuficienta de progesteron – de exeplu stres ridicat sau cronic, insuficienta luteala, scaderea naturala odata cu inaintarea in varsta, intre aproximativ 35 si 50 de ani, menopauza, expunere la susbtante toxice/stres care provoaca anovulatie.
- Hipotiroidism
- Hormonii din alimentatie, in special produsele lactate si alimentele de origine animala conventionale
- Xenoestrogenii – de exemplu, pesticidele si alte substante chimice, produsele de igiena personala
- Dieta bogata in carbohidrati cu indice glicemic mare, care promoveza rezistenta la insulina si obezitatea, ducand la dominanta estrogenului
- Consumul de alcool, care poate creste nivelurile de estrogen si riscul de cancer hormon-mediat
- Pilulele contraceptive pe baza de estrogen
Ce poti face pentru a-ti sustine estrogenul chiar acum
1. Consuma fibre – creste cantitatea zilnica de fibre astfel incat sa obtii cel putin 25 de grame zilnic. Acest lucru ajuta organismul tau sa elimine estrogenul.
2. Hidrateaza-te cu apa – rinichii sunt o alta modalitate prin care elimini metabolitii de estrogen – adica lucrurile de care nu mai ai nevoie. Este important sa ramai hidratata, si asta mai ales vara, cand necesarul de lichide consumate este mai mare, si sa consumi apa care nu aduce alte toxine in corp – deci optim de la un filtru, de la izvor – nu din sticla de plastic.
3. Alcoolul – chiar si un singur pahar poate duce la cresterea nivelului de estrogen. Daca stii acest lucru, atunci poti lua o decizie in cunostinta de cauza. Nu o sa-ti spun sa nu mai bei niciun pahar de vin… Dar daca te confrunti cu un nivel ridicat de estrogen, atunci ar putea fi un moment bun sa iei o pauza.
4. Suplimente – unele substante nutritive cheie pentru a ajuta la sustinerea metabolismului estrogenului includ DIM, resveratrol, d-glucarat de calciu, magneziu si vitamine din complexul de B-uri, mai ales folatul, B6 si B12.
5. Dormi destul – asa cresti si progesteronul, care poate astfel sa balanseze estrogenul in corpul tau. Daca somnul este o problema pentru tine, citeste mai multe in acest articol.
6. Consuma proteina animala din surse organice si macar pentru o perioada nu mai consuma carne rosie.
7. Foloseste produse de ingrijire din ingrediente cat mai naturale – citeste tu eticheta, nu te lasa “furata” de marketingul frumos. Atentie la dermocosmetice! Poti citi mai multe pe acest subiect aici
8. Misca-ti corpul, fa masaje, sauna (neurmata de dusuri cu gel de dus plin de bazaconii, ca intra toate cu si mai mare usurinta in corp, dupa sauna).
Am scris aici mai multe despre solutiile pe care le ai la dispozitie ca sa iti reechilibrezi hormonii overall, pentru ca estrogenul practic este dependent de tot ce se intampla in corp, mai ales de nivelul de progesteron, de hormoni tiroidieni si de cortizol.
p.s.: imaginea este reprezentativa pentru raportul estrogen/progesteron – ei nu sunt in competitie, ci se sustin unul pe altul
Daca citesti acest articol, poate ai primit deja o recomandare de substitutie hormonala sau ai auzit despre asta si te intrebi despre ce e vorba. Te invit sa citesti si acest articol si sa afli si perspectiva mea asupra acestui subiect.
Daca te preocupa subiectul echilibru hormonal, hai in comunitatea de facebook unde povestim zi de zi chestiuni pe acest subiect sau inscrie-te la newsletter-ul meu.