Despre colecist
„Plângeam, vomitam și urinam în același timp. Iar printre micile pauze urlam la soțul meu, din baie, căci nu apucasem să închid ușa ca să nu mă vadă – nu veni aici! nu veni.”
Ce ai citit mai sus e o amintire reală a uneia dintre femeile cu care lucrez, despre o criză de colecist absolut oribilă, care a durat câteva zile bune.
De la mers pe picioarele ei la urgențe, la chemat ambulanța acasă, la zăcut în pat cu orele, la luat suplimente pentru colecist, le-a încercat pe toate.
Povestea ei e oricum aparte – criza de colecist s-a suprapus peste un diagnostic de premenopauză, endometrioză, un singur ovar, plus…. ești atentă?
Sarcină incipientă despre care nu știa. O sarcină minune, de altfel, de care a aflat la camera de gardă unde a ajuns din cauza durerilor și stării de rău generată de colecist. Când medicii nu îi mai dădeau șanse, corpul ei i-a dat. Obținută în urma unui protocol integrat de dietă anti-inflamatorie, psihoterapie, eliminarea relațiilor toxice, suplimentare personalizată.
Dar să revenim la criza de colecist – declanșată, evident, hormonal pe fondul istoric + sarcina care e un cocktail intens de hormoni!
Căci, draga mea, hormonii și colecistul sunt unii dintre cei mai buni sau cei mai toxici prieteni dacă lucrurile nu sunt funcționale!
Și iată-mă cu scurta poveste ajunsă la partea științifică în care îți spun de ce colecistul funcțional, hormonii, detoxifierea și suplimentele alimentare sunt o echipă care-ți poate face bine, dacă sunt atent personalizate pe nevoile tale.
COLECISTUL, HORMONII, DETOXIFIEREA & SUPLIMENTELE
Am scris aici despre importanța detoxifierii și cum corpul face asta zilnic dacă este ajutat corespunzător. Cum sistemul digestiv are unul dintre cele mai importante roluri în curățarea corpului, implicit, a hormonilor folosiți în procesele naturale.
Iată o hartă simplistă care să te ajute să înțelegi relația:
Colecist disfuncțional
▼
Produție inadecvată de bilă
▼
Absorbție deficitară de vitamine liposolubile (A, D, E, K și de minerale)
▼
Materii prime pentru hormoni insuficiente
▼
Dezechilibre hormonale
/ \
PMS Progesteron și estrogen scăzute
Dominanță estrogenică
▼
Bilă disfucțională
▼
Și mai puține toxine eliminate prin bilă (în scaun)
▼
Și mai multă dominanță estrogenică => endometrioză, ovare polichistice, infertilitate etc
Explicația:
Colecist disfuncțional: Problemele de colecist, cum ar fi inflamația sau pietrele ori „mâlul” duc la o funcționare inadecvată a acestui organ atât de ignorat, dar atât de important.
Producție inadecvată de bilă: Disfuncția colecistului poate duce la o producție inadecvată sau la eliberarea insuficientă de bilă în intestinul subțire, iar asta are efect direct asupra procesului de detoxifiere a corpului.
Absorbție afectată a nutrienților: Bila este esențială pentru absorbția și metabolizarea grăsimilor solubile și a vitaminelor liposolubile, dar și pentru absorbția mineralelor – și acestea sunt materii prime în producerea hormonilor precum estrogenul și progesteronul.
Dezechilibre hormonale: Când sunt afectate resursele de nutrienți, se poate ajunge cu ușurință la dezechilibre hormonale în organism – de exemplu creșterea nivelurilor de estrogen sau dezechilibre între estrogen și progesteron.
Bolile asociate: Dezechilibrele hormonale pot contribui la dezvoltarea sau la agravarea unor afecțiuni precum sindromul premenstrual (PMS), endometrioza, sindromul ovarelor polichistice (SOPC) precum și la agravarea simptomelor premenopauzei. Iar dominanța estrogenicăamplifică vâscozitatea bilei, ceea ce pune paie pe acest foc al funcționării colecistului (de aceea înainte de menstră se simt mai intens grețurile, durerile de cap care au legătura cu bila).
Și acesta este unul dintre mecanismele prin care bila este conectată cu nivelul hormonilor tăi sexuali. Nu este singurul.
Și cum ajută suplimentele în schema asta?
Pe lângă o bază sănătoasă – hidratare, somn, legume și frunze pe care bila și ficatul le iubesc (ridichi, anghinare, sparanghel, țelină, lămâie, lime, grapefruit, ghimbir
morcovi, oțet de mere, pătrunjel, menta, coriandru, murături în sare – dacă nu ai intoleranță la histamină, rucola, spanac, kale, mangold), suplimentele chiar te pot ajuta să te simți mai bine.
Suplimente esențiale:
– Magneziu: Contribuie la reglarea metabolismului hormonal și la relaxarea mușchilor colecistului (magneziu taurat în special, pentru că taurina poate ajuta la fluidizarea bilei)
– D-limonene: poate să dizolve cristalizările și este indicată și dacă ai trecut prin colecistectomie (nu mai ai colecistul)
– Un mix care susține deopotrivă colecistul și ficatul: armurariu, curcumină, colină, inozitol.
Alte suplimente care pot contribui la funcționarea colecistului și a ficatului (pentru că ele sunt foarte legate) omega 3, vitamina D, complex de B-uri, coenzima Q10.
Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, te invit la webinarul meu gratuit despre Suplimentarea inteligenta in premenopauza pentru energie si claritate, din 14 mai, de la ora 18. Te poti inscrie aici!