Despre balonare: cauze si pasi spre vindecare
Am vrut sa scriu despre balonare pentru ca este o problema pe care o intalnesc foarte des, este aproape o epidemie. Balonarea este un simptom important care nu trebuie ignorat, chiar daca nu luam in greutate, pentru ca ne poate da indicii in legatura cu alte disfunctionalitati din corp, care ignorate, se pot agrava.
Iata cateva dintre cele mai importante cauze ale balonarii. As vrea sa mai adaug ca aceste cauze sunt, de multe ori, interconectate si rezolvarea uneia aduce cu sine imbunatatirea situatiei pe mai multe planuri.
- Constipatia
- Hidratare necorespunzatoare
- Lipsa miscarii
- Disfunctii digestive: sindromul colonului iritabil, suprapopularea bacteriana a intestinului subtire
- Probleme si schimbari hormonale, in special legate de tiroida
- Intolerante sau alergii
- Candida
- Stresul
- Mesele luate pe fuga, neconstientizate
- Constipatia
Constipatie este, poate, cauza directa a balonarii – daca intestinele sunt pline, avem o senzatie de disconfort, de durere, de greutate. Daca nu avem cel putin un scaun zilnic (optim ar fi sa fie doua), atunci se numeste ca suntem constipati. In plus, conteaza inclusiv consistenta scaunului. Trebuie sa fie asemeni unei banane coapte.
Cauzele simple care pot provoca constipatie sunt lipsa miscarii, hidratarea redusa, cantitatea insuficienta de legume si fructe sau de diverse tipuri de fibra in alimentatie. Pot fi si cauze mai complexe precum genetica, probleme in anatomia colonului, dereglarile hormonale sau intolerantele.
- Hidratare necorespunzatoare
Hidratarea este un aspect important in absenta careia multe procese din corpul nostru au de suferit. In acest caz, deshidratarea poate duce la constipatie si, in plus, chiar daca poate nu pare direct conectat, un aport de apa insuficient stimuleaza corpul sa pastreze la maximum apa pe care o are la dispozitie (asa cand se intampla si cand scadem foarte mult aportul caloric, dar nu mai pierdem in greutate).
Aportul de lichide ar trebui sa fie de aproximativ 35ml/kg corp/zi, variind in functie de anotimp, activitate fizica si alte stari in care ne putem afla (sarcina, febra etc).
- Lipsa miscarii
Noi suntem facuti sa ne miscam si organismul nostru functioneaza corect atunci cand primeste ce ii trebuie. In absenta miscarii digestia este lenta. Daca, in plus, consumam mai multa proteina, mai ales animala, procesul de eliminare are loc si mai greu. Stiu, sunt niste chestiuni in aparenta simple, insa, de multe ori, ignoram simplitatea pentru ca ne place sa ne complicam.
- Disfunctii digestive: sindromul colonului iritabil, suprapopularea bacteriana a intestinului subtire
Majoritatea acestor disfunctii sunt cauzate de o debalansare de flora, care provine, in mare, fie de la consumul de medicamente si junk food sau de la intolerante alimentare ignorate.
Dietele nu sunt standard pentru aceste disfunctii, insa abordarea este aceeasi si se numeste dieta de eliminare, prin care se doreste indepartarea alimentelor iritante, urmata de repararea intestinului, care cel mai probabil, este permeabil.
- Probleme si schimbari hormonale, in special legate de tiroida
Modificarile si dereglarile hormonale influenteaza intr-o masura importanta digestia, asa cum si o digestie incorecta va influenta producerea anumitor hormoni si ma refer, in special, la cei care sunt produsi in intestine. Totul este in legatura in organism si, de aceea, atunci cand vorbim despre balonare nu trebuie ignorate nici valorile estrogenului, cortizolului si insulinei sau cele ale hormonilor tiroidieni.
- Intolerante sau alergii
Intolerantele sau alergiile alimentare sunt adesea cauze ale balonarii. Daca alergiile sunt evidente, nu putem spune acelasi lucru despre intolerante, ale caror reactii nu sunt foarte evidente si nici nu sunt depistabile la testele clasice de alergii. Din fericire acum exista si in Romania posibilitatea de a testa intolerantele alimentare (cele de tip IgG), ceea ce usureaza destul de munca procesul de reparare.
Principalele alimente care pot cauza alergii sau intolerante sunt glutenul, lactatele, ouale si anumite tipuri de carbohidrati numiti FODMAP. Totusi lista poate fi foarte mare, de aceea analizele de alergii si intolerante sunt de mare ajutor.
De asemenea, o dieta de eliminare ajuta foarte mult – care poate fi intuitiva sau pe baza rezultatelor analizelor -, dupa care urmeaza reintroducerea alimentelor, pe rand, ca la diversificare. In paralel trebuie reechilibrata flora si rezolvate problemele de impermeabilitate intestinala.
- Candida
Candida este o alta afectiune care poate provoca balonare. In caz de candida, ar trebui sa mai avem o parte din urmatoarele simptome: minte incetosata, limba incarcata, nas infundat, constipatie sau diaree, oboseala, pofta de dulce, libidou scazut, sistem imunitar slabit.
Protocolul de candida este destul de sever si include atat limitari alimentare, cat si anumite suplimente
- Stresul
Cand suntem stresati, hormonul numit cortizol urca pentru a ne ajuta pe noi sa scapam din situatia limita in care ne aflam (ne ataca leul sau ne musca un caine etc). Aceasta situatia stresanta face ca organismul nostru sa intre in modul „fight or flight”, in timpul caruia toate functiile nevitale sunt inchise (digestia, reproducerea, functionarea sistemului imunitar etc), pentru a asigura supravietuirea (cresc ritmul cardiac, glicemia). Acest lucru poate fi sustinut de catre organism pe o durata mica de timp, dar, daca se perpetueaza, apar tulburari serioase la nivelul organismului: oboseala cronica, crestere in greutate, dereglarea celorlalti hormoni, absortie superficiala a nutrientilor etc.
9. Mesele luate pe fuga, neconstientizate
Masa ar trebui sa fie un moment linistit, un moment placut petrecut alaturi de cei dragi sau cu noi insine – nu dupa ce tocmai ne-am suparat, pentru ca, asa cum am vazut mai sus, in acest caz cortizolul este ridicat si digestia este inchisa – , nu in fata tv-ului sau a laptopului.
De asemenea, fiecare imbucatura trebuie mestecata de macar 20 de ori, pentru ca in gura se digera aproximativ 20% din ceea ce mancam si asta degreveaza stomacul.
Astfel, balonarea poate disparea doar mestecand corect, fara sa infulecam si mancand constient.
Pasi catre vindecare – ce putem face daca suntem balonati:
Fiecare dintre noi ar trebui sa se comporte ca un detectiv in legatura cu propriul lui corp. Desigur ca putem si e indicat sa cerem ajutorul unui medic si unui nutritionist care sa ne ghideze in acest demers, dar fiecare dintre noi este direct interesant sa se cunoasca, sa se inteleaga si sa fie actor principal in rezolvarea problemei pe care o are.
- Sa bem suficienta apa
- Sa facem miscare
- Sa invatam sa tinem stresul sub control
- Sa discutam cu un medic gastroenterolog
- Sa ne modificam dieta
In primul rand trebuie tinut un jurnal in care sa se noteze ce s-a mancat, cand si care este starea pe care am avut-o dupa masa.
Principalele alimente de eliminat in cazul balonarii:
- Glutenul
- Lactatele (mai ales cele industrializate)
- Alimente incadrate la categoria FODMAP (o parte din crucifere, si din leguminoase, din nuci si seminte, din fructe)
- Zaharul
- Bauturile carbogazoase si in unele cazuri chiar si sucurile naturale
- Guma de mestecat
Alimente de prioritizat in balonare:
- Alimente cu probiotice (chefir bio, soia fermentata (tempeh), rejuvelac, pudra de baobab, polen, morcov murat)
- Fructe si legume bogate in apa: dovlecel, castravete, frunze verzi, pepene galben, kiwi, afine, zmeura
- Condimente si ceaiuri: ghimbirul si feniculul ajuta digestia, patrunjel, oregano, busuiocul, turmericul, coriandru, ceaiurile alb, verde, oolong, rooibos, de plante – ca sa numesc doar cateva dintre ele – sunt antiinflamatoare si vin si cu antioxidantii de care avem atat de mare nevoie.
- Superalimente: produsele stupului, chia, canepa, cacao, aloe vera, maca, lucuma
Suplimentele luate corect si de buna calitate pot fi de ajutor atat in digestie, in repararea florei, cat si a unei eventuale impermeabilitati a intestinului.
Sursa foto: https://www.phloe.com.au
Daca simti ca si pentru tine este momentul sa faci o schimbare, programeaza AICI o discutie GRATUITA de 20 de minute pentru a vedea cum te pot ajuta!