O caracteristica a femeii este conectarea cu corpul ei care consta in armonizarea cu ciclurile interioare si cu cele exterioare. Putem cadea de acord asupra faptului ca are sens sa nu traim de-a lungul anului, in toate anotimpurile, la fel. In acest articol gasesti o lista cu recomandari pentru toamna.
Septembrie este acel moment de punte intre sezonul cald si cel rece. Astfel, ne pregatim atat din punct de vedere logistic, cat si privind in interiorul nostru si in corpurile noastre.
Iata 7 recomandari importante ca sa ne simtim bine atat iarna, cat si toamna, si sa scadem expunerea la diverse tipuri de afectiuni specifice sezonului rece:
1. Dormi mai mult
😴 Somnul este extraordinar de important pentru starea de bine, hormoni, greutate, energie, sanatatea florei si multe altele. Faptul ca se intuneca mai devreme ne ajuta sa reducem activitatile afara, care au legatura cu socializarea, cu plimbarile, cu activitatile specifice verii. Iti recomand sa scazi progresiv ora de culcare: la 3-4 zile, o saptamana, sa reduci cu 15-30 de minute si sa te tii de acest program. Aceast program iti va permite sa te trezesti mai devreme si sa ai, pe langa un boost de energie, mult mai mult timp pentru tine dimineata.
Poti citi mai multe despre beneficiile somnului aici si despre somnul in premenopauza aici.
2. Ieși afară
🚶♀️ Iesi afara sa te plimbi! Stai afara la lumina pentru a lua aer curat si pentru a putea face posibila adaptarea corpului cu vremea si armonizarea acestuia cu temperatura de afara! Sa mergi afara, mai ales in prima parte a zilei, este foarte important pentru imunitatea ta si pentru nivelul de cortizol.
3. Fa-ti atat tie, cat si familiei, o deparazitare cu produse blande, naturale
🦠 Iti recomand sa duci probele pentru analize la mai multe laboratoare, intrucat diverse tipuri de paraziti nu prea se prind in analize.
4. Foloseste suplimente de calitate
🍎 Daca rezonezi cu ideea de suplimente, te poti ajuta de acestea.
In sezonul rece, devin foarte importante vitamina D si zincul. Poate te gandesti ca ai stat la soare si ai stocul de vitamina D full, dar este foarte bine sa testezi si sa vezi daca este asa. In plus, Omega 3 sau alimentele bogate in Omega 3 sunt foarte valoroase in perioada asta. Acestea scad inflamatia si, practic, intaresc imunitatea corpului. De asemenea, o alta vitamina pe care trebuie sa avem focus in sezonul rece este vitamina C – aceasta se gaseste cu usurinta in catina, merisoare si multe alte fructe si legume.
Despre cum sa alegi corect suplimentele care sustin imunitatea poti sa citesti mai multe aici.
5. Fa miscare
🏃♀️ Mergi afara, lasa masina sau metroul si plimba-te! Incearca sa iti faci timp, sa iti reorganizezi programul astfel incat sa stai afara si sa mergi cat mai mult.
6. Procesul de detoxifiere
🥗 Peste vara, poate te-ai rasfatat cu mai multe dulciuri, alcool, poate ai dormit mai putin, activitati care afecteaza procesul de detox. Din această cauza te simti incarcata. Pe langa acestea, procesul de detox poate fi sustinut in mai multe feluri. Unul dintre ele ar fi o alimentatie din care reducem voit alimentele inflamatorii (zahar, lactate, gluten).
Despre cum se desfasoara si cum poti sustine procesul de detox poti sa afli mai multe din acest articol.
7. Fa-ti planul cu ceea ce vrei sa faci pentru tine in perioada de toamna-iarna
🗓 Vara este acel moment in care suntem mai extrovertite, mai deschise la socializare, intalnim oameni si suntem foarte bine in prezenta altora. In schimb, toamna si iarna sunt acele momente din an cand ne intoarcem mai mult catre noi. Iti recomand sa iti iei un timp si sa asezi lucrurile pe care le-ai invatat despre tine peste vara. Ia-ti acest ragaz sa stabilesti ce vrei sa faci si de ce! Acest lucru te ajuta la scaderea anxietatii, sa simti ca faci lucruri si pentru tine. Foloseste aceasta energie a anului ca sa iti iei ce te hraneste si simti ca ai nevoie!
Urmareste aici podcastul dedicat acestui subiect!