Ce sa faci ca sa ai mai multa energie
Cum știi dacă ai oboseală normală sau te îndrepți către oboseală cronică
Oboseala vine la pachet cu o serie de simptome. O combinație a acestor simptome poate indica existența oboselii cronice.
Deși nu ține loc unui diagnostic medical, interpretarea simptomelor pe care le ai te poate ajuta să iei decizia de a consulta un medic specialist sau de a fi mai perseverent cu schimbările de stil de viață care îți pot ameliora starea. Cu cât amâni, cu atât simptomele se pot adânci și cu atât mai greu îți va fi să revii la normal.
Simptome care pot semnala un dezechilibru în corp:
- Oboseală sau extenuare în cursul zilei, mai multe zile pe săptămână.
- Anxietate sau depresie.
- Senzație de ceață.
- Probleme cu flora: balonare, diaree, constipație, dureri de stomac, gaze, intoleranțe sau alergii.
- Neputința de a face mișcare.
- Dependența de zahăr – ai nevoie de zahăr la câteva ore pentru a-ți susține nivelul de energie.
- Somn deficitar.
Înainte de a trece la cele mai frecvente combinații de simptome, vreau să știi că oboseala continuă nu este normală. Prin aceste simptome și prin durata acestora, corpul îți spune că are nevoie de sprijin, pentru a regla disfuncționalitățile celulare și hormonale existente.
Cum îți dai seama că există astfel de disfuncționalități la nivel celular și hormonal? Primul dintre semnele care ne arată că ai de-a face cu provocari care trec dincolo de oboseala firească este combinația dintre oboseala frecventă în timpul zilei și problemele de somn. Adica acel tipar în care toată ziua îți promiți că o sa te culci mai devreme, dar pe seară începi să te activezi și nu poți adormi.
Dacă la această combinație se adaugă senzația de ceață sau depresie/anxietate, atunci probabil treci printr-o perioadă de oboseală cronică.
Ducând lucrurile la nivelul următor, când ai dureri de corp și dificultăți de a face mișcare, pe lângă simptomele menționate mai devreme, atunci este posibil sa suferi de sindromul de oboseală cronică sau de fibromialgie.
Chiar dacă acum ai doar unul din simptomele de oboseală, trebuie să știi că e extrem de ușor să te dezechilibrezi. Este suficient sa apară un nou stresor în viața ta care să presupună niște nopți pierdute sau un program mai încărcat și fragilul echilibru se poate risipi, ajungând la provocări de sănătate și mai mari. Așa că-ți recomand să iei măsuri înainte de a ajunge la extenuare.
Ce contează pentru nivelul tău de energie?
Racordarea la ritmul circadian
Neracordarea la ritmul circadian este principala cauză a oboselii. Pe scurt, ritmul circadian este mecanismul intern responsabil cu reglarea ciclurilor de somn și veghe de-a lungul a 24 de ore, asigurând funcționarea optimă a proceselor corpului în diverse momente ale zilei.