Care-i treaba cu energia sexuala? – Discutie cu Adela Haru
Femeie draga,
Poate ai intalnit la un moment dat sintagma de energie sexuala si nu ti-a fost foarte clar la ce se refera. Sau poate stii despre ce e vorba, dar o informatie in plus nu strica niciodata.
In podcastul de mai jos am invitat-o pe Adela Haru sa vina cu perspectiva ei asupra energiei sexuale (iar acest episod este cumva o completare la ep.5 in care iti povestesc de ce merita sa iti cresti libidoul chiar si atunci cand nu ai partener).
O sa afli din discutia cu Adela ce armonios se imbina grija pentru corp si emotiile tale si cum hormonii sunt sustinuti si de partea ta emotioanala si spirituala.
Stii despre mine ca incerc sa te ajut sa iti echilibrezi hormonii, sa iti regasesti libidoul si pofta de viata in perioada “tumultoasa” numita premenopauza. Ei, daca eu promovez sustinerea corpului prin alimentatie, stil de viata, somn, miscare, Adela Haru vine cu o noua componenta foarte importanta pentru noi, femeile: energia sexuala.
Ce este energia sexuala? cum o simtim? cum o hranim? de unde o „apucam”?
Adela Haru, creatoarea proiectului Life in Balance (2012), este un om pasionat de latura interioară umană și de dezvoltarea ei.
Drumul ei ca facilitator a inceput in 2011, dupa ce ani de zile a experimentat menstruatii extrem de dureroase, plus o acnee de toata frumusetea la 20 si ceva de ani. Pentru ca medicii nu au ajutat-o sa isi rezolve aceste probleme, Adela a hotarat sa isi ia sanatatea in propriile maini si astfel a inceput cautarea ei de raspunsuri pe partea de sanatate si energie feminina. Dupa cum ea insasi recunoaste, desi era tanara, ii lipsea pofta de viata, simtea ca ceva este blocat si – dupa cautari si cercetari – concluzia a fost ca blocajul ei era in sfera energiei sexuale.
A calatorit in Asia ca sa invete cum funcționeaza impreuna corpul si spiritul (prin qi gong yoga, medicina ayurvedica și medicina traditionala chineza).
Ok, dar ce este energia sexuala?
Este practic energia vietii, energia vitala fara de care nu putem functiona fizic. Exista in interiorul nostru si minunat esta ca – atunci cand se pierde – energia sexuala poate fi regasita, reaccesata. Trebuie doar sa apasam butoanele care trebuie.
Daca ne gandim putin ne dam seama ca – practic – suntem nascuti din energie sexuala.
Adela spune ca aceasta este energia Pamantului si ca vine de jos in sus, din Pamant, exact invers fata de Energia Universala, care circula de sus in jos.
Cele 2 Energii se intalnesc de obicei in corp in zona inimii si cand acest lucru se intampla ne simtim mai echilibrati, inclusiv din punct de vedere hormonal.
Eu folosesc termenul mai „tehnic” libidou, Adela foloseste sintagma „energie sexuala„.
Unde este stocata acest tip de energie? Cum poate fi ea simtita?
„Unde” si „cum” sunt intrebari din sfera rationalului, intrebari ale mintii, dar Adela considera ca energia sexuala este mai putin despre rational si mai mult despre simtire si senzatii.
Acest tip de energie este stocata in pantec unde se crede ca se afla al doilea creier al femeii. Adela insa considera ca aici ar fi de fapt primul creier al nostru. 🙂
De ce ajungem uneori sa nu mai simtim energia sexuala?
Adela vorbeste despre un proces de deconectare a noastra de propriul corp, o deconectare de la placere, de la senzitivitate.
Energia sexuala nu are loc sa circule atat timp cat noi inmagazinam fixisme, prejudecati, acei „nu se poate”, traume ale fetitei interioare sau energie masculina directionata la nivel mental.
Ok, si cum fac sa simt (din nou) energia sexuala?
Energia sexuala poate fi constientizata aplicand principiul: „unde iti merge atentia, acolo iti merge si energia”.
O metoda foarte eficienta de a simti energia sexuala este – crede Adela – respiratia alchimica, o practica cu origini in America de Sud, care te scoate din mental si te duce catre tine: ca intr-o operatie desfaci, scoti, analizezi, pui la loc:
Inchide ochii si concentreza-ti atentia in zona pantecului. Uneste cele doua degete mari pe ombilic, cu celelalte degete orientate in jos. Unde se unesc aratatoarele acolo este uterul. Unde se afla degetele mici in aceasta pozitie – acolo se afla ovarele.
Respira adanc si mentine-ti atentia spre acea zona. S-ar putea sa incepi sa simti senzatii, sa deslusesti mesaje.
Adela recomanda ca expiratia sa se faca pe gura, dar cu gura deschisa, ca o eliberare si iti recomanda sa faci acest exercitiu seara, inainte de culcare.
De ce seara? Pentru ca peste zi pantecul nostru trece prin multe incercari: acolo se absorb toate emotiile reprimate, toate situatiile nedigerate (in uter si in stomac), cuvintele si sentimentele neexprimate etc. De ce in uter? Pentru ca acesta este un spatiu gol din corpul nostru care – cumva – invita viata sa il umple.
Daca nu este suficienta viata, se umple cu alte lucruri (fibroame si alte asemenea).
Gandeste-te la uter ca la o casa a femeii: cu cat este mai ingrijita, cu atat este mai primitoare; daca o neglizezi se umple de praf, de panze de paianjen, de lucruri nefolositoare si de vizitatori nedoriti (Adela iubeste – asa cum ea insasi recunoaste – sa spuna cat mai mult cu cat mai puține cuvinte, motiv pentru care foloseste metafore și simboluri extrem de sugestive si care e imposibil sa nu iti ramana in minte).
Cand uterul este sanatos, exista caldura in interior, simti un puls in acea zona: pulsul vietii. Respiratia ne ajuta sa aprindem focul, sa combustionam, sa trezim energia sexuala.
Legat de exercitiul de respiratie de mai sus, nu te gandi la el ca la ceva mistic; din contra, Adela sustine ca este o practica normala, fireasca, pe cat de simpla si eficienta, pe atat de neglijata.
De multe ori, energia sexuala este blocata in zona pantecului, a soldurilor.
Acest lucru se resimte fizic printr-o rigiditate in miscare in aceasta zona (belly dance-ul, de exemplu, iti deblocheaza si iti pune in miscare foarte eficient energia sexuala), dar se resimte si printr-o rigiditate interna (uterul nu mai este flexibil, nu mai este spastic, este „rece”, nu mai poate fi fertil (uneori aceasta este explicatia pentru pierderea unei sarcini, sau pentru faptul ca nu poti ramane insarcinata, ori pentru menstruatiile tale dureroase).
De ce sa am grija de energia mea sexuala daca nu am un partener?
Exprimat metaforic, Adela spune ca de fapt noi nu facem dragoste cu celalalt: in esenta facem dragoste cu viata – viata din noi si cea din partener.
Zilnic facem un schimb enorm de energie: cu noi si cu cei din jur, zilnic energia noastra sexuala este pusa la treaba.
Vestea soc 🙂 este ca libidoul nu este pentru altcineva; libidoul este PENTRU TINE, pentru reconectarea cu tine, pentru resuscitarea ta prin iubire.
Cand viata are spatiu sa circule prin corpul tau (fizic si mental) nu mai ai timp sa te intrebi „de ce?”, nu mai petreci prea mult timp sa iti calmezi mintea ca sa te lase sa te conectezi la corp. Este posila si o relatie de prietenie cu mintea ta pe principiul „hai, minte, lasa-ma sa ma ocup de mine fara sa iti mai dau explicatii”.
Daca ti-am trezit interesul si curiozitatea, tot din podcastul cu Adela Haru mai poti afla despre:
- perspectiva ei foarte interesanta despre sterilet
- imputernicirea noastra ca femei si mai ales ca mame si despre cat de important este sa iti recapeti increderea in intuitia cu care noi, femeile, suntem inzestrate.
- cat de mult cantareste constienta si conectarea la corpul tau si la semnalele pe care el ti le transmite.
- importanta ritmului tau interior si importanta de a avea rabdare pe parcursul procesului de reconectare la tine (dupa ani de absenta, reconectarea nu se va produce pocnind din degete)
- despre curatenie, selectie si hrana (fizica si emotionala) in corpul tau de femeie.
Ca o concluzie, Adela te invita sa iti raspunzi la doua intrebari:
- „Ce ma hraneste pe mine ca femeie (fizic, emotional, energetic, sufleteste)?
si - dincolo de a astepta sa vina cineva sa te „hraneasca”, cum poti tu insati sa faci asta?
Acesta este podcastul cu Adela din care vei afla ce armonios se imbina grija pentru corp si emotiile tale si cum hormonii sunt sustinuti si de partea ta emotioanala si spirituala.
Pe Adela Haru o poti gasi pe Life in Balance , Facebook, Instagram.