Alimentele care lupta cu raceala
Aceasta perioada este una in care in mod firesc creste incidenta racelilor si a virozelor. In plus de acestea, de un an si ceva exista in viata noastra si covid-ul si cumva el a facut sa ne fie si mai teama sa racim…pentru ca nu stim ce ne asteapta, de fapt. Si este firesc sa fie asa… Totusi, ce este in puterea ta?
In acest articol o sa afli ce poti face zi de zi pentru a-ti sustine sistemul imunitar, dar si ce poti face daca ai racit sau daca ai o viroza.
Ce putem face pentru a ne sustine sistemul imunitar?
Intarirea sistemului imunitar nu se va intampla intr-o zi sau intr-o saptamana, dupa o doza de echinaceea de la cutie.
Iata ce conteaza pentru sustinerea sistemului imunitar:
- sa mancam constant sanatos – legumele si fructele crude sa fie parte din alimentatia noastra zilnica -,
- sa dormim suficient,
- sa ne hidratam corect, cu apa de calitate,
- sa facem miscare in aer liber, de cate ori se poate sau in casa sau oriunde de simti tu in siguranta
- sa reducem nivelul stresului din viata noastra si, mai ales, sa avem tehnici de managament al stresului
- sa alegem sa ne inconjuram de oameni care ne sunt dragi, carora se le dam si de la care sa primim dragoste.
Despre cum ne iti poti sustine sistemul imunitar am scris pe larg aici.
Totusi, daca ne-am imbolnavit, ce ar trebui sa facem?
.
- In primul rand sa ne inganduim, macar o zi, sa fim bolnavi – adica sa ne odihnim la pat si sa dormim cat mai mult. Stiu ca este greu de facut acest lucru cand suntem foarte prinsi cu job-ul si alte responsabilitati. Totusi, acest mic „lux” ne va scurta perioada in care ne simtim rau cu cateva zile importante. Uneori, corpul ne impune el pur si simplu sa ii dam acest ragaz – nu putem face nimic altceva decat sa stam in pat. Si atunci noi ne incapatam si luam antiinflamatorii, care ne pun pe picioare, in aparenta, dar care introduc toxine in organism – deci dau de lucru si mai mult organismului obosit si preocupat cu eliminarea virusului activ – si ne prelungim, astfel, starea de rau cu cateva zile.
Despre beneficiile soomnului am scris, pe larg, in acest articol!
Febra este, de asemenea, prietena noastra. Atunci cand creste temperatura corpului creste, enzimele noastre lucreaza mai puternic pentru a elimina intrusul. Febra este, daca vrem, maniera in care organismul e anuntat ca exista o alerta careia trebuie sa ii faca fata. Asa ca suportati cat puteti de mult febra, fara a lua antitermice. Macar pana la 38,5 grade C.
2. Care sunt alimentele care ne ajuta sa lupta cu raceala
Pe toata durata bolii ar trebui sa evitam mancarea care provoaca inflamatii si care se digera greu. Acestea alimente inflamatorii sunt cele care contin zaharuri adaugate, cereale rafinate, carne, lactate. Aceastea au nevoie de cantitati mari de energie pentru a fi metabolizate – mai ales proteina animala – si elibereaza in corp cantitati importante de radicali liberi prin arderea lor. (Nu mai mentionez alcoolul sau tutunul pentru ca presupunem ca macar atunci cand suntem bolnavi le excludem din viata noastra).
In primele zile ale bolii este important sa alegem acele alimente care ne vor sprijini procesul de curatare si de eliminare – exprimat prin mucozitati, transpiratie si tuse – , adica alimente care au un continut bogat de apa, sunt usor de digerat, sunt proaspete, curate, chiar bio, daca se poate, contin nutrienti si enzime care ajuta organismul in lupta cu virusii.
Fructele si legumele se potrivesc cel mai bine descrierii de mai sus. O cura de sucuri pentru o zi sau doua este foarte bine venita, pentru ca energia necesara digerarii lor este minima, iar aportul de nutrienti este maxim – nutrientii din sucuri sunt mult mai biodisponibili organismului decat fructele si legumele integrale. Sunt de preferat alimentele bogate in vitamina C si zinc, cum ar fi rodia, catina, lamaile, fructele de padure si mai ales afinele si merisoarele. In fiecare suc proaspat adaugati ghimbir si miere de manuka sau de mana – sunt minunate pentru organismul nostru, atat cand suntem bolnavi, cat si pentru a preveni imbolnavirea. Completam hidratarea cu ceaiuri de ghimbir, de busuioc sau pur si simplu cu vestitul „hapciu” de la Fares si in 2 zile ne vom simti mult mai bine. Si desigur cu condimente cum sunt turmericul, ghimbirul, scortisoara, cuisoare, cimbru
Daca avem ca simptome si voma si diaree, atunci vom apela la apa de la nuca de cocos, care este foarte eficienta pentru refacerea rezervelor de fluide corporale, datorita inaltului nivel de electroliti. Acest lucru o mai face si principal remediu pentru a preveni deshidratarea.
Dupa aceasta cura intensa de fructe si legume, punem introduce si alte alimente. De exemplu, supa de legume si carne sau peste, de preferinta facuta din oase, pe care dupa fierbere sa le inlaturam. Aceasta aduce un mare aport cu nutrienti, minerale, colagen si proteine.
De asemenea, urmarim ca zilnic sa consumam alimente care ne dau pre- si probiotice. Acestea sunt importante in prevenirea bolilor, fiind vitale pentru sanatatea intestinelor, o conditie de baza pentru un sistem imunitar puternic. Prebioticele hranesc bacteriile bune, in timp de probioticele, adica bacteriile, ajuta la o recuperare mai rapida atunci cand te imbolnavesti.
Prebioticele includ alimente precum sparanghel, usturoi, ceapa si gulii, precum si citrice, kiwi, fructe de padure, mere si banane. Cartofii, quinoa si fasolea sunt si ele surse bune, la fel ca semintele de in si chia, care furnizeaza si acizi grasi esentiali.
Printre produsele intregi care constituie surse foarte bune de probiotice se afla si kombucha sau chefirul organic, care au culturi vii, organice, legume fermentate precum muraturile, varza murata, sosul de soia si mustul.
3. Care sunt acele cateva suplimente pe care le putem folosi in raceala (dar si in preventie)
Desi consider ca suplimentele nu inlocuiesc un stil de viata sanatos, pe parcurul iernii suplimentez cu cateva pe care le consider importante si le si mentionez in acest context
- vitamina C, zinc, polen, propolis, soc, echinaceea, omega 3, tincturi de la platextrak, cum este cea de imunitate, un complex bun de B-uri, quercitina sau antioxidanti de calitate
Atentie, nu luam suplimentele dupa ureche si cu pumnul. Testam, inclusiv in analize, acolo unde se poate, crestem progresiv, vedem cum reactioneaza corpul nostru cu ele si le alternam.
Daca raciti des s-ar putea sa fie de vina si o carenta de vitamina D, vitamina soarelui, mai ales iarna, cand ni se epuizeaza stocurile facute peste vara. Alte surse de vitamina D, in afara de cea optima, lumina solara, ar mai fi pestele (tonul, somonul de captura, de preferinta, din ape necontaminate, sardina, macroul, hering, tipar), uleiul de peste, oul intreg, ciupercile, soia. Daca va faceti analizele trebuie sa testati forma ei de depozit, 25 – vitamina D sau calcidiol.
In cazul copiilor si bebelusilor putem sa urmam aceleasi recomandari, tinand, desigur, cont de varsta lor. Alaptarea sustine vindecarea, si, daca mama a racit prima, laptele mamei ii va oferi bebelusului anticorpii pentru a lupa cu respectivul virus. Bineinteles, nutritia este doar unul dintre factorii care contribuie la un sistem imunitar puternic.
E important ca dupa ce ne insanatosim sa nu uitam ca preventia este foarte importanta. Un sistem imunitar puternic, sustinut pe toata durata anului, face mult mai bine fata invadatorilor. Si cum ziceam si la inceput, nu se pot face minuni intr-o saptamana, chiar daca atunci luam cele mai laudate suplimente de pe piata.