8 beneficii pentru a urma o cura de detoxifiere
O sa incep cu o marturisire: intelegerea procesului de detoxifiere si a impactului lui asupra intregului nostru corp mi-a adus mie cel important as in maneca pentru a-mi explica simptomele care ma supara si a-mi ajuta corpul sa se reechilibreze!
Una dintre cele mai bune metode de a-ti ajuta corpul sa isi revina dupa maratonul de peste an (si nu numai atunci) este sa urmezi o cura de detoxifiere, sau, altfel spus o perioada de curatare care sa sustina procesul natural de detoxifiere. Despre cele mai importante aspecte ale acestui proces, am scris pe larg aici.
Ce inseamna mai exact cura de detoxifiere?
Cura de detoxifiere o metoda de a elimina toxinele din corp. Toxinele sunt substante daunatoare produse de catre propriul corpul sau de provenienta exogena (din mediu extern). Exemple de toxine endogene sunt excesul de hormoni, radicalii liberi, bacteriile sau drojdiile. Aceste toxine interne se pot acumula in corp si pot cauza infectii cronice, reactii alergice si alte probleme de sanatate.
Toxinele externe (xenobioticele) sunt toxine care se gasesc in corpul nostru si care provin din mediul extern. Astfel de substante sunt pesticidele din mancare, chimicalele din produsele de ingrijire personala, metalele grele, medicamentele, substantele toxice din mobilier, covoare, vopseluri, poluarea, apele contaminate etc.
Din pacate, nu ai cum sa eviti toxinele din mediul extern. Sunt peste 85000 de chimicale industriale disponibile pentru a fi folosite in zilele noastre. Chiar daca corpul are un sistem de curatare natural, sistemul de detoxifiere nu poate face fata greutatii toxinelor existente.
Asta face ca aceasta cura de detoxifiere sa devina un ritual esential pentru starea ta de sanatate!
Sunt mai multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti sustine procesul natural de curatare si pe majoritatea acestora le includ in programul special conceput in acest sens, Mai bine in pielea mea, care va avea o noua editie, de data aceasta vegan, in perioada 13-17 dec 2021:
– dieta antiinflamatoare
– hidratarea sustinuta
– exercitiile fizice
– postul intermitent
– sucurile verzi
– sauna
– uleiurile esentiale
– suplimentele de calitate, cum sunt NAC, spirulina, chlorella
– si altele despre care am scris in acest articol
Haide sa vedem cateva dintre beneficiile pe care le avem in urma unei cure de detoxifiere:
1. Reducerea poftelor
Dupa o perioada in care ai ca obiectiv sustinerea procesului natural de detoxifiere, poftele sunt mai reduse. Atunci cand alimentatia ta este una bogata in alimente procesate, toxinele care vin odata cu acest tip de hrana pot cauza pofte de si mai multa astfel de mancare. Toxinele la care ma refer includ aditivi, conservanti sau indulcitori, mai ales artificiali. Multe din produsele accesibile in zilele noastre au sare si indulcitori in exces si ingrediente a caror calitate este chestionabila, care pot duce la dependenta de astfel de alimente si la pofte nesanatoase. Odata ce aceste toxine sunt reduse din corpul prin diverse strategii de curatare, mare parte din aceste pofte nesanatoase vor fi eliminate.
Despre pofta de dulce am vorbit pe larg in acest live, oferind de asemenea o multutitudine de solutii.
2. Te ajuta sa pierzi in greutate si sa ai energie
Toxinele pot interfera cu metabolismul tau si pot cauza ingrasare. Expunerea la toxine, care asa cum am aratat in acest articol, provoaca si dezechilibre hormonale, duce la crestere in greutate pentru ca iti afecteaza metabolismul, abilitatea de a-ti regla glicemia, hormonii si functionarea creierului.
Oamenii de stiinta se refera la toxine ca la “obezogeni de mediu”. Cei mai multi obezogeni afecteaza si echilibrul hormonal. Unul dintre hormonii afectati de toxine este leptina. Acesta este hormonul care ii spune creierului sa arda grasime atunci cand are nevoie de energie – sau, mai simplu spun, care are un rol foarte important in procesul de pierdere in greutate!
Sunt cateva mecanisme prin care toxinele pot cauza ingrasare. Ele pot afecta numarul de celule adipoase, marimea acestora si hormonii care coordoneaza foamea, poftele, senzatia de satietate si metabolismul. Studiile au aratat ca exista cel putin 20 de chimicale care au legatura cu ingrasarea. De asemenea, pesticidele din alimentatie si apa au fost legate de cresterea indexului de masa corporala inclusiv la copii.
Un alt mod prin care toxinele pot cauza ingrasare este acela ca ele contribuie la depozitul de grasimi. Multe asemenea toxine, din alimente sau din mediu, sunt mai degraba stocate decat eliminate. Cand expunerea la toxine este mare, corpul are nevoie sa produca mai multe celule adipoase pentru a putea stoca excesul de toxine.
3. Imbunatateste rezistenta la insulina
Toxinele duc la si intretin rezistenta la insulina – ceea ce iar duce la ingrasare. Studiile au aratat o corelare puternica intre rezistenta la insulina si toxinele de mediu. Insulina este un hormon produs de pancreas care permite celulelor sa absoarba glucoza, pentru ca aceasta sa fie folosite ca energie.
Atunci cand exista rezistenta la insulina inseamna ca celulele au o capacitate redusa de a raspunde la efectele acesteia (insulina bate la usa celulei si aceasta nu deschide!). Drept urmare, corpul produce mai multa insulina, ceea ce are ca efect amplificarea proceselor inflamatorii din corp. In timp, aceste cresteri de insulina pot duce la problemele cronice de sanatate, cum sunt obezitatea si diabetul. Poti citi mai multe despre acest subiect AICI.
4. Sustine sistemului imunitar
Sistemul imunitar este parte din sistemul tau natural de detoxifiere. Este in prima linia de aparare impotriva invadatorilor. Totusi, sistemul imunitar poate fi coplesit si slabit de avalansa de toxine endogene si exogene din corpul nostru.
Stiinta care studiaza schimbarile care au loc in sistemul imunitar ca urmare a expunerii la chimicale si la medicamente se numete imunotoxicologie. Chimicalele pot reduce activitatea proceselor imune si contribuie la dezvoltarea bolilor infectioase si a cancerelor. (vezi studiu)
5. Reduce inflamatia
Toxinele produc radicali liberi care afecteaza celulele responsabile cu imunitatea. Expunerea prelungita la toxine poate produce inflamatie cronica. Aceasta apare cand corpul este expus in mod repetat la toxine si, drept urmare, in corp sunt produsi mediatori ai inflamatiei. Sistemul imunitar va fi coplesit pentru ca stimuli constanti duc la recrutarea de noi si noi celule care sa contribuie la apararea organismului, si, drept urmare, la cresterea inflamatiei in corp.
Prin expunerea continua la toxine globulele albe pot incepe sa atace organele interne sau alte celule. In acest fel toxinele sunt o parte importanta care duce la aparitia bolilor autoimune. De aceea este atat de important sa intaresti sistemul imunitar, curatand corpul de toxine.
6. Sustine organele tale
Toate organele tale pot fi tinte ale toxinelor. Multe toxine intra in corp prin piele si prin sistemul respirator. Acestea pot duce la aparitia problemelor de piele si de respiratie. De exemplu, toxinele pot cauza sau agrava astmul. Toxinele care sunt absorbite prin piele, cel mai mare organ al corpului, pot duce la aparitia problemelor de piele, cum este dermatita.
De aceea, NU AR TREBUI SA PUI PE PIELE NIMIC DIN CEEA CE NU POTI MANCA!
Rinichii sunt, de asemenea, afectati de toxine. Rinichii se afla in prima linie de aparare impotriva toxinelor exogene care intra in sange. Expunerea constanta a rinichilor la toxine (chimicale sau medicamente) poate duce la toxicitate in rinichi (nefrotoxicitate).
7. Protejarea sistemului nervos, a creierului, a inimii si a reproducerii
Sistemul nervos poate fi deprimat de mai multe chimicale si toxine. Neurotoxinele pot cauza mai multe afectiuni, cum sunt si Parkinson sau dementa. Metalele grele, mai ales aluminiu si mercur, sunt in mod deosebit daunatoare pentru creier.
Multe toxine au ca tinta sistemul reproducator. Aceste toxine pot duce la pierderi de sarcina, pubertate premature sau intarziata, infertilitate, dereglari ale menstruatiei etc.
Sistemele cardiovascular si hematologic sunt, de asemenea, afectate in mod sever de catre toxine. Acestea afecteaza ritmul cardiac si tensiunea. Unele toxine, cum sunt plumbul si arsenicul, duc inclusiv la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Expunerea prelungita la toxine poate cauza si toxicitate la nivelul creierului. Cand creierul absoarbe toxine cum sunt chimicalele, metalele grele, solventii, functionarea creierului este afectata. Acest fapt poate duce la simptome ca pierderile de memorie, inabilitatea de concentrare, depresia, oboseala etc.
Peste 200 de chimicale sunt cunoscute la acest moment ca sursa de neuroxicitate la adulti (vezi studiu). Copiii sunt in speciali vulnerabili la aceste chimicale. Expunerea la doze mici de chimicale in intrauterin poate afecta dezvoltarea creierului. Cercetatorii au identificat 11 chimicale care afecteaza cresterea si dezvoltarea creierului. Am scris despre acest lucru si de alti factori care conteaza pentru sanatatea bebelusului in acest articol.
Aceste afectiuni includ autismul, ADHD si dixlexia. Eliminarea acestor chimicale din corp prin perioade care sustin procesul natural de detoxifiere va sustine inclusiv sanatatea creierului tau.
8. Da o gura de aer ficatului
Procesul natural de detoxifiere are loc in cea mai mare parte in ficat, cel mai mare organ intern al nostru. Asa cum explic in acest articol, pe larg, ficatul transforma substantele toxice in compusi pe care organele de eliminare le pot scoate in afara corpului.
Daca expunerea la toxine este semnificativa, abilitatea ficatului de a sustine procesul de detoxifiere scade. Cand acest lucru se intampla, pentru siguranta vietii noastre, toxinele sunt stocate in celule. De aceea, urmarea unui perioade de curatare, prin care sa sustii ambele faze ale procesului natural de detoxifiere este atat de importanta.
Concluzie
Sustinerea constanta a procesului natural de detoxifiere prin actiuni zilnice si prin perioade in care faci cu adevarat o prioritate din asta – adica prin cure de detoxifiere – este una dintre cele mai bune strategii pentru a preveni aparatia bolilor si pentru a te mentine in forma. Si acest lucru mai ales dupa perioada sarbatorilor de iarna si in sezonul rece, cand petrecem mai putin timp afara, facem mai putin sport si mancam mai putin sanatos. Aceste obiceiuri nesanatoase pot duce la crestere in greutate, lipsa de energie, un sistem imunitar slabit si la inflamatie.
Vrei sa vezi cum arata un meniu de o zi, care sustine procesul natural de detoxifiere?
Solicita-l AICI, si, prin inscrierea la newsletter, il vei primi GRATUIT in inbox-ul tau!
Sursele de informare:
– Endocrine Disruptors. National Institute of Environmental Health Sciences, Link aici
– Dean J.H., Cornacoff J.B., Luster M.I. (1990) Toxicity to the Immune System: A Review. In: Hadden J.W., Szentivanyi A. (eds) Immunopharmacology Reviews. DOI:1007/978-1-4615-7252-7_6. Link aici
– Taking an Exposure History, Which Organ Systems are Affected by Toxic Exposure? Agency for Toxic Substances and Disease Registry. Link aici
– Grandjean, P, Landrigan, P.J., Developmental neurotoxicity of industrial chemicals. The Lancet, 2006 November, Vol. 368, No. 9553, p.2167-2178. Link aici
– Grun, F., Blumberg, B., Endocrine disruptors as obesogens. 2009 May. 304 (1-2): 19-29. PMID: PMC2713042
– Jones, O., Maguire, M., Griffin, J., Environmental pollution and diabetes: a neglected association. The Lancet, 2008 Jan, Vol., 371, No. 9609, p287-286. Link aici