3 factori importanti care iti afecteaza echilibrul hormonal in premenopauza
“Nu inteleg de ce trebuie sa fie atat de dificil. Ma simteam bine, copiii au mai crescut si apoi dintr-o data au venit astea peste mine. Asa am fost facute sa ne fie greu cu toti hormonii astia care o iau la vale, care e ideea?”
Asta e ceea ce imi scria una dintre femeile care au urmaresc mini cursul gratuit despre cum sa iti sustii hormonii si libidoul in premenopauza.
Si o inteleg complet.
Care e rostul sa fi fost create ca sa trecem printr-o perioada in care nu ar trebui sa ne simtim bine?!
Poate asta te intrebi si tu.
Dar as vrea sa stii ca, de fapt, tu ai fost facuta sa fii radianta si sanatoasa toata viata ta. Ca ai ajuns sa crezi ca nu poti face mare lucru sa te simti mai bine dupa 40, prin expunere la informatii din media main stream.
Intr-adevar odata cu premenopauza, apar multe schimbari hormonale, si am vorbit despre ele pe larg in acest live.
Dar, exista anumiti factori care fac ca aceste transformari se simta super intens la tine.
Si astazi ii voi enumera pe cei mai importanti astfel de factori:
1. Expunerea foarte mare la toxine si la metale grele
Menutoxiques.fr a identificat ca ajungem in contact zilnic cu peste 200 de tipuri de toxine!
Haide sa vedem ce intra in categoria xenoestrogenilor: alimentele pe care le consumi si care sunt pesticizate sau pline de hormoni, produsele de ingrijire (gel de dus, oja, vopsea de par, produsele de make-up), ceea ce consumi din plastic, produsele de curatenie, vasele in care gatesti, absorbantele, odorizantele de camera etc
Poate ti se pare ca e prea mult acum sa te uiti la toate astea. Nici nu zic sa te uiti la toate deodata, dar, mai ales daca ai semne de dominanta estrogenica – dureri de san la mentra, de cap, fibroame, chisturi – atunci e musai sa le iei in considerare si sa faci schimbari si in aceasta directie.
Care sunt simptomele DOMINANTEI ESTROGENICE:
- cicluri dureroase
- cicluri foarte abundente
- dureri de sani inainte de menstra
- sindrom premenstrual accentuat
- ciclul menstrual prea lung sau prea scurt (numarul de zile dintre sangerari)
- ovare polichistice
- acnee
- probleme digestive – inclusiv probleme de bila; balonare si gaze; constipatie
- fertilitate scazut
In acest articol poti sa afli mai multe despre xenoestrogeni si despre cum te afecteaza ei.
2. Stresul
E greu de spus daca stresul e primul pe lista de factori perturbatori sau al doilea.
Noi, oamenii, traim foarte bine in cicluri de stres – relaxare. Cunoscutul hormon – cortizol -, hormonul stresului, este si hormonul vietii, al energiei.
Atunci cand esti in stare de stres, corpul urmeaza o serie de actiuni foarte inteligente: tot ce nu tine de supravietuire, este drastic limitat. Nu ai nevoie de digestie, libido si somn cand viata ta e in pericol, nu?
Problema apare atunci cand stresul este prelungit, cand “fight, flight, freeze” dureaza mult mai mult decat “rest and digest”. Atat de mult ca tu nici macar nu-ti mai dai seama ca esti stresata.
Cand cortizolul este mai mereu ridicat apar, desigur multe dezechilibre in corp. Cortizolul este in directa legatura cu controlul glicemiei si al tensiunii, cu metabolismul tau, cu nivelul de inflamatie din corp si cu capacitatea ta de memorare.
Acest nivel ridicat de cortizol are influente asupra axei Hipotalamus – Pituitara – Suprarenale si in timp, duce la rezistenta celulelor la cortizol, cuplata cu asa numita “epuizare de suprarenale”.
Cand se instaleaza rezistenta la cortizol tu incepi sa fii obosita de dimineata si energica inainte sa te culci, ai un somn deficitar, libido scazut, kg in plus, pofta de dulce, probleme de tranzit, schimbari de stare etc.
Nu, nu sunt toate in carca cortizolului, dar de cele mai multe ori unde exista astfel de probleme, exista si probleme cu gestionarea stresului.
Si, nu uita ca odata cu inaintarea in varsta, nivelul cortizolului creste si ai si mai mare nevoie sa ai grija de cum il gestionezi.
3. Alcoolul
Imi asum ca nu o sa fiu prea simpatica cand spun asta, dar nici alcoolul nu e bine venit dupa 40 de ani, cand incepe sa scada capacitatea ta de a-l procesa. Si nici eu nu ma bucur ca e asa, crede-ma.
De asemenea, alcoolul poate impiedica procesul de detoxifiere. Se intampla asta pentru ca el este prioritizat in cadrul acestui proces, ceea ce afecteaza procesarea estrogenului si amplifica dominanta estrogenica din corpul tau.
Ce ar trebui sa mai stii despre alcool: el se comporta in organism ca zaharul si atrage crestere in glicemie si apoi bufeuri.
As vrea sa mai stii ca e foarte important de cand treneaza acesti factori in viata ta si cat de tare ti-au afectat ficatul si flora. Si asta influenteaza intensitatea cu care resimti simptomele de la premenopauza.
Saptamana viitoare voi reveni si cu solutii pentru a ramana in forma.
Pana atunci, daca vrei sa afli mai multe despre ce se intampla in premenopauza si despre cum poti sa te ajuti pentru a avea libidoul sus si, in general, hormonii in echilibru, acceseaza 𝗺𝗶𝗻𝗶 𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗹 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁 pe care ti l-am pregatit.
Daca vrei sa afli mai multe detalii despre acest subiect, poti urmari acest material video: